Jod (I)

Historik
För 3 000 år sedan i Kina, botade man struma genom att ge alger.
1811 Bernard Courtois upptäckte jod under framställningen av krut.
1850 visade Chatin behov av jod för människor.
1885 upptäcker Baumann organiskt jod i sköldkörteln.
1919 isolerade Kendall och Osterberg T4 (thyroxin).
1948 finner Wolff och Chaikoff att bildningen av T4 i sköldkörteln stoppades av högt intag av jod.
1964 bestämmer Wayne den säkra minimidosen av jodintag.

Kemi
Av de 20–50 mg jod som finns i kroppen finns största delen (ca 75 procent) i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det ca 10 procent i huden och 7 procent i skelettet. De övriga 13 procent finns i endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och CNS. I hjärnan är jod koncentrerat till den svarta kärnan (substantia nigra). Detta är ett område som förstörs vid Parkinsons sjukdom. Normala värden för proteinbundet jod i plasma- och serumblod är 0,004–0,008 mg/100 ml. Koncentrationen av jod i sköldkörteln är 1 000 ggr den i muskler. Jod kan absorberas genom huden eller tarmslemhinnorna. Jodupptag upp till 3 mg går främst till sköldkörteln. Vid högre doser går jodet till övriga depåer, t.ex. bröst.
I tarmarna förvandlas jod snabbt till jodid. Jod upptas med lätthet både i organisk och oorganisk form. Jod utsöndras primärt genom njurarna och sekundärt genom tårar, svett, saliv och galla. Kroppen har inget sätt att återuppta eller lagra jod vid jodbrist.

 

 

Funktion
Kroppens alla celler behöver jod för att fungera optimalt. Jod fungerar som en slags metabolisk regulator. Den primära uppgiften för jod är som nyckelkomponent tillsammans med tyrosin i sköldkörtelhormonerna som reglerar cellandningen. Molekylär T4 består till 65 procent av jod, och T3 till 59 procent av jod. Jod ansvarar även för produktionen av alla kroppens hormoner. Sköldkörtelhormonerna accelererar cellulära reaktioner, ökar syrekonsumtionen och den basala kroppstemperaturen, samt påverkar tillväxt, utveckling, energiomsättning, differentiering och proteinsyntes. Jod är nödvändigt för omvandling av aminosyran tyrosin till sköldkörtelhormonet tyroxin. Jod utgör det klassiska exemplet på hur ett svårt hälso¬problem, struma, relativt lätt kan avhjälpas med tillskott av ett enda spårämne.

Struma och kretinism är bevis på extremt svår jodbrist som enkelt kan förebyggas med regelbundet intag av jodberikat salt eller intag av alger och fisk. Vid struma växer sköldkörteln för att kompensera för en otillräcklig hormonfunktion. Jod har, tillsammans med enzymerna myeloperoxidas och väteperoxid, bakteriedödande egenskaper. Jod spelar också en viktig roll i immunsystem genom att det stödjer bakteriedödande aktiviteter hos polymorfa nukleära leukocyter. Jod skyddar mot autoimmuna sjukdomar. Jod verkar också slemupplösande.

I rätt mängd har det även en förebyggande effekt mot radioaktivt avfall och cancerframkallande DNA-skador, och det har potenta antivirala, antiparastiska och bakteriella egenskaper.
Jodtillskott ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som t.ex. aluminium, kadmium, bly, kvicksilver och haliderna: bromider, klor och fluor.
Jod är viktigt för tillväxt av hår, naglar och tänder. Det bidrar till upptag av kolhydrater i tunntarmen, samt upptag och funktion av A-vitamin, samt omvandling av betakaroten till A-vitamin.

