Annons
Annons

Varm cashewmjölkchoklad med kardemumma och chili

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 oktober, 2014
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Foto: Mia hagenmalm

I går var det ett jättetrist väder här i Nynäshamn. Regnet stod som spön i backen och det var svårt att ens få ut Stella, min hund, på promenad. Hon springer snabbt ut, gör sina behov och sen går hon direkt mot porten för hon vill in fortast möjligt. eller så vägrar hon att ens sticka ut nosen. Men jag har kommit på ett knep för att få henne att gå en längre promenad. Jag bär ut henne långt i från hemmet. För hem måste hon ju gå. Även om hon i regnigt väder springer raka vägen hem, så hinner hon kissa några gånger. Efter en sån promenad var vi dyngsura både hon och jag, och trots gummistövlar och regnkappa, frös vi båda två. Och är det något jag längtar efter en ruggig dag som denna, så är det en kopp varm choklad.

Jag har nästan helt slutat med mjölk!
Jag drack laktosfritt ett tag, men upptäckte att min IBS-mage mår bättre helt utan. Jag har dock en skvätt i mitt kaffe, och det funkar. Ibland saknar jag dock mjölk, som i en kopp varm choklad, och när jag ville testa om det funkade att dricka varm cachewmjölk jag var lite rädd att det inte skulle smaka om jag värmde upp den, men det smakar faktiskt nästan som vanlig varm choklad. Jag testade nämligen att värma mandelmjölk en gång, men om det tyckte jag inte.

Annons

När man mixar exempelvis mandel, måste man sila mjölken genom en duk eller en nötpåse för att få en slät tunn mjölk. Däremot cashewnötter funkar att få slät om man blötläggernötterna över natten och mixar fint efteråt.

Cashewmjölk
3 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 liter vatten
1/2 -1 krm salt

Gör så här:
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och skölj dem noga i kallt vatten. Lägg i mixer och tillsätt en halv liter rent, kallt vatten. Mixa tills du har en len grädde. Tillsätt salt och mer vatten. Mixa tills du har en vit mjölk. Håller tre till fyra dagar i kylen.

Varm cashewmjölkchoklad med kanel och chili
3 dl cashewmjölk
2 msk raw kakaopulver, eko
1-2 tsk agavesirap

Kardemumma och en nypa chiliflakes

Gör så här:
Rör ut kakaopulvret med agavesirap och lite av cashewmjölken så att kakaopulvret löser sig ordentligt. Värm resten av cashewmjölken i en kastrull. Låt inte koka. Slå det över chokladsmeten och rör tills du har en jämn chokladdryck. Strö över kardemumma och chiliflakes. Njut! Mums!

Ha det gott! 🙂
Mia

 

 

Annons
Annons