Annons
Annons

Rätt kost kan minska depression!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
2 oktober, 2013

Kosten som vi äter inverkar både på sjukdomar och hur vi mår psykiskt. Man kan faktiskt minska depressioner med rätt kost.
Nu har vi just avslutat sockerutmaningen, men läs här och konstatera att allt går hand i hand när det gäller kost och näring och på hur man mår. Socker och snabba kolhydrater är en stor bov!! Återigen!

*Blodsockerbalansen har en inverkan. Om man har lågt blodsocker innebär det att det finns för lite energi i hjärnan och i kroppen. Framför allt hjärnan behöver energi för att kunna fungera normalt. Att mata kroppen med socker och snabba kolhydrater ger snabb energi, men orsakar ett snabbt och mycket lägre blodsocker än innan du åt socker/snabba kolhydrater. Att inte ge kroppen energi genom bra föda, innebär att du försätter den i stress.

*Signalsubstanser i hjärnan som lågt serotinin, orsakar att du känner dig nedstämd, trött och håglös. Låga nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin, ger upphov till brist på motivation, och initiativtagande samt kan orsaka apati. En orsak till att man kan få låga serotininhalter är brist på vitaminer, mineraler och fettsyror samt motion. Så att äta bra och motionera kan faktiskt dämpa depressioner.

Annons

*Viktiga fettsyror behöver kroppen för att kunna fungera optimalt. Särskilt det omättade fettet är bra om man är deprimerad. Bra fett- Omega 3 från fet fisk som lax, makrill och sill, och fetter från växtriket som från avacado, frön och nötter är bra ”hjärnfett”.

*Vitaminer och mineraler inverkar också på hur vi mår.
B-12 som bara finns i animaliska produkter som exempelvis mjölk, kött och ägg kan orsaka trötthet och intiativlöshet om man har brist på det. Om man är vegetarian är det därför jätteviktigt att äta ett tillskott med B-12.
Folsyra behövs för att tillverka nya celler och signalsubstanser i hjärnan. Om du känner dig väldigt trött kan det vara brist på just folsyra. Folsyra finns i frukt och grönt, men även som kosttillskott.

Brist på vitamin D kan oraska trötthet, dåligt immunförsvar och depression.

Magnesiumbrist orsakas ganska ofta av en kost med mycket socker och snabba kolhydrater. Brist på magnesium orsakar i regel kramper i muskler, svaghetskänsla och trötthet. Du hittar magnesium i frön och i nötter. Magnesium behövs för en bra muskelfunktion och för ditt hjärta, samt att kalcium och magnesium samverkar i kroppen. Magnesium behövs också för att kroppen ska kunna ta upp energi ifrån maten.

Zink är en mineral som kopplas ihop med många psykiska tillstånd, bland annat depression. Men zinkbrist orsakar också ett dåligt immunförsvar, dåliga spermier hos män och dålig sårläkning. Zink hittar du i te x ostron.

Har du järnbrist vilket många kvinnor har, kan du få huvudvärk, trötthet och humörsvängningar.
Järn behöver kroppen för att omvandla mat till energi. Du hittar järn i grönsaker som spenat, broccoli, persilja, vinbär, kött och fågel. Men man bör inte inta ett tillskott av järn innan man kollat sitt järnvärde.
Att ha för högt järnvärde kan vara farligt åt andra hållet.

Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan!
Dopamin utsöndras när du motionerar!
Men det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.

Sömn, inte att förglömma! Bra sömn är också viktigt för att minska depression.

Ha det gott Mia

Annons
Annons