Bristsjukdomar och terapeutisk användning
• Världshälsoorganisationen, WHO, har insett att jodbrist är världens största enskilda anledning till mental retardering som kan förebyggas. Ungefär 1,5 miljarder människor, d.v.s. en fjärdedel av jordens befolkning, lever i jodfattiga områden och upp emot 72 procent av världens befolkning är påverkade av en jodbristrelaterad störning.
• Vuxna utvecklar endemisk struma eller hypotyreoidism vid jodbrist. Endemisk struma orsakas av en sköldkörtelförstoring beroende på follikulär epitelisk cellhypertrofi. Utbuktande ögonlober, sträv hud, sköra naglar, kordinationsproblem vid gång och svullen hals/nacke är karakteristiska tecken på jodbrist och struma.
• Vid minskat jodintag behålls hormonutsöndringen tills dess att depåerna är slut. Hypofysen utsöndrar TSH och därmed ökar sköldkörtelfunktionen. Slutresultatet är en förstorad sköldkörtel eller struma. Detta sker ofta i områden där jodnivåerna i dricksvattnet är låga. Vattentäktshalter av jod varierar mellan 0,01–73,3 ppb. Havsvatten som innehåller höga halter jod berikar jord och vattenkällor i dessa områden.
• Strumaframkallande ämnen påverkar tyreoglobulinsyntesen och kan framkalla struma i områden där jord och vatten har låga jodhalter. Strumaframkallande ämnen finns i vitkål, kålrot, blomkål, kålrabbi, jordnötter, senapsfrön och sojabönor. Strumaframkallande ämnen finns även i syntetisk form, t.ex. läkemedel som tiourea, tiouracil, sulfonamid och möjligen Antabus.
• Småbarn, vars jodkällor är begränsade under graviditeten och amningen, kan utveckla kretinism som är mycket allvarligare än jodbrist hos vuxna. Jodbrist hos modern kan leda till begränsad utveckling både fysiskt och psykiskt hos barnet. Den metaboliska temperaturen är lägre, musklerna är svaga och skelettet missformat. En svår utvecklingsstörning är då vanlig.
• Jodbrist kan även resultera i en ökad spädbarns- och barnadödlighet, missfall, infertilitet och sammanhänger ofta med låg socioekonomisk status.
• Symtom på jodbrist och även på låg sköldkörtelfunktion kan vara: viktökning, sänkt motståndskraft mot infektioner, dålig cirkulation, kalla händer och fötter, svårt att tåla kyla, svårt att svälja, torr hud, sarcoidos, PMS, förstoppning, håravfall, höga kolesterolvärden, nervositet, muskelkramper, muskelsvaghet, heshet, sänkt hjärtfrekvens, högt blodtryck, svullna ögonlock, oförmåga att tänka klart, dregling (förlorad kontroll av munmuskler), dåliga tänder, trötthet, depression, irritation,långsam utveckling av könsorganen, menstruationsrubbningar samt sköra naglar. Intag av jod kan oftast minska på besvär med ömma och svullna bröst. Jodtillskott kan ofta minska besvär med uppkomst av ofarliga bröstknölar. Jod gör att bröstkörtlar blir mindre påverkade av cirkulerande östrogen. Jod förebygger därför både bröstknölar och bröstcancer. Den rekommenderade mängden av jod för bröst- och sköldkörtel är 12 mg per dag, men det är inte säkert att det räcker för kroppens alla övriga behov. Med enkla labbtester kan man effektivt ta bort den eventuella risken av jodorsakad hyperthyreoidism.
• En avgiftningsreaktion vid intag av megadoser av jod kan minimeras med hjälp av vitaminer, mineraler, ett balanserat hormonsystem, rätt pH-balans i kroppen, hälsosam mat och andra hälsobefrämjande åtgärder. Man kan mäta via urintest om kroppens totala jodförråd är mättat. Det behövs oftast en dos mellan 30–50 mg jod (från oorganiskt kaliumjodid) per dag under
3–6 månader för att fylla på depåerna.

