Annons
Annons

Har du magnesiumbrist?

Ständigt sugen på choklad? PMS-besvär ? Migrän eller krypningar i benen? Det kan bero på magnesiumbrist. Kureras kostrådgivare och PT Carolin Helt berättar mer.

Redaktionen

8 januari, 2013
Har du magnesiumbrist?
Dela inlägget

Ständigt sugen på choklad? PMS-besvär ? Migrän eller krypningar i benen? Det kan bero på magnesiumbrist. Här får du veta mer.

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna. Mycket beror på att maten vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet.

Magnesium vs kalcium
Förutom det låga magnesiuminnehållet i maten vi äter så förbrukas intaget när vi dricker läsk och alkohol. Raffinerad och fettrik mat ökar också förbrukningen av denna mycket viktiga mineral.
Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget. Mjölkprodukter innehåller 8-9 gånger mer kalcium (Ca) än magnesium (Mg). I Sverige får de allra flesta i sig ca 5-10 gånger mer kalcium än magnesium. Ett intag av 1-3:1 Ca:Mg är att rekommendera.

Det dagliga intaget
En frisk människa behöver minst 300-450 mg magnesium per dag enligt officiella rekommendationer. I takt med att våra kostvanor har förändrats så har vårt intag av magnesium minskat från ca 1250 mg till knappt 250 mg per dag sedan början på 1900-talet. 30-50 procent av det magnesium vi får i oss tas upp i tunntarm och tjocktarm. Resten åker ut med avföringen.

Vad har magnesium för funktion i kroppen?
Det fungerar som ett koenzym till kolhydrat- och proteinomsättningen. Den bidrar till upptaget av andra mineraler som exempelvis kalcium, fosfor, natrium och kalium. Magnesium innehåller enzymer som krävs för att vitaminerna B, C och E ska fungera på ett bra sätt.

Påverkar sömnen och är kramplösande
Magnesium är inblandat i över 325 olika enzymreaktioner i kroppen. De flesta av dessa har att göra med produktion, transport, lagring och användning av energi.
Kalcium har en sammandragande effekt på musklerna medan magnesium har en avslappnande effekt. Magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna.
Magnesiumets avslappnande effekt påverkar sömnen positivt och är kramplösande på både inre och yttre muskler. Blodets pH-värde regleras till viss del av magnesium och kroppens syra-/basbalans påverkas positivt.

Mycket som kan leda till brist
Magnesium reglerar blodtrycket och kan ha en blodtryckssänkande effekt. Det kan förebygga och förhindra kärl-kramp och minska risken för kalkavlagringar i blodkärlen. Magnesium bidrar till att blodkoagulationen fungerar och minskar risken för blodproppar. Inflammation i kroppen minskar och blodsockerregleringen fungerar bättre med hjälp av magnesium.
Förutom risken för brist på grund av dagens kosthållning så finns det ytterligare faktorer som kan ge en ökad risk för magnesiumbrist.
Lider vi av ett nedsatt näringsupptag så ökar risken även för att vi får brist på magnesium. Användning av preventivmedel som p-piller eller p-stav, amning, stress, hormonstörningar och hård träning kan leda till brist. Laxermedel, urindrivande och andra läkemedel minskar också upptaget av magnesium. Brist kan även uppstå efter kirurgiska ingrepp och vid brännskador.

Vilka är då symtomen vid magnesiumbrist?
Några exempel nämndes inledningsvis men symtomen kan vara många, bland annat dålig aptit, allmän svaghet, sömnbesvär, utmattning, lättretlighet, darrningar, svårighet att svälja, hörselstörningar, ljuskänslighet, yrsel, förvirring, depression, inlärningssvårigheter, rikliga svettningar, stark kroppslukt, snabb puls, urinvägsinfektioner, menskramper, allergi och överkänslighet.

Det finns många skäl till att säkerställa att vi tillför kroppen tillräckliga mängder magnesium.

Följande livsmedel bör ingå i kosthållningen för att undvika brist:

  • Vetekli
  • Sötmandlar, Hassel- och cashewnötter
  • Sojabönor
  • Bovete
  • Råris
  • Hirs
  • Räkor
  • Banan
  • Ostron
  • Potatis
  • Vitkål
  • Råg och grahamsmjöl

 

Var försiktig med kokning och ät vitaminrikt
Vid kokning och stekning av grönsaker försvinner stora mängder magnesium. Koka och stek under kort tid och spara vattnet som grönsakerna kokar i.
Ett extra magnesiumtillskott är att rekommendera och om vi undviker raffinerade livsmedel och istället ser till att välja en kost som har ett naturligt högt vitamin- och mineralinnehåll så minimerar vi risken för magnesiumbrist och de besvär som det kan ge.

Av Carolin Helt

Annons
Annons