Annons
Annons

Därför ska du välja en aluminiumfri deodorant

Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor. Men inte helt riskfritt. Katarina Johansson, miljöjournalist och författare till böckerna Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg och Den onda badankan berättar varför.

Redaktionen

30 oktober, 2014
Därför ska du välja en aluminiumfri deodorant
Dela inlägget

Aluminium i antiperspiranter skyddar oss mot svettiga armhålor. Men inte helt riskfritt.
Katarina Johansson, miljöjournalist och författare till böckerna ”Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg” och ”Den onda badankan” berättar varför.

En svettig armhåla är tabu och att dofta av annat än parfym är inte önskvärt. Jakten efter en ständigt ”nyduschad” känsla har gjort att majoriteten av svenskarna dagligen använder en deodorant eller antiperspirant. Ju effektivare desto bättre.

Svettfri i upp till 72 timmar
Deodoranten har till uppgift att skydda mot dålig lukt medan en antiperspirant förhindrar att du svettas. På marknaden säljs idag många roll-on och sprayvarianter som både motverkar dålig lukt och svettningar – i upp till 72 timmar. Det effektiva skyddet tillskrivs aluminium.

Bra att svettas
Att svettas är hälsosamt. Det är ett sätt för kroppen att reglera kroppstemperaturen vid hårt arbete, höga temperaturer i omgivningen och feber. Det är dessutom ett sätt för kroppen att eliminera gifter och slaggämnen på. Att svettas är naturligt, bra för oss och dessutom luktfritt.
– Svetten i sig luktar egentligen inte. Det är när bakterier börjar bryta ner ämnen i svetten som det kan börja lukta. Och bakterier trivs ju gärna där det är fuktigt och varmt, som till exempel i en armhåla, berättar Katarina Johansson.

Svett stoppas med aluminium
Normalt svettas en vuxen en halv liter per dygn men för att undvika det obehag som svettandet orsakar använder man deodoranter och antiperspiranter, de senare med tillsats av aluminium.
– Olika aluminumföreningar tillsätts för att de har en förmåga att liksom drar ihop porerna på huden så att svetten inte kommer ut, förklarar Katarina.

Hälsofarligt
Att aluminium är effektivt för att motverka svett står klart likväl som man vet att det kan orsaka hudirritation och klåda.
– Aluminiumföreningarna täpper till porerna så effektivt att det kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna och då ge eksem och klåda. Man har också sett på djurförsök att de kan tränga in en bit in huden och eventuellt ansamlas där, men vad det skulle kunna ha för påverkan vet man inte. Är huden nyrakad eller skadad så är sannolikt risken högre att antiperspiranten kan irritera, berättar Katarina.

Katarina Johansson närbild ansikte
Katarina Johansson, miljöjournalist och författare. Foto: Sebastian Waldenby

30-50 gånger högre dos än vad som anses riskfritt
Vilka andra hälsorisker användandet av aluminium kan medföra är ännu oklart. Misstankar om ökad risk för bröstcancer och Alzheimers sjukdom har funnits men inte kunnat konstateras. Norska myndigheter har dock uttryckt en oro för människors hälsa gällandet användandet av antiperspiranter med aluminium efter att ha konstaterat att man kan få i sig 30 till 50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt genom att använda fel deodorant. De vill att EU ska utarbeta gränsvärden för hur mycket aluminium som ska få finnas i en deodorant.

Aluminiumfritt funkar
Katarina väljer själv aluminiumfritt och tycker att det fungerar bra.
– Jag brukar göra en blandning med lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Är oljan i fast form, som nu på vintern kan man behöva smälta den lite på spisen. Eller så köper jag en parfym- och aluminiumfri deodorant, det finns några stycken att välja på.

Läs mer
Kurera testar: Aluminiumfria deodoranter

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

Aluminiumbaserade föreningar är de aktiva ingredienserna i antiperspiranter. De blockerar svettkörtlarna för att hindra svett från att nå hudens yta. Viss forskning har föreslagit att dessa aluminium-föreningar kan absorberas genom huden och orsaka förändringar i bröst-cellernas östrogenreceptorer. Östrogen är ett kvinnligt hormon känt för att orsaka att bröstceller (både normala och cancerceller) växer och delar sig. Vissa tillstånd, vilka ökar kroppens exponering för östrogen – som att inte föda barn, sen menopaus, fetma etcetera – har kopplats till en ökat risk för bröstcancer. Eftersom östrogen kan främja tillväxten av både cancer och icke-cancerbröstceller, har vissa forskare föreslagit att användning av aluminium-deodoranter kan vara en riskfaktor för utveckling av bröstcancer.

Aluminium är känt för att ha en genotoxisk profil , som kan orsaka både DNA-förändringar och epigenetiska effekter, och detta skulle vara förenligt med en potentiell roll i bröstcancer om sådana effekter förekom i bröstceller.
Källa: American Cancer Society och PubMed

Enligt ett antal studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre yttre delen av bröstet – området närmast armhålan – som även är området där deodoranter tillämpas. Studierna tyder på att kemikalier i antiperspiranter, inklusive aluminium, absorberas i huden, särskilt där huden ”skavts upp” vid rakning. Studierna hävdar även att dessa kemikalier kan interagera med DNA och leda till cellförändringar samt störa effekten av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket är känt för att påverka tillväxten av bröstcancerceller.

Med tanke på att en av åtta kvinnor kommer att utveckla bröstcancer någon gång under sin livstid är tanken att antiperspiranter på något sätt skulle kunna bidra till sjukdomen ett ganska allvarligt påstående. Mer forskning behövs. Trots att flera studier pekar på ett samband menar experterna att påståendena inte håller för en granskning.
– Det finns inga övertygande bevis för att antiperspirant eller deodorant användning ökar risken för cancer, säger läkaren Ted S. Gansler, ansvarig chef för medicinsk innehåll hos organisationen American Cancer Society, till WebMD.
Källa: WebMD

Annons
Annons