Vanlig terapeutisk användning
• Förebyggande mot struma (100–300 µg)
• Vid struma, sköldkörtelsjukdomar (5–50 mg)
• Bröstknölar (10–50 mg)
• Äggstocks- och underlivscystor (10–50 mg)
• Vid radioaktiv olycka (100–300 mg)
• Förebyggande av sköldkörtel- och hormonrelaterad cancer (10–30 mg)
• Trötthet (5–15 mg)
• Emfysem, astma (10–30 mg)
• Infektioner (30–60 mg). Jodtillskott motverkar infektioner och mikrober i bakterier, svamp och parasiter.

Ökad risk för att utveckla brister
Bantare, de som bor i områden där kosten eller vattnet är jodfattigt, de som inte använder jodberikat salt, de som äter stora mängder strumaframkallande födoämnen. Jodbrist är 6 ggr vanligare hos kvinnor än hos män. Speciellt vanligt hos tonåringar samt gravida kvinnor.

Bästa källorna för jod (µg per 100 g)
Kombu 3 000
Arame 3 000
Dulse 1 500
Kolja 659
Kelp (tång) 535
Vittling 360
Sill 60 Ost 49
Mjölk 37
Strömming 30
Ägg 26
Kål 2
Äpple 2
Potatis 1

De rikaste källorna för jod är alger, fisk och skaldjur. De allra flesta grönsaker innehåller mycket lite jod om de inte odlas vid kusten, eller om man inte lägger ut alger som naturgödsel i grönsakslandet.
Jodinnehållet i kött, ägg och mjölkprodukter är helt beroende av hur mycket jod djuret fick i sig med fodret och om det haft tillgång till en jodberikad saltsten. Inlands- och bergsområden har mindre jod i marken än områden vid kusten. Jodinnehåll i saltvatten och havsfisk är 10–100 ggr mer än jod i sjövatten och sötvattenfisk. Innehållet av jod i marken varierar kraftigt.
För många är jodberikat salt det säkraste sättet att inta tillräckligt med jod. För att förebygga mot bl.a. struma förespråkar WHO aktivt runt om i världen att man använder jodberikat salt. I Sverige lider många av jodbrist och utvecklar struma. Så mycket som 70 procent av jodet förstörs vid tillagning. Att använda alger i kosten är det vettigaste sättet att inta tillräckligt med jod och dessutom medföljer då många spårämnen som vi sällan äter annars. Mina favoritalger är dulse, nori och wakame.

Dosering
RDI: 150 µg genom kosten.
Småbarn: 0–0,5 år 40 µg; 0,5–1 år 50 µg.
Barn: 1–3 år 70 µg; 4–6 år 90 µg; 7–10 år 120 µg.
Över 11 år: 150 µg.
Vid graviditet: + 25 µg.
Vid amning: + 50 µg.
ODI: 150–300 µg genom tillskott samt 150–600 µg genom kosten.
TDI: 300–100 000 µg genom tillskott.
Vanlig dosering vid högdos jodbehandling är 15–50 mg kaliumjodid.
Intag vid rapporter om kärnkraftsolycka bör vara 100–300 mg.
Det förekommer en stor skillnad mellan RDI, minimibehovet för att sköldkörteln ska kunna fungera och ortoiodosupplementering (högdosbehandling med jod), för att ge en mättnad av jod för hela kroppen.

Toxiska doser
Varningar och rädsla för jodtoxicitet är ofta starkt överdrivna. Detta är mycket grundat i okunskap angående säkra och osäkra former av jod. Oorganiskt icke radioaktivt jod är säkert. Japaners genomsnittsintag av oorganiskt jod är 13 mg per dag.

På vissa öar och vid kusten har generationer av japaner fått i sig hela 50–100 mg per dag utan tecken på toxicitetssymptom. Det verkar tvärtom vara mycket nyttigt och bidra till skydd från sjukdomar som bröst- och prostatacancer.

