Vill du motverka för tidigt åldrande? Stärka benstomme och brosk? Förbättra dina kolesterolvärden?
Då kan ett ökat C-vitaminintag vara en god idé.
På 1500-talet var skörbjugg en vanlig sjukdom bland sjömän. På 1700-talet närmade man sig lösningen på problemet då man såg att vegetabilier som apelsiner och citroner kunde förebygga och bota sjukdomen. På 1920-talet identifierade man C-vitamin som den aktiva substansen som kunde motverka skörbjugg.
Människans dagsbehov
Människan är en av få arter som inte själv kan bilda C-vitamin. De flesta djur tillverkar dagligen C-vitamin från glukos i njurar och lever och är därför inte beroende av att få i sig det via kosten.
För en människa som väger 70 kilo kan dagsbehovet ligga på cirka fem gram per dygn och under extra påfrestning närmare 15 gram per dygn.
C-vitamin krävs för bildning av kollagen…
…som är nödvändig för att binda ihop celler av bindväv. Många använder C-vitamin för att stärka immunförsvaret och därigenom få ett ökat motstånd mot förkylningar, influensa och infektioner. C- vitamin fungerar på flera sätt vid infektioner, bland annat så dödar det virus och stimulerar produktionen av vita blodkroppar och antikroppar.
C-vitamin är en viktig antioxidant
…vilken skyddar huden mot skador från solen och skyddar ögonlinsen mot grå starr. C-vitamin skyddar vitamin A och E från oxidering och skyddar lagrat fett och fleromättade fettsyror från oxidering.
Vid sår, skadade slemhinnor och skadat tandkött, på skyndar C-vitamin läkningen och det stärker effekten av antibiotika och andra läkemedel.
C-vitamin motverkar
…oxidering av det ”onda” LDL-kolesterolet och plackbildning i artärerna samtidigt som det gynnar det ”goda” HDL- kolesterolet.
C-vitamin är bra för fettförbränningen
…då C-vitamin behövs för att lever och njurar ska kunna producera tillräcklig mängd av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. Studier visar att för lite C-vitamin i blodbanan ofta leder till ökat midjemått och kroppsfett.
Symptom på C-vitaminbrist
Blödande tandkött, tandlossning, förkylningar, allergi, högt kolesterolvärde, näsblod, dålig matsmältning, muskelkramper, ont i benen, leder och torr hud är några symtom på C-vitaminbrist. Består kosten av snabbmat, hel- och halvfabrikat och för lite frukt och grönsaker, då finns det stor risk att drabbas av brist på C-vitamin.
Om man dessutom tränar hårt eller stressar, röker, ammar eller äter p-piller eller värktabletter ökar risken för brist ytterligare.
C-vitamin är vattenlösligt
…och börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus. Vid kokning och stekning förstörs C-vitaminet och man bör därför vara mycket försiktig vid matlagning. Bästa sättet att få i sig C-vitamin via kosten är att äta färsk frukt och färska grönsaker.
C-vitamin har mycket låg giftighet
… och kan med fördel kompletteras med extra C-vitamintillskott, speciellt under vinterhalvåret. Skulle man, mot förmodan, få i sig för mycket C-vitamin så reagerar kroppen snabbt med illamående, magknip och diarré.
Bra källor till C-vitamin:
- Acerola körsbär
- Svarta vinbär
- lNypon
- Persilja
- Grön paprika
- Broccoli
- Kiwi
- Apelsin
- Grapefrukt
- Jordgubbar
- Nässlor
Av Carolin Helt
Källa:Näringsguiden