Annons
Annons

Glutenfria mandelplättar med hemgjord, sockerfri sylt

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 januari, 2016
Mandelplättar med bär på ett vitt fat med en skål sylt brevid

Fyyy och brrr vad kallt det är ute nu. Jag klär på mig allt jag kan när jag ska ut med hunden. Och hunden formligen springer, trippar sin promenad, så jag har svårt att hänga med i mina bylsiga kläder. Jag tror att hon också tycker det är kallt. Ut och gör det hon ska och sen in i värmen igen. De sägs att hundar inte fryser om tassarna, men av hennes trippande- springande tror jag faktiskt att hon gör det. Men hon älskar snö, och lukterna verkar förstärkas när snön ligger. Hon riktigt jagar omkring och luktar som en galning. 🙂

Härligt är det iallafall för nu lyser solen starkare och varje morgon när jag kommer till jobbet möts jag av fågelkvitter. Underbart! Snart är det vår!

Idag blev det plättar till frukost. Glutenfria och gjorda på mandelmjöl. Jag körde smeten i mixern för att de skulle bli riktigt fluffiga och goda. Till plättarna blev det en hemgjord sylt och vispad kokosgrädde. Oftast äter jag med bär bara som de är, eller mosar en banan och blandar med bär. Men idag gjorde jag dock sylt med jordgubbar och chiafrön. Det blir riktigt bra och nyttigare sylt och så får man chiafrön som är så nyttigt med i rätten.
Gör sylten först så den får stå och svälla.

Annons

Raw Jordgubbssylt med chiafrön
250 g jordgubbar, tinade
2 msk chiafrön
3-4 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 msk flytande honung

 

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och mosa gärna bären lätt med en gaffel. Häll upp sylten i en väl rengjord burk. (Jag brukar koka burken för att få den steril). Låt stå minst en timme i kylen innan servering. Sylten håller ca 1 vecka så passa på att använda till din frukost.

Raw jordgubbssylt med chiafrön i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Kokosgrädde
1 burk ekologisk kokosmjölk (Kung Markattas är bra att vispa) som stått kallt flera timmar i kylen eller 1 timme i frysen

Ta ut burken med kokosmjölk som den stod och öppna burken.
Då har du grädden ovanpå och den tunna kokosvätskan nere i burken. Ta endast av det gräddiga och lägg över i en bunke. Tillsätt 1 krm vaniljpulver. Vispa med elvisp tills du har en konsistens av grädde.

Glutenfria plättar med mandelmjöl
6-8 stycken
2 ägg
1/2 dl mjölk, jag tog mandelmjölk
2 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till plättarna i en mixer. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Klicka ut ca 1 dl smet åt gången. Stek på svag värme.
Servera med sylten eller bär och eventuellt grädde.

 

Annons
Annons