Över 10 000 µg per dag kan vara toxiskt hos vissa känsliga personer speciellt om vuxna intar långvariga doser på över 100 000 g per dag. Doser på över 10–100 ggr den normala doseringen man rekommenderar har ringa eller ingen effekt på en person med normal sköldkörtelfunktion. Det finns folkgrupper som dagligen konsumerar 10–60 mg genom ett mycket rikligt intag av alger. Sköldkörteln har en skyddande förmåga som gör att det yttre upptaget av jod begränsas till 0,6 mg per dag när mer än 50 mg elementärt jod intas. Efter att man absorberat jod sker en normal hormonsyntes genom att jodmängden regleras och korrigeras av kroppen själv. Hos personer med hypertyreoidism kan även små tillskott av jod stoppa hormonutsöndringen och ge störningar och obehagliga symtom. Vid långvarig dosering av jod, ta regelbundna sköldkörtelprover.
Hjärtklappning, mental förvirring samt kletig, svart avföring kan ofta visa sig vid kraftig överdosering. En överdosering av jod kan leda till tyreotoxikos, som är en allergisk reaktionsprocess mot den egna sköldkörteln. Detta kan i sällsynta leda till en förstorad sköldkörtel och Hashimotos sjukdom. Vid giftstruma eller allergi mot jod bör jod undvikas. Använd stor försiktighet vid jodbehandling av personer som har nedsatt njurfunktion och hyperkalemi.

Toxiska doser – överdoseringssymtom
Hudutslag, huvudvärk, snuva, nysningar, andningsbesvär och metallsmak i munnen är typiska symtom på att man intaget för mycket jod. En överkänslighet mot jod p.g.a. hypertyreoidism försämrar symtom som hjärtrytmstörningar, nervositet, hyperaktivitet, darrningar, sömnbesvär, svettningar, snabb puls och oförmåga att gå upp i vikt. För högt jodintag kan associeras med autoimmun hypothyroidism, man kan få Graves sjukdom i yngre ålder och den kan bli mer svårbehandlad. Det är bara i sällsynta fall som personer är överkänsliga mot jod. Man kan testa överkänslighet med att pensla en droppe kaliumjodid på huden och se om det blir en reaktion. De som har cystisk fibros är extra känsliga.

Interaktion med läkemedel
Positiv interaktion/ökat behov av tillskott med: diuretika. Warfarin (Waran®) kan få minskad verkan av jod. Man ska inte ta jod med stor dos litium. Använd stor försiktighet i användning av jod tillsammans med läkemedel för sköldkörteln. Man kan oftast trappa ned med tyroxin samtidigt som man trappar upp med kaliumjodid.

Interaktion med näringsämnen
Näringsämnen som minskar produktionen av sköldkörtelhormon är: kålrot, kål, broccoli, brysselkål, blomkål, grönkål, jordnötter, spenat och rädisor samt jordgubbar och persikor. Att koka och ångkoka dessa grönsaker minskar effekten på sköldkörteln.

Intag av dessa produkter bör begränsas av dem som har låg morgontemperatur (< 36,4), låga sköldkörtelhormonvärden enligt blodprov eller starka misstankar om underfunktion av sköldkörteln. Ökat intag av alger är bästa sättet att höja kroppens jodvärden. Ökad användning av jodberikat salt hjälper men är inte alls lika nyttigt som alger. Sojaprodukter har en lätt hämmande effekt på sköldkörteln vid intag av stora doser dagligen (t.ex > 80 mg isoflavoner). Alger, fisk, skaldjur och jodberikat salt är födoämnen som innehåller jod och bör undvikas av dem som har en konstaterad hypertyreoidism, men är bra för andra. Högt intag av fett i kosten minskar upptag av jod. Klor, fluor och bromid är halider som är antagonister till jod. Selen och jod verkar ha bra synergistiska effekter.

Interaktion med radioaktiv strålning
Som motmedel vid exponering för radioaktiv strålning kan en enkeldos av 120–300 mg kaliumjod blockera sköldkörtelns upptag av radioaktivt jod – 131. Det bör helst intas ½ timme efter olyckan har inträffat, men högst 3 timmar efter för skyddande effekt.

