Kalla fakta har granskat innehållet i de populäraste vinerna på Systembolaget och hittat rester av bekämpningsmedel mot svampangrepp och insekter. Dessutom använder vinindustrin en mängd kemikalier för att påverka doft, smak, utseende och karaktär på vinet.
EU:s märkningsregler gällande deklarering av innehåll berör inte vintillverkare. Vinlobbyn har konsekvent motarbetat varje försök att ändra lagstiftningen gällande märkning av vin. Frågan har varit uppe i EU-parlamentet ett flertal gånger de senaste 15 åren men röstats ned varje gång. Det är till och med så att även om vinproducenten skulle vilja ha sina ingredienser angivna så är det enligt EU förbjudet att skriva ut tillsatsämnena på etiketten.
Kemisk smakförstärkt
Vinproducenterna vill behålla myten om att vin är naturligt, att det är druvorna och naturliga ingredienser som ger vinet dess karaktär. Men i själva verket är det tillsatsämnena.
Man kan med olika sorters tillsatser som industriell jäst få vinet att smaka precis som man vill. Jästen skapar en smak som inte finns i druvan, som till exempel jordgubbe, svarta vinbär, choklad och tobak. Man får en smak som konsumenter efterfrågar påstår vinproducenterna.
Lika konstgjort som läsk
Ett stort problem är att tillverkarna av vin har använt så mycket bekämpningsmedel att jorden är död. Om inte tillsatserna skulle användas skulle inte vinet smaka något. Många menar att vinet är lika konstgjorda som läsk och innehåller mängder med tillsatser som kan vara farliga.
– De vill inte att man ska få reda på vad vin egentligen innehåller. De är rädda för vilken reaktionen blir. Innehållet är hemligt eftersom man vill att myten om det naturliga vinet ska leva vidare, säger Malcolm Gluck, en av Storbritanniens ledande vinexperter till Kalla fakta.
Cancerogent
Kalla fakta har testat de tio mest sålda boxvinerna och funnit skadliga ämnen i flertalet. I ett vin var halten av bekämpningsmedel 55 gånger högre än den tillåtna mängden för dricksvatten. Ett av bekämpningsmedlen som hittats är thiopanate-metyl som man misstänker är cancerogent. Ett av vinerna innehåller 24 gånger högre halt av detta än vad som är tillåtet för dricksvatten.
När Kalla fakta ställer vinproducenten till svars slår de ifrån sig och menar att det är samma sak med frukt och grönsaker i allmänhet.
– Om det hade varit dricksvatten så hade det fått beteckningen otjänligt, säger bekämpningsmedelsexperten Jenny Krueger på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
En tredjedel är allergiframkallande
Enligt EU-regler får vintillverkarna använda sig av ett 60-tal ämnen vid tillverkningen av vinerna. Cirka 30 procent av dessa är kända för att orsaka allergi och de redovisas inte i någon innehållförteckning. De ämnen som måste redogöras är om vinet innehåller sulfit, ägg eller mjölk.
-Vi vet inte vad det är som vi dricker med alla dessa tillsatser, så det är väldigt illavarslande, säger Morgan Andersson, överläkare vid Lunds Universitet.
Besvär du kan få av tillsatserna i vinet
Huvudvärk
Andningsbesvär
Illamående
Magbesvär
Snuva
Nysningar
Av Malin Duvstedt
Cocktaileffekten – inte så festlig som den låter
Riskbedömningarna för kemikalier görs idag med utgångspunkt i ett ämne var för sig. Därför behöver man vetenskapliga rapporter som styrker sambandet mellan ett visst ämne och en viss sjukdom.
I verkligheten utsätts vi aldrig för en kemikalie i taget, utan för en cocktail av naturfrämmande kemikalier. Ingen forskare vet vad den gör med våra kroppar. Däremot ser man trender på att kombinationer av olika kemikalier kan ge större effekt än den mest farliga kemikalien i blandningen. Ibland mycket större effekt.