Annons
Annons

Folkhälsomyndigheten köper kritiserat vaccin – igen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
27 april, 2016

Svt:s nyheter gick igår ut med att Folkhälsomyndigheten valt att köpa in exakt samma prototypvaccin som när man massvaccinerade mot svininfluensan 2009. Det trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi av vaccinet.

Folkhälsomyndigheten tecknade nyligen avtal med två vaccintillverkare som ska kunna förse landet med skydd vid en eventuell pandemi, det vill säga, om ett nytt influensavirus hotar med att påverka stora delar av samhället och befolkningen.

Samma vaccin som köptes in mot svininfluensan – trots kännedom om dess biverkningar
GlaxoSmithKline är dessutom samma som levererade vaccinet Pandemrix som man användes då fem miljoner svenskar vaccinerades mot svininfluensan. Det vaccin som experter bedyrade vara riskfritt men som ändå gett hundratals människor narkolepsi.
Trots kännedom om vaccinets risker har Folkhälsomyndigheten ändå valt att använda samma prototypvaccin som 2009, Adjupanix, som ett av två alternativ att vaccinera befolkningen.

Annons

Okontrollerade sömnattacker och temporär förlamning
Hundratals människor har alltså drabbats av narkolepsi av detta vaccin. Narkolepsi, som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet, leder till att den som drabbas av sjukdomen får plötsliga okontrollerade sömnattacker på dagen och svårt att sova på natten. Många får även kataplexier som är en slags temporär förlamning som uppstår vid starka känslor som glädje eller rädsla.
Eftersom att det fortfarande är okänt varför det förra pandeminvaccinet ökade risken för narkolepsi kan man heller inte vara säker på att det inte händer igen.
Läs mer om narkolepsi här!

Kostar 450 miljoner – bara i inledningsskedet
Avtalet som Folkhälsomyndigheten har med vaccinbolagen kommer att kosta 450 miljoner under fyra års tid. Ytterligare kostnader kommer att tillkomma när det väl är dags att köpa in vaccinet.

Man spelar roulette med människors hälsa
Frågan är hur fasiken har man tänkt här? Hur kan Folkhälsomyndigheten vilja utsätta människor för detta igen när man vet riskerna? Det är att spela roulette med människors hälsa! Men jag kan tala om att 2009 visste man också om riskerna men mörkade fakta.
Läs mer här.

Fakta: Svt.se

Annons
Annons