Beredningsformer
Ett bra multivitamin-mineraltillskott brukar oftast innehålla 75–200 µg jod och det räcker i förebyggande syfte och om man saltar maten lite eller äter alger. Jod tas upp lätt både i organisk och oorganisk form. För att öka sköldkörtelaktiviteten vid en för låg funktion kan kraftigt intag av alger i maten och/eller tångtabletter (kelp) vara viktigt. Dessa bör helst tas i kombination med L-tyrosin och andra viktiga näringsämnen för sköldkörteln som t.ex. vitamin-B2, zink och koppar. Dessa bör intas under en begränsad tid på flera månader. Jod tas lätt upp när man saltar med jodtillsatt bordssalt. Många som saltar mycket kan få i sig upp till 1000 µg per dag genom jodberikat salt, men det är mer vanligt med ett intag på 300–600 µg per dag. Om ett bageri tillsätter jod som ett stabiliseringsämne till deg kan en enda skiva bröd ge upp till 150 µg jod.

SSKI (mättad blandning av kaliumjod) och Lugols lösning, vätskeblandningar av jod används både utvärtes och invärtes. Utvärtes är det mycket effektivt som bakteriedödande och invärtes används de i megados jodbehandling. Den har använts i generationer för att bl.a. pensla på sår.

Det finns även kaliumjodid i kapslar innehållande 7,5 mg kaliumjodid (5,0 mg jod och 2,4 mg kalium). Oorganiskt jod finns på apotek för användning vid kärnkraftsolyckor, men jodet måste intas inom 1 timme efter olyckan skett.

Absorptionsbefrämjande ämnen
Fe, Mn, Fosfor.

Analyser och mätmetoder
Hårmineralanalys
En del laboratorier har svårt att mäta jod med hårmineralanalys. Håranalysmätning av jod kan oftast vara tillförlitlig med tillräckligt känslig utrustning och ren labbmiljö, men värden kan störas vid tungmetallförgiftning. Förhöjda jodvärden i hår kan förekomma både vid såväl hypotyreos som hypertyreos. Håranalys är inte det bästa sättet att utvärdera jodstatus eller jodbehov.

Blodprov
Sköldkörtelvärdena fritt T3, fritt T4, antikroppar mot sköldkörtel, omvänt T3, och TSH bör analyseras vid misstänkt jodbrist eller sköldkörtelrubbningar.

Urinprov
Jodbelastningstestet ska vara det mest pålitliga utvärderingstestet för jodstatus.
Här är det viktigt att använda jod med hög biotillgänglighet för att det ska bli rätt värden.
Testet innebär att man samlar urin under 24 timmar och därefter analyserar och utvärderar jodstatus.
Studier har visat att 90 procent utsöndring tyder på en tillräcklig jodstatus, medan nivåer under 90 procent tyder på en otillräcklig jodstatus och att jodtillskott då bör intas. Ny test görs sedan i ett senare skede.

QFA 1500 mätinstrument
Mätinstrumentet QFA 1500 ger en tillförlitlig mätning av kroppens behov av jod.

Mätning av basaltemperaturen
Man kan trots normala värden ha för låg sköldkörtelfunktion och få en mycket bättre hälsa genom att höja funktionen. En av sköldkörtelns viktigaste funktioner är att alltid hålla en jämn kroppstemperatur. En för låg, för hög eller växlande kroppstemperatur återspeglar obalans och påverkar ämnesomsättningen och hormonsystemet. Mätning av basaltemperaturen för att utvärdera sköldkörtelfunktionen utvecklades på 1950-talet av den amerikanske läkaren Broda Barnes efter många år av studier och forskning tillsammans med andra läkare. Det används fortfarande av läkare och naturläkare runt om i världen som en tillförlitlig återspegling av sköldkörtelns och ämnesomsättningens funktion.

