Annons
Annons

Hitta löpglädjen!

Jodå – den finns inom dig också. Löpcoachen Petra Kindlund tipsar dig om hur du tar dig ut i löpspåret, håller dig skadefri och hittar lusten till löpningen.

Redaktionen

23 juli, 2013
Hitta löpglädjen!
Dela inlägget

Jodå – den finns inom dig också. Löpcoachen Petra Kindlund tipsar dig om hur du tar dig ut i löpspåret, håller dig skadefri och hittar lusten till löpningen.

En nyckel till framgång i löpspåret är att smyga igång löpträningen. Löpning är en belastande träningsform, så kroppen behöver tid att vänja sig. Börja med att springa 15-minutersrundor två till tre gånger i veckan. Den första veckan kan du varva två minuters jogg med en minuts rask promenad. Nästa vecka jobbar du tre minuter och går en minut.
– Det här gäller även dig som är träningsvan, understryker Petra. Kanske tränar du jympa, gym eller cykling regelbundet och känner dig i hyfsad form? Toppen! Men har du inte löptränat på ett tag behöver du vänja kroppen långsamt vid den nya typen av belastning.

Otålig?
15 minuter kan kännas kort, men det gör stor skillnad! Tänk också på att kroppen återhämtar sig snabbt från korta, lättare pass, vilket gör att du kan springa snart igen. Genom att hålla dig i skinnet de första veckorna undviker du att dra på dig skador och bäddar för en härlig och skadefri löpsäsong.

Petra Kindklund porträtt
Löpcoachen Petra Kindlund

Ge det lite tid
Känns det lite motigt att ta sig ut i spåret? Utrusta dig med en aning tålamod. Ställ in dig på att första passet troligen kommer att kännas tungt. Men ge det lite tid. Efter några veckor kommer det gå betydligt lättare. Det bästa med att vara nybörjare är att du snabbt ser resultat av träningen. Du kommer göra stora framsteg på kort tid!

Kombipass bygger upp kroppen
Känns det futtigt att köra så korta pass i början av säsongen?
– Kombinera gärna löpningen med annan typ av träning, tipsar Petra. Du kan till exempel köra ett pass på crosstrainer eller cykel. Ett sätt att växla upp intensiteten på löppassen är att varva löpningen med styrkeövningar istället för gång. Varva några minuters löpning med en minuts styrkesekvens. Eller kör ett sammanhängande styrkepass före eller efter löpturen.

Ha en plan!
Nej, du behöver inte ha ett minutiöst löpschema som du följer slaviskt. Men att ge sig ut och springa helt planlöst kan i värsta fall leda till både uteblivna resultat, skador och bristande motivation.
– Ha en ungefärlig plan på hur långt och hur ofta du ska springa, det ökar dina chanser för att löpningen verkligen blir av! Kanske vill du också ha en målsättning med din träning? I din löparplan är det smart att planera in hur snabbt du vill öka på din löparrunda, säger Petra. En ökning av träningsintensiteten ska alltid vara successiv – både om det gäller hastighet och sträcka. Sikta på att lägga på fem minuter för varje löppass – inte mer.

Lyssna på kroppen
Löpning kan vara både tungt och ansträngande. Så ska det kännas. Men löpning ska aldrig göra ont! Får du ihållande smärtor i fötter eller knän kanske du ska ta det lugnare ett tag, eller variera med annan träning.

Spring i skogen!
– Spring gärna på stigar eller grusvägar. Att minska på asfalts-löpningen skonar fötter och knän. Dessutom är det härligt med en löptur i spenaten, säger Petra som på senare år blivit fast för just traillöpning i skogen.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Vem är Petra Kindlund?

Petra Kindlund är licensierad personlig tränare, löpcoach och nutritionist. Hon anordnar löpresor och föreläser om löpning och kost.
– Det roligaste med att vara coach är att få hjälpa någon annan till att överträffa sig själv, säger Petra. Det ger en enorm energi!
Petra själv har en gedigen bakgrund som löpare. I 15 års tid har hon tävlat på elitnivå i distanser från 400 meter till maraton. Bland annat tog hon en andraplats på Lidingöloppet år 2011 med tiden 2:05.

Läs med om Petra på
www.petrakindlund.se

Annons
Annons