Annons
Annons

Plockar salmbär på Gotland

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
28 juli, 2016
Salmbär i snår

Vilka härliga veckor jag har haft på Gotland, men snart är det dags att åka hem.
Det är alltid med en viss vemod jag lämnar denna älskade ö, och längtan tillbaka är enorm några veckor efter att jag har lämnat Gotland. Det känns lika vemodigt som när sommaren är slut. För mig känns det väldigt tungt, trots att jag gillar hösten också. Jag längtar redan till nästa sommar då jag kan resa hit till mitt älskade Gotland igen.

Idag regnar det och det är första dagen med regn på min semester. Men luften blev lite svalare så idag ska jag plocka blåhallon- Rubus caesius på latin, eller salmbär som de heter på Gotland. Min moster har även hallonbuskar så vi har fått färska hallon nästan varje dag till morgonens smoothie.

Salmbär är en halvbuske som är besläktad med björnbär med ”sammelfrukter” som påminner om hallon men de är mattblå i färgen. Bäret kräver kalkrik jord och det är ju kalkrik jord på Gotland därför kan man varje år plocka tonvist med Salmbär här på ön.
Jag har för avsikt att göra sylt på bären eller kanske vinäger. Det får jag se när jag kommer hem. Men det finns ju ingenting som är så gott som gotländsk saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt så jag kanske gör både och. 🙂

Annons

Recept på min saffranspannkaka hittar du här!

Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter och viktigt för en bra hälsa. Därför ska du frossa i våra svenska bär när det är säsong.

Här kommer lite bilder från min tid på ön.

Ha det bra!

Mia

Fyrhuset på Hallshuk- Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Gotland- häger i strandkanten
Mia Hagenmalm
Solnedgång, Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Raukar Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons
Annons