Mätningen sker under 4 dagar. Temperaturen i armhålan mäts i 10 minuter före uppstigning på morgonen. För menstruerande kvinnor bör detta vara de första 4 dagarna i menscykeln. Morgontemperaturen bör ligga mellan 36,5o C och 36,9o C. Låg morgontemperatur (under 36,5o C) kan bero på en tendens till hypotyreoidism. En hög morgontemperatur (över 36,9o C) kan bero på en tendens till hypertyreoidism.

Hudtestet
Ett enkelt screeningtest för att utvärdera jodbehov är att stryka på 1 droppe kaliumjodidvätska på insidan av låret. Massera in lätt på ett område något mindre än en krona och se om färgen försvinner inom 12 timmar. Om den starka färgen försvinner – misstänk jodbrist.

Exempel på studier, referenser

Hypo- och hypertyreoidism
Jod kan användas för att behandla både hypo- och hypertyreoidism. Jodbrist kan orsaka hypotyreoidism.
The Merck Manual, 1982:997-1012.

Hörsel
Barn i ett område i Kina med jodbrist utvecklade hörselsvårigheter. Efter 3 år av supplementering med jod var både sköldkörtel- och hörselfunktionerna återställda.
Wang YY. et al. ”Improvement in hearing among otherwise normal schoolchildren in iodine-deficient areas of Guizhou, China, following use of iodised salt”. Lancet, 1985;326:518-20.


Skriv ut artikel


Detta bör du veta om högt blodtryck

Detta bör du veta om blodtryck

Allmänt

Nära en tredjedel av Sveriges befolkning har högt blodtryck, hypertoni. Inte lika många har hypotoni, lågt blodtryck, men de finns där. Vad innebär begreppen egentligen - och vad finns för naturliga åtgärder, som inte inkluderar mediciner? Här är några saker du bör känna till om blodtrycket.

My Martens tips om kost och hälsa

My Martens tips om kost och hälsa

Hälsa

My Martens, känd bland annat som bloggare, träningsprofil från TV-programmet Ensam mamma söker tycker till om hur man får en mer hälsosam vardag - och berättar hur hon själv gör. Här är hennes tips.

Så många män och kvinnor fejkar orgasm

Så många kvinnor och män fejkar orgasm

Sex- och relationer

Åh, mm, oh... Ååh! Händer det ibland att du fejkar orgasm? Då är du (tyvärr?) inte ensam. Närmare hälften av alla kvinnor och 16 procent av alla män i Sverige fejkar nämligen klimax då och då – var tionde person så ofta som varje gång. Det visar en ny undersökning från RFSU.

D-vitamin uppmärksammas med en egen dag

D-vitaminet uppmärksammas med en egen dag

Kost

Vare sig vi vill inse det eller inte börjar nu hösten att bli ett faktum. Under nästkommande sex månader kommer soltimmarna att vara få, vilket innebär att det blir ännu viktigare att se till att kroppen får i sig tillräckligt med D-vitamin. Av den anledningen uppmärksammar Kurera idag D-vitaminets dag, som inträffar årligen på dagen för höstdagjämningen.

Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning

Gravid/barn

Nästan hälften av alla godkända UV-filter i traditionella solskyddskrämer stör spermiernas funktion vilket kan leda till att spermierna inte klarar att befrukta ett ägg, konstaterar en ny studie från Danmark. Även kvinnor tros påverkas negativt. Forskarnas fynd kan utgöra en del av svaret på varför 10-15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet - varav många aldrig får svar på varför. "Om fler bara kände till att det finns naturliga solskyddskrämer utan kemiska UV-filter, och att det även går att skydda sig mot solen med hjälp av vitaminer och mineraler, skulle det nog kunna innebära färre hormonella störningar i samband med fertilitet", säger hälsorådgivaren Barbara Rehberg Eintrei.

