Mättat fett (SFA)

En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.
Mättade fettsyror är mättade på kolatomer. Det innebär i sin tur att de inte så lätt påverkas av luften/syret i närheten av dem, så att de inte oxiderar. Oljor, eller snarare fetter, som innehåller stor mängd mättade fettsyror är med andra ord mycket hållbara.

Mättade fetter är bl.a. stearinsyra (SA) och finns i bl.a. biff, skinka, smör, kokosfett (ca 80 procent mättat fett), palmolja, kakaosmör och sheasmör (ca 50 procent mättat fett). Det är lätt att känna igen mättat fett eftersom den har fast konsistens i rumstemperatur.

För mycket mättat fett ökar förekomsten av det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan även ge insulinkänslighet, och är ett förstadium till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Höga mängder mättat fett minskar cellmembranens hälsa, minskar flödet av information från cell till cell och ökar risken för Alzheimers.

 

Alla oljor innehåller omättade fetter. Ingen fettprodukt består till 100 procent av mättat eller omättat fett, det förekommer alltid en blandning av olika fettsorter.

Källor för mättat fett
Ister, smör, sky, kött, fågel och kokos. Viltkött innehåller mindre mättat fett än tamdjurskött. Gräsuppfödda tamdjur har bättre fett, mer omega-3-fetter och mindre mättat fett än vanligt kött.

Medellånga triglycerider (medium chained triglycerides, MCT)
Medellånga triglycerider tillhör en klass av lipider där 3 mättade fetter är bundna till 1 glycerolgrundstomme. Dessa är mer vattenlösliga och stabilare än triglycerider med långa fettsyror. Vad som skiljer medellånga triglycerider från andra triglycerider är att varje fettmolekyl är mellan 6 och 12 kolatomer lång i sin koluppbyggnad.

Medellånga triglycerider är en komponent av många födoämnen, där kokosnöts- och palmoljor är de kostkällor som har den högsta koncentrationen av medellånga triglycerider, men finns också i mjölkfett och margarin. Kokosfett är den största och nyttigaste källa för medellånga triglycerider. De är också tillgängliga som kosttillskott.

De har följande hälsoeffekter:
• energikälla för uthållighetsidrottare och kroppsbyggare
• högkvalitativt fett vid undernäring
• fettkälla som ökar ämnesomsättning.

Absorption
Medellånga triglycerider har ett annorlunda mönster av absorption och tillgodogörande än långa triglycerider, long-chain triglycerider (LCT) som utgör 97 procent av lågprocentiga fetter. För att absorption ska kunna ske av långa triglycerider, måste fettsyrabindningarna separeras från glycerolgrundstommen genom lipasenzymen. Dessa fettsyror bildas till miceller, absorberas sedan och återförenas till glycerol med följden att triglyceriderna färdas genom lymfkärlen på vägen till blodomloppet. Upp till 30 procent av medellånga triglycerider absorberas i ett intakt skick genom tarmväggen och tränger omedelbart in i portådern. Detta ger en mycket snabbare absorption och utnyttjande av medellånga triglycerider än jämfört med långa triglycerider: medellånga triglycerider transporteras in i mitokondrierna oberoende av karnitintransporten, som är nödvändig för absorptionen av långa triglycerider. Oxidation av medellånga triglycerider utgör 8,3 kalorier per g. Absorptionen och tillgodogörande av medellånga triglycerider är mycket god: de går direkt till levern där de omvandlas till energi istället för att lagras som fett.

Malabsorption
Användningen av medellånga triglycerider är betydelsefull i tillstånd där malabsorption förekommer. Barn med cystisk fibros som kompletterade med upp till 75 ml av dessa lipider varje dag upplevde större viktökning och fick mindre fett i avföringen jämfört med en försöksperiod med en reglerad diet. När dessa triglycerider ges samtidigt som ett bukspottsenzympreparat förbättras upptagningen. Triglyceriderna har även använts vid andra malabsorptionssyndrom: korttarmssyndrom, celiakisjukdom, glutenallergi och leversjukdom.

Dosering
Lämplig dosering varierar beroende på tillståndet. Studier indikerar en dosering på mellan 15–30 ml per dag för barn och 50–100 ml per dag för vuxna. Högre dosering kan behövas för patienter med allvarlig kakexi.

Biverkningar och toxicitet
P.g.a. sin unika absorptionsförmåga har medellånga triglycerider en tendens att tolereras även av personer med allvarlig malabsorption. Då symtomen från nedsatt fettupptag generellt är mindre med medellånga triglycerider än med långa triglycerider kan steatorré förekomma. Lindriga mag-tarmbesvär har rapporterats i försök där stora doser använts.
Medellånga triglycerider höjde serumkolesterolet markant i de fall som tidigare haft lindriga besvär med för hög kolesterolhalt. I en annan studie medförde användning en ökning av serumlipider jämfört med majsolja, men en minskning av serumlipider jämfört med smör. De ökade serum-triglycerider markant och minskade HDL-kolesterol jämfört med långa triglycerider i en studie och sänkte plasmatriglycerider kontra dessa långa lipider i en annan studie. Dessutom har användningen av medellånga triglycerider associerats med en lätt ökning av seruminsulin.

Arakidonsyra (AA)
Arakidonsyra liksom kolesterol kan vara både nödvändigt och skadligt. Arakidonsyra tillsammans med DHA är nyckelfettsyror för utveckling av foster och barnhjärnan. Men för mycket bidrar till inflammation och nedsatt hälsa. Det är mycket lätt att få i sig för mycket arakidonsyra om man äter sjukmanskost eller för mycket kött/chark i förhållande till intag av fisk och vegetabilier.
Höga mängder arakidonsyra kan ha negativ effekt på hjärnan genom att stimulera NMDA-förmedling av nervsignaler och ökar flödet av kalk in i cellerna. Arakidonsyra gynnar cortisolutsöndring och missgynnar GABA. Höga mängder arakidonsyra ökar aktiviteten av glutamat.


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.