Annons
Annons

Inlagda saltade citroner

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 augusti, 2015
Citroner i klyftor i en glasburk

Inlagda salta citroner är Magiskt gott!
I denna process av salt, olivolja och citronsaft skapas magi! Saltet gör att det bittra från citronen försvinner och smaker som gömmer sig i citronskalet träder fram och skapar en otroligt gastronomisk upplevelse för smaklökarna.
Är det något jag kan gå igång på, så är det god mat. 🙂

Inlagda saltade citroner kan man ha som tillbehör till mycket, exempelvis som tillbehör på kräftskivan eller till lamm, kyckling, eller som smakförstärkare i goda grytor.
Eftersom att man lägger in citronen med skal och allt är det jätteviktigt att använda sig av ekologiska citroner eftersom oekologiska är väldigt besprutade.

Annons
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk

Inlagda salta citroner
6 +6 citroner
150 g grovt havssalt
saft från 6 citroner
2 dl olivolja
2 lagerblad
vatten att fylla på med

Gör så här:
Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Torka av dem och skär 6 st av dem i 4 klyftor. Häll lite salt i botten av burken och varva, packa citronklyftorna med havssalt i en väl rengjord glasburk ( Jag brukar rengöra burkar, lock och gummiring i kokande vatten för att få bort eventuella bakterier).
Pressa de andra citronerna och häll saften över. Citronerna ska vara täckta av saften. Lägg till lagerbladen.<Fyll på med olivoljan och eventuellt vatten så att lagen täcker citronerna. Förslut burken och låt stå i rumstemperatur. Vänd och skaka burken varje dag så att saltet löser sig. Efter 4 veckor är processen klar och citronerna kan ätas. Förvaras svalt och mörkt, och håller upp till ett halv år. Skölj av citronerna i vatten innan du exempelvis har dem i grytor.

Du kan även smaksätta med exempelvis chili, vitlök, rosmarin eller något annat du tycker är gott. Stoppa bara ner och låt marineras tillsammans med citronerna.

Ha det bra! Mia

 

Annons
Annons