Annons
Annons

Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Fungerar juicer och yoghurtar med tillsatta bakterier? När TV4 Nyhetsmorgon frågade näringsfysiologen Kristina Andersson fick de rekommendationen att använda probiotikakapslar istället för bakteriejuicer för bäst effekt.

Redaktionen

7 februari, 2013
Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”
Dela inlägget

Fungerar juicer och yoghurtar med tillsatta bakterier? När TV4 Nyhetsmorgon frågade näringsfysiologen Kristina Andersson fick de rekommendationen att använda probiotikakapslar istället för bakteriejuicer för bäst effekt.

Det finns en uppsjö av juicer och drycker som påstås innehålla nyttiga bakterier som ska hjälpa våra sönderstressade magar. Frågan är bara hur nyttiga de faktiskt är. Är det rent av så att de nyttiga bakterierna bara är en bluff? Om detta ämne handlade måndagens TV4 Nyhetsmorgon, som leddes av Tilde de Paula och Peter Jihde.

Skärpta regler
Näringsfysiologen Kristina Andersson var på plats och fick av programledaren Tilde frågan om huruvida hon anser att de här produkterna fungerar, och om de är nyttiga.
– Jag skulle säga att det är två frågor egentligen. För om de funkar har ju mer med bakterierna att göra, och det är ju inte helt säkert att de funkar. Det är till och med så att nu när de har skärpt reglerna kring hälsopåståenden får man ju inte använda dem längre.

TV4 Nyhetsmorgons studiebord fullt av bakteriejuicer, yoghurt och kapslarna Lactiplus
Lite av det stora urval juicer, yoghurts och kapslar som finns på den svenska marknaden. Foto: TV4

Varför är det inte säkert att de funkar?
– De har inte lyckats bevisa det i forskning. Att just de här bakterierna i just den här mängden…
Hon förklarar vidare:
– Att ha en god bakterieflora, det vet vi är viktigt. Det är alla rörande överens om, att det är kopplat till många olika sjukdomar, vårt immunförsvar, skydd mot förkylningar, magen funkar bättre, även hjärt-kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar och sådant. Så det vet man. Men – att vi kan ta bakterier i den här mängden och tillföra och att det skulle ha en positiv effekt, det är inte så säkert.

”Lika mycket socker som läsk”
