Vi motionerar allt mer men överkonsumerar socker. I dag är vi svenskar i genomsnitt fem kilo tyngre än vi var på 1980-talet. Det visar en färsk undersökning om våra levnadsvanor från Statistiska centralbyrån, SCB.
Vi har blivit flitigare motionärer, bättre på att prova olika dieter – men betydligt sämre på att hålla vikten. Sedan 1988 har vi gått upp ungefär fem kilo per person, visar undersökningen.
Den främsta orsaken till övervikten handlar, enligt SCB:s undersökning, om att vår livsstil förändrats.
– Ja, när det gäller arvsmassa går inte utvecklingen så fort så vi har dragit den parallellen. Vi har kommit fram till att man inte tränar tillräckligt i förhållande till den grad som livsstilen har förändrats, säger Charlotte Samuelsson på SCB, till Metros papperstidning. På SCB var resultatet av undersökningen väntat. De har sett samma trend år efter år.
Fetast är männen
Hälften av männen och fyra av tio kvinnor är överviktiga i Sverige i dag och statistiken visar att antalet överviktiga eller feta i åldern 16-29 år fördubblats sedan slutet av 1980-talet, oavsett kön.
Enligt Livsmedelsverket beror den ökade fetman till stor del på överdriven konsumtion av socker, för lite fibrer – framför allt hos unga – och för lite frukt och grönt.
Ökat BMI vs farlig fetma
Under de senaste fem åren har vårt BMI, måttet på hur feta vi är i förhållande till får längd, ökat med fem till elva procent. Men det är framför allt var på kroppen fettet sätter sig som är hälsoavgörande.
Det räcker med bara lite extra bukfett för att fetman ska klassas som farlig.
– Det finns undersökningar som visar att bara lite överskottsfett runt buken ökar risken att få hälsorelaterade problem, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska i Göteborg till Metro.se.
Av Isabelle Hedander