Annons
Annons

Ny regler för GMO slutgiltigt godkända!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
4 mars, 2015

Jag deltog i ett seminarium med temat: ”GMO-en omdebatterad teknik” på Europaparlamentets informationshus i Stockholm i januari.

Och nu har alltså nya regler blivit godkända:
Nya EU-regler är slutgiltligt godkända och ger medlemsstaterna valfriheten att själva förbjuda, begränsa eller tillåta odling av genetisk modifierade organismer på sitt territorium.

Detta antogs formellt av rådet den 2 mars 2015.

Annons

*Under förfarande för godkännande kan en medlemsstat begära att det geografiska tillämpningsområdet ska ändras.

*Efter det att en genetsik modifierad organism har godkänts kan en medlemsstat förbjuda eller begränsa odling av grödan av skäl som har att göra med målen för miljö- eller jordbrukspolitiken eller av andra tvingade skäl, som till exempel har att göra med fysiks planering, markanvändning, socioekonomiska effekter, samexistens och allmän ordning.

Medelmsstaterna kommera att tillåtas se över sitt beslut och begära att deras territorium eller delar av det återinförlivas i det geografiska tillämpningsområdet för godkännande av genetisk modifierad organism.

Enligt de gamla reglerna hade medlemmarna endast möjlighet att tillfälligt förbjuda eller begränsa användningen av en genetisk modifierad organism på sitt territorium om de hade bevis på att den berörda organismen utgjorde risk för människors hälsa eller för miljön eller om det rörde sig om ett nödläge.

Enligt de nya reglerna måste dessutom medlemsstater i vilka genetisk modifierad organismer odlas vidta åtgärder för att undvika att dessa sprids över gränserna till grannmedlemsstater där GMo är förbjudet. Detta gäller dock inte om de geografiska förhållanden gör sådana åtgärder överflödiga.

Fakta: Europaparlamentets informationskontor, Sthlm

Annons
Annons