Gröna äpplen med vattendroppar på sig

Här är 10 skal du bör äta

… och 10 anledningar varför.
Mycket mat hamnar i soptunnan trots att den inte hör hemma där. Det är dags att börja ta till vara frukt- och grönsaksskal. Skalens revansch är här.

Skal är inte skräp, även om man kan tro det. Faktum är att ofta sitter huvudparten av de hälsosamma ämnena i frukt och grönt just i skalet eller strax därunder, medan själva frukt- eller grönsaksköttet först och främst innehåller vatten och kolhydrater.

Mer än bara yta
Frukt och grönsaker är inte vackra enbart för att vara en fröjd för ögat. Ytterhöljet och skalet har som funktion att skydda frukten och grönsakerna mot externa attacker och är därför fullmatade med hälsosamma ämnen som kan skydda även dig och din hälsa, och ofta mycket bättre än själva fruktköttet, skriver MSN Träning & Hälsa.

 

Många hälsovinster
I Thailand har forskarna undersökt 28 frukter och funnit – med ganska få undantag – att alla var mer hälsosamma utanpå än inuti.
Tips: Se bara till att välja ekologiskt så att du inte får i dig onyttigheter från besprutning.

10 anledningar till varför du bör äta skal:

1. Rödlök – hälsosamt
I rödlökens yttersta lager gömmer sig mängder av hälsosamma ämnen. Ju fler lager som du skalar bort, desto fler nyttigheter avlägsnar du faktiskt från löken.
Tips: Ät den rå, antingen i på en macka eller i en sallad. Du kan också baka hela rödlöken i ugnen, i cirka en timme, och äta med andra ugnsbakade grönsaker.

2. Aubergine – skyddar cellerna i hjärnan
Aubergineskal innehåller rikligt med vattenlösliga fibrer vilka förstärker din tarmflora. Det bästa med skalet är något som kallas ”antocyaninen nasunin” och som skyddar cellerna i hjärnan och förebygger åderförkalkning. Nasunin fungerar också antiinflammatoriskt.
Tips: Köp blanka, orepade auberginer. Skär i skivor och och salta lite för att få bort den bittra smaken. Skölj innan användning. Gott i till exempel lasagne, moussaka och gryta.

3. Apelsin – för kolesterolet
Apelsinskalet och den vita hinnan innehåller flavonoiden hesperidin, vilken sänker blodtrycket och håller kolesterolnivåerna nere. Hesperidin verkar dessutom antiinflammatoriskt.
Tips: Riv skalet och använd i dressing, bakverk eller smoothies. Låt lite av den vita hinnan följa med. Det innehåller nämligen pektin som bland annat är en effektiv kolesterolsänkare.

4. Gurka – motverkar rynkor
Det nyttigaste på en gurka är skalet, som annars består till 90 procent av vatten. Äter du skalet får du i dig fibrer och K-vitamin och gör samtidigt din hud en tjänst eftersom skalet innehåller kvarts som motverkar rynkor och stärker hår och naglar.
Tips: Ta en tugga direkt alternativt skiva den eller skär i stavar. Använd på till exempel bröd eller som ett av grönsakstilltuggen till fredagsdippen (som för övrigt finns helt utan tillsatser om du letar). Du kan också riva den och blanda den med avrunnen yoghurt och vitlök till en tsatziki.

5. Potatis – för matsmältningen
Att koka potatisen med skalet på garanterar att de vattenlösliga vitaminerna B och C stannar kvar inuti potatisen. Skalet innehåller dessutom mängder av fibrer, vilket gynnar din matsmältning.
Tips: Ät med skalet på, alternativt baka potatisskalen till chips i ugnen. Var inte rädd för att prova nya sorter men leta gärna extra efter: sparrispotatis, Cherie, Jutlandia, Sava, Hamlet, Lady Christ, Minerva, Rocket, Saxon och Solist.

6. Äpple – motverkar cancer
Äppelskalet kan halvera tillväxttakten för tarmcancerceller på grund av de många fytokemikalierna, visar ny forskning från Cornell University i New York.
De mest hjärtvänliga fibrerna sitter i skalet – det vill säga de vattenlösliga, som sänker blodets nivåer av LDL-kolesterol. Dessutom innehåller skalen fytokemikalier som anses förebygga lung- och bröstcancer.
Tips: Tvätta ordentligt – gärna med vinäger så får du bort mer av besprutade kemikalier – och ät det som det är, baka i ugnen med hackade nötter och torkad frukt i mitten eller använd rivet äpple i sallad eller i bröd- eller kaksmet.

7. Kiwi – rikt på C-vitamin
Det håriga kiwiskalet (efter att ha tvättat det naturligtvis) innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter som själva fruktköttet, visar forskning. Äter du skalet undviker du samtidigt att förlora de C-vitaminer som sitter precis under skalet.
Tips: Skär i tunna skivor – då är skalets smak inte så dominerande. Alternativt hacka i bitar till fruktsallad eller smoothie. innehåller tre gånger så mycket antioxidanter som själva fruktköttet

8. Ananas – rikt på fibrer
Nu kanske du känner dig lurad… för själva skalet på en ananas går inte att äta. Det gör däremot den hårda stocken i mitten som många ofta kasserar, men som faktiskt innehåller betydligt mer fibrer än resten av ananasköttet och är full av C-vitamin.
Tips: Skär i skivor och dela varje skiva i fyra ”pajbitar”. På det sättet kommer varje del både att innehålla mjukt, saftigt fruktkött och lite av den hårdare träaktiga delen.

9. Morötter – för A-vitamin, K-vitamin, kalium och klorofyll
Morötter innehåller mer A-vitamin om man äter dem med skalet på. Dessutom innehåller morotens gröna topp mycket K-vitamin, kalium och klorofyll. Klorofyll har starka antioxidativa effekter och anses förhindra vissa cancerformer.
Tips: Skrubba i stället för att skala samt tvätta och ät även den gröna toppen. Ät råa (kan dock göra dig lite gasig) eller ät dem lätt ångkokta. Toppen kan användas i sallader eller som ”strössel”, riven då förstås, över på en varmrätt eller en potatissallad.

10. Squash – nyttigt och bra som ersättning till bak istället för fett
Squashens vackra gröna skal innehåller massor av K-vitaminer och kostfibrer som är bra för matsmältningen. Om du skalar squashen så förlorar den faktiskt hela 95 procent av de K-vitaminer som den innehåller.

Tips: Riv skalet och blanda i mat, till exempel grytor, strax före servering för att undvika förlust av vitaminer. Du kan också ersätta en del av fettet i kakor med riven squash som gör degen mjuk och smidig.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.