CLA består av flera kemiskt liknande isomerer, som kommer från fettsyran linolensyra.

CLA – konjugerad linolensyra

Konjugerade fettsyror
När dubbelbindningar skiljs åt av en eller flera enkelbindningar, kallas de konjugerade:
C-C=C-C=C-C konjugerad, till skillnad från, C-C=C=C-C-C icke konjugerad.

Konjugeringen består av 2 kemiska dubbelbindningar. CLA-isomerern cis-9 trans 11 (även kallad rumeniksyra, c9t11) är den vanligaste isomeren som finns i produkter som härrör från idisslande djur och är troligtvis den biologiskt mest aktiva. Isomeren trans-10, cis 12 (t10c12) finns i mycket mindre mängd, men tros spela en viktig roll för hälsan
Konjugerade fettsyror, som i laboratorieförsök har visat sig vara anticancerogena, finns särskilt i mejeriprodukter och kött. CLA finns i mjölkprodukter och i kött hos idisslande djur – boskap som nötkreatur och får. CLA bildas bara när kon äter färskt gräs, inte hö, har minskat i kosten med upp till 80 procent på ett par årtionden. CLA består av flera kemiskt liknande isomerer, som kommer från fettsyran linolensyra. De flesta kommersiella varianterna består av nästan lika mycket av båda isomererna.

Trots att CLA bidrar till fantastiska resultat beträffande viktminskning hos djur är resultaten hos människor inte lika konsekvent. Vissa studier på människor har varit riktigt lovande medan andra var mindre lyckade. CLA verkar vara speciellt värdefullt för viktminskning för dem som har nedsatt sköldkörtelfunktion. Dess tumör- och cancerhämmande effekt verkar bero på dess egenskaper som antioxidant.

 

Dosering
Man får oftast 100–1 000 mg dagligen från intag av kött och mjölkprodukter.
ODI: 1–2 g dagligen.
TDI: 3–5 g dagligen.

Exempel på studier, referenser

Arterioskleros
Studier på djur där man tillfört CLA har medfört olika hälsofördelar. När forskare matade kaniner med en kost som vanligtvis medför arterioskleros blev de mindre benägna att utveckla sjukdomen. Deras totala kolesterol-, LDL- samt triglyceridvärden sjönk.
Lee KN. et al. “Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits”. Atherosclerosis, 1994 Jul ;108 (1):19-25.

CLA, fetma och diabetes
Råttor som hade en tendens till att utveckla fetmarelaterad typ 2 diabetes utvecklade sjukdomen mycket senare tack vare tillskott av CLA. I en studie fick 21 personer med typ 2 diabetes 8 g CLA-lösning per dag eller placebo. Efter 2 månader fann forskarna ett samband mellan CLA-nivåerna och viktminskningen. Forskarna upptäckte att det var t10c12 isomerern och inte c9t11 som främst förknippas med viktminskning. Dessutom förknippas t10c12 med en minskning av hormonet leptin, ett hormon som förknippas med kroppens hungermekanism. Mängden CLA som användes i den här studien är mer än dubbelt så stor som givits till personer i andra studier i vilka ingen signifikant viktminskning påträffats.
Belury MA. et al. “The CLA isomer, t10c12-CLA, is inversely associated with changes in body weight and serum leptin in subjects with type 2 diabets mellitus”. J Nutr, 2003;133:1:257-60.

Motion och CLA har positiva effekter på insulinets blodsockerhantering
En dubbelblind studie utfördes på 62 personer som ej var överviktiga men motionerade regelbundet. Personer som intog 3 900 mg CLA dagligen hade en mer positiv respons på insulin värden vid glukosbelastning än gruppen som intog solrosolja. Varken kroppskompositionen, energiomsättningen eller apptiten påverkades av CLA tillskott.
Lambert EV. et al. ”Conjugated linoleic acid versus high-oleic acid sunflower oil: effects on energy metabolism, glucose tolerance, blood lipids, appetite and body composition in regularly exercising individuals”. Brit J of Nutr, 2007;97:5:1001 –11.

Kroppsfett
I en undersökning som involverade 180 överviktiga personer som intog CLA förlorade 7–9 procent sitt kroppsfett, trots att de inte ändrade sin livsstil eller matvanor. Efter utgången av första året förlorade CLA-patienterna endast 2 kilo (4 pounds). De som använde CLA hade fått lite högre nivå av LDL-kolesterol och lite lägre HDL-kolesterol. Dessutom hade CLA-gruppen fler vita blodkroppar och högre lipoprotein(a)-nivåer. Dessa båda är markörer av inflammation kopplad till hjärtsjukdomar.
Gaullier JM. et al. “Supplementation with conjugated linoleic acid for 24 months is well tolerated by and reduces body fat mass in healthy, overweight humans”. J Nutr, 2005;135:778-84.

CLA minskar kroppsfett hos överviktiga personer
En meta-analys på 18 studier på människor visar att intag av CLA tillskott har en måttlig effekt på viktminskning på lång sikt. En effektiv dosering ligger på ca. 3200 mg dagl.
Whigham LD. et al. ”Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans”.
Am J Clin Nutr, 2007:85:5:1203-11.

CLA och cancer
Under de senaste 18 åren har flera medicinska tidskrifter och forskare publicerat forskning och visat undersökningar som visar att CLA-isomerer skyddar försöksdjur från bröstcancer, magcancer och hudcancer. Resultaten är oberoende av om det var CLA som givits före eller under tiden som cancerframkallande ämnen injicerats i djuren.
Liew C. et al. “Protection of conjugated linoleic acids against 2-amino-3-3methylimidazo quinoline-induced colon carcinogenesis in the F344 rat: a study of inhibitory mechanisms”. Carcinogenesis, 1995;16:12:3037-43.
Ip C. et al. “Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid”. Cancer Res, 1991;51:22::6118-24.
Belury MA. et al. ”Dietery conjugated linoleic acid modulation of phorbol ester skin tumor promotion”. Nutr Cancer, 1996;26:2:149-151.

Vissa forskare hävdar att studier på människor och intag av CLA är svåra att tolka då man mäter olika parametrar, doseringen varierar, längden på studierna varierar och olika typer av individer medverkar i studierna. Många tycker därför att fler studier behövs för att verkligen veta hur tillskott av CLA påverkar människan i det långa loppet samt hur säkert det är.


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.