Annons
Annons

Tankar om olika dieter, födelsedagsmiddag, fläskfilé, råris (Potatisgratäng) och Gremolatadressing!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
7 oktober, 2012
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Foto: M. Hagenmalm

Tänk att solen har varit framme hela helgen. Visst är det bara helt underbart att vi får ha så fint väder i oktober!?
Har haft mycket funderingar över olika dieter sista tiden. Pratade med en kund i dag som sa att hennes man gått ner hela 17 kilo sen i maj efter att ha börjat med LCHF. Helt otroligt. Vilken trend det har blivit, och vad många det är som har anammat LCHF-dieten. Jag själv följer ingen diet, jag försöker bara äta nyttigt. Jag föredrar att blanda olika koncept som medelhavskost, LCHF, husmanskost osv. Gör jag middag kan både det ena och det andra smyga sig in. För det mesta lagar jag dock vanlig svensk husmanskost. Husmanskost är nyttig bara man lagar den från grunden. Och med rätt fett naturligtvis. Jag har bytt ut margarin mot kokosfett, smör och rapsolja osv. Och så skippar jag det vita giftet: socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater, mot långsamma i fullkornsprodukter, och försöker välja ekologiska produkter så långt det bara går.
I går var jag och uppvaktade min särbo som fyllde år . Överraskade med att bjuda på middag. Helstekt fläskfilè, gremolatadressing och potatisgratäng alt. rårissallad. Det blev väldigt uppskattat. Kvällen tillbringades senare i goda vänners lag, och det blev ganska sent. Men trevligt var det. 🙂

Receptet på Gremolatadressingen har jag fått av min dotter som är kock. Jag verkligen älskar den här dressingen. Den är så fräsch att ha på kött, eller som dressing/sås på tex rårissalladen som jag gjorde i går.

Annons

Gremolatadressing på en höft!

ca 1 1/2 dl olivolja
ca 1/4 dl vatten
Saften av 1 citron
en näve persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
Havssalt och vitpeppar
mixa samman alla ingredienser med en handmixer.

Helstekt fläskfilé.

Gör så här:

Jag helstekte fläskfilén. Bryn först i lite smör i en stekpanna med salt och peppar. Ta upp och skär ett snitt i filén. Häll över lite av gremolatadressingen och sätt in och efterstek ca en halv timme i ugnen. Gjorde också en rårissallad. Koka enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Riv 1 st stor morot. Rosta ca 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. (Rör hela tiden så de inte bränns.) Bryn 1 finhackad gul lök och blanda morotsrivet, solroskärnor och lök samt någon matsked olivolja med riset. Servera med en sallad och gremolatadressingen. (Nu gjorde jag ju potatisgratäng också. Inte så nyttigt kanske. Men är det födelsedag så är det. 🙂 )

 

Annons
Annons