Till alla särlevande föräldrar: Lägg känslorna åt sidan – sätt era barn först

7 naturliga tips för att slippa urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Ungefär varannan kvinna råkar någon gång ut för urinvägsinfektion, även kallat cystit eller blåskatarr. Även män kan drabbas men gör det inte lika ofta. Ungefär hälften av de som drabbas får återkommande besvär. Urinvägsinfektion uppstår när främmande bakterier vandrar upp genom urinröret till urinblåsan och orsakar irritation. Här är sju tips på hur du slipper drabbas.

Låg fysisk kapacitet stor riskfaktor för ökad dödlighet - men rökning allra farligast

Låg fysisk kapacitet ger ökad dödlighet – men rökning allra farligast

Forskning

Dålig kondition är en större riskfaktor för dödlighet än vad högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är. Enbart rökning innebär däremot en ännu större risk. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, där medelålders män följts upp under totalt 45 år. "Vår studie visar att fördelarna med att vara fysiskt aktiv genom hela livet är tydliga", säger Per Ladenvall, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

8 sätt att boosta kroppen mot förkylning

Bästa knepen för att slippa förkylning

Naturlig hälsa

Hösten är här och förkylningstider väntar. Här är åtta bästa knepen som gör att du bekämpar förkylningen snabbare, alternativt gör att du kanske slipper bli sjuk alls… Tio om du lägger till sömn och stressreducering - två saker som både kan stjälpa och hjälpa vårt immunförsvar och som förvånansvärt få förstår vikten av att prioritera.

magnesiumrika livsmedel

Forskning ger magnesiumoxid upprättelse

Forskning

Att det är svårt att få i sig tillräckligt med magnesium via kosten har gjort att allt fler svenskar äter magnesiumtillskott. Magnesiumsorterna är många, två vanligt förekommande är magnesiumoxid och magnesiumcitrat där oxid länge ansetts vara sämre än citrat. Den låga statusen har dock varit oförtjänt, senare forskning visar att magnesiumoxid tas upp bättre i cellerna än det mer populära magnesiumcitratet.

”Jag visste inte att magen kunde må så bra”

”Visste inte att magen kunde må så bra”

Mage

I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon ett dricka koncentrerad ostvassla som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa. "Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt", säger Karolina.

Näringsfysiologens bästa råd: Så är du rädd om ditt hjärta

Näringsfysiologens bästa råd: Så är du rädd om ditt hjärta

Naturlig hälsa

1,4 miljoner människor är drabbade av hjärt-kärl-sjukdomar i Sverige idag, och till stor del beror detta på vår livsstil. Hjärt-kärlsjukdomarna inkluderar alla de sjukdomar som har med hjärtat och kärlen att göra, vilket bland annat är hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp samt stroke och blodproppar. Anki Sundin, näringsfysiolog och sakkunnig inom kost- och näringslära, tipsar om hur vi kan bli bättre på att ta hand om vårt hjärta.

Högkänsliga har hemliga superkrafter

Högkänsliga har hemliga superkrafter

Hälsa

Är du den som upptäcker en farlig situation och reagerar snabbt för att skydda människor omkring dig? Är du lite av en ”Sherlock Holmes” som ser detaljer och är bra på att dra slutsatser? Känner du på dig när någon mår dåligt eller är du bra på att genomskåda en lögn? Stämmer detta in på dig så kan du vara född med en extra hög känslighet, så kallad högkänslig personlighet.

Energifylld glad kvinna på strand

Mer energi och livslust med bidrottninggelé

Naturlig hälsa

För tolv år sedan var Pia Wåhlmark helt slut av allt arbete hon tagit på sig. Hon slet ändå på med jobbet i flera år efter det, men blev sjukskriven, deprimerad och var utan mens. Med hjälp av tillskott med bidrottninggelé fick hon tillbaka livslusten och glädjen. "Jag var överlycklig att mensen kommit tillbaka och jag är så mycket piggare och gladare nu", säger hon.

Fem tillfällen du kan ha nytta av gurkmeja

5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Kost

Med näringsämnen i vanliga livsmedel kan man både förhindra och uppkomsten och dämpa redan befintliga inflammationer i kroppen. Gurkmeja är ett sådant livsmedel. Här är fem gånger då du kan ha nytta av den gula kryddan.

