Annons
Annons

Nu utreds biverkningar av HPV-vaccin

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 juli, 2015

EU:s läkemedelsverk EMA ska nu utreda misstänkta biverkningar av vaccin mot (pappilomvirus) HPV-virus. Man kopplar två mycket sällsynta sjukdomar med en mängd diffusa symtom som kopplas till vaccinerna som ges för att minska risken för livmodershalscancer.

Svenska Dagbladet skriver att motsättningarna har varit stora i EMA inför det kontroversella beslutet.
Man har tidigare tillbakavisat kritik mot vaccinet. Hitintills har över 70 miljoner flickor och kvinnor vaccinerats med vaccinet.
Läs också mitt tidigare inlägg om vaccin: Varför mörkade man varningarna för vaccin och Vaccin mot svininfluensa gjorde Sofies liv till ett helvete

I de flesta rika länder inklusive EU, infördes 2009-2010 en allmän vaccinering av flickor i 12-13 års ålder.

Annons

Anders Tegnell som är Statsepidemilog på Folkhälsomyndigheten tycker att det är bra att frågan utreds men menar att mot en bakgrund av att så många miljoner blivit vaccinerade under tio års tid, kan inte den eventuella risken vara så stor.

Vid behandlingar av frågan vid ett möte i London var motsättningarna mot en utredning stor i EMA:s biverkningskomitè (kallad PRAC). Det är främst Danmarks Livsmedelsverk som tryckt på hårt för att få tillstånd en utredning, skriver SvD.

Mia

 

Annons
Annons