Annons
Annons

Del 2: Inflammationer och kost

Man kan se tydliga kopplingar mellan kroniska sjukdomar och förhöjda nivåer av det som kallas AGE/ALE. Vi äter allt mer av de livsmedel som innehåller höga mängder av just AGE/ALE och inflammationer blir vanligare. Rapporter visar att veganer generellt har lägre nivåer än köttätare och laktovegetarianer.

Redaktionen

31 januari, 2014
Del 2: Inflammationer och kost
Dela inlägget

Man kan se tydliga kopplingar mellan kroniska sjukdomar och förhöjda nivåer av det som kallas AGE/ALE. Vi äter allt mer av de livsmedel som innehåller höga mängder av just AGE/ALE och inflammationer blir vanligare. Rapporter visar att veganer generellt har lägre nivåer än köttätare och laktovegetarianer.

Intaget av socker som är ett av de livsmedel som tillsammans med glutenoider, mättat fett och transfetter bidrar till en ökad inflammation i kroppen, har ökat dramatiskt de senaste 150 åren. Men något som har ökat ännu mer är intaget av mejeriprodukter och då främst genom mjölkpulver och ost som innehåller mycket höga mängder AGE/ALE*. Ost går att finna i de flesta snabbmatsrätter och chips. Mjölkpulver hittar man i vanliga livsmedel som bröd, glass, choklad men också i näringstillskott för både spädbarn och gamla människor.

Djurens föda är stärkelserik
Även djurens föda har genomgått en stor förändring och istället för växa upp på växtbaserad föda har man gått över till mycket mer socker- och stärkelserikt foder såsom säd, majs och socker. Man har mätt upp höga nivåer av proinflammatoriska ämnen och stresshormoner hos intensivuppfödda djur och man har även sett insulinresistens hos kalvar som har fötts upp på komjölk och laktos.

Idag, till skillnad från förr, kommer största delen av komjölken från gravida kor som innehåller flera hormoner, bland annat 17beta-östradiol som också har visat sig vara bidragande i inflammationsprocessen. Det finns teorier kring att intaget av hormonrika livsmedel som till exempel mejeriprodukter kan vara en bidragande orsak till att mensdebuten inträder tidigare och att menopausen sker senare.

Vegankostens stora fördelar
Rapporter visar att veganer generellt har lägre nivåer av AGE/ALE än köttätare och laktovegeterianer. Laktovegeterianer har i sin tur många gånger högre halter AGE/ALE än köttätare. En möjlig förklaring är att de ofta ersätter kött och fisk med mejeriprodukter och då kanske framför allt ost. Veganer har vidare uppvisat flera hälsofördelar jämfört med de andra två grupperna genom bättre värden gällande bland annat inflammationsnivåer, blodtryck, kolesterol, och fasteblodsocker. Veganer har dessutom mer sällan problem med vikten och löper lägre risk för diabetes. Att begränsa sitt intag och inte löpa amok när det vankas mat verkar också kunna bidra till lägre inflammationsnivåer. Man har sett att personer som tillämpar någon form av kalorirestriktion dels har fått lägre blodtryck men också flera sänkta inflammationsmarkörer, lägre nivåer av AGE/ALE samt en bättre RAGE/sRAGE kvot.

Antioxidanter och vitaminer behövs
En väl avvägd kost med högt innehåll av vitaminer, växtantioxidanter och näringsämnen rekommenderas för att minska ansamlingar av AGE/ALE, hålla nere inflammationer samt motverka negativ påverkan på kroppens inre organ och åldrande i förtid. Några näringsämnen som särskilt lyfts fram i detta syfte är antioxidanter som glutation och polyfenoler, vitaminerna A, B (framförallt b6), b12, C, D, E, K samt folinsyra. Även godartade tarmbakterier nämns som något som kan hjälpa till att bekämpa höga ALE/AGE nivåer.

Välj naturliga, obearbetade livsmedel och tillaga dessa på ett klokt sätt. Det tjänar du på!

Av Yoel Grundemark

Källa:
http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8397/lkt0751s3873_3877.pdf,
av Stig Bengmark.

*När mat hettas upp bildas kemiska föreningar mellan vissa typer av aminosyror, proteiner och sockerarter som kallas AGE (advanced glycation end products). Några av de sockerarter som har visat sig vara högreaktiva för dessa föreningar är till exempel fruktos, glukos, laktos och maltos. Vanliga aminosyror som förkommer i föreningarna är lysin och histidin. Liknande reaktioner och föreningar kan även ske mellan speciella fettsyror, så kallade volatila fettsyror och proteiner/aminosyror. Dessa kallas i sin tur ALE (advanced lipxidation end products).

Annons
Fakta

Livsmedel för minskning av AGE/ALE och nedreglering av RAGE receptorn:

Kål, broccoli, spenat, körsbär, blåbär, grönt te, orostade kaffebönor, färska tobaksblad, chilipeppar, äpple, kryddnejlika, rabarber, citrusfrukter, vitkål, lök, vitlök, färska jordnötter, gurkmeja, sojabönor.

Annons
Annons