Allt fler drabbas av prostatacancer – läs mer om naturlig hjälp

Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp

Hälsa

Idag, den 15 september, är det internationella prostatacancerdagen. Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige och även den cancerform som tar flest mäns liv. Sjukdomen ökar och för första gången har antalet nydiagnostiserade fall varit fler än 10 000 personer, två år i rad. Här kan du läsa mer om sjukdomen – och om hur du kan förbättra ditt utgångsläge.

Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Allmänt

Tänk vad skönt att vi har så rent dricksvatten i Sverige, har många nog tänkt efter en resa till ett land där vatten måste handlas på flaska. Men hur rent är vårt vatten egentligen? Nära var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen kontrollerades inte ens i fjol, visar en ny rapport. Och nu larmas det om att många kommuner saknar såväl resurser som kompetens för att ens kunna utföra tillräckliga kontroller. "Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar, berättar Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning".

Foto: Pavel Maira

My Martens 10 hälsofavoriter

Intervju

Kurera har träffat My Martens, bloggare, träningsprofil, entreprenör och känd från TV-programmet Ensam mamma söker. Vi bad henne dela med sig av tio hälsofavoriter. Här är hennes lista.

Foto (till vänster): Angelica Zander

Mexgryta med svarta bönor

Mat

Boken "Rå matglädje" lyser av färg och fina råvaror. Författaren Erika Frost välkomnar läsaren in i sin gröna värld som består av allt från sallader, till ”snabbmat”, grytor och husmanskost. Många av rätterna är raw, men inte alla. Kureras reporter blir förälskad i varje matbild i den här boken – men att hitta något som passar en raw-novis tillika nötallergiker själv visar sig vara svårt, upptäcker hon. Valet föll därför på en rustik och kryddig gryta som inte är raw men inte desto mindre spännande för det. Här följer recept samt omdöme om grytan.

Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Kost

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som förstörs av starkt sura eller alkaliska ämnen. Det är ljuskänsligt, kan förstöras vid kokning och även vid optimala förutsättningar tas bara 30-70 procent av B12 i kosten upp av kroppen. Det gör B12-brist till någonting inte helt ovanligt. Här svarar Kureras näringsexpert Zarah Öberg på en fråga från en läsare som oroar sig över huruvida hon får i sig tillräckligt av vitaminet.

Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Eko/miljö

Få kan ha undgått att höra talas om bisfenol A, även kallat BPA. Det är ett hormonstörande ämne som tidigare fanns bland annat i nappflaskor och som är förknippat med bland annat infertilitet, beteendeproblem och cancer. Under 2012 och 2013 hittades ämnet även i dricksvatten. Nu har regeringen dock förbjudit den skadliga bisfenolen vid renovering av dricksvattenrör.

10 naturliga sätt att öka ditt testosteron!

10 naturliga sätt att öka ditt testosteron!

Naturlig hälsa

Handen på hjärtat man. Är du fortfarande den rätt högljudda och "tighta" kille du brukade vara? Som tänker på sex minst... låt säga, en gång varannan timme? Eller har du förvandlats till en lite sur, omuskulös och tämligen okåt "gubbe"? Är svaret nej på den första frågan och/eller ja på den sista kan du ha testosteronbrist. Här är tio sätt att öka ditt testosteron naturligt.

”Bitterämnen gör min mage lugn!”

”Bitterämnen gör min mage lugn!”

Mage

Lisbeth Osberg har haft problem med en orolig mage i många år. Hon har inte fått någon diagnos, trots flera läkarbesök. Det gjorde att hon lärde sig leva med magknip, ballongmage och förstoppning. Men för fem år sedan fann hon den lösning hon så länge hoppats på.

Förbjudet att sälja chiapudding

Förbjudet att sälja chiapudding

Kost

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om - och många kaféägare bryter således mot lagen. "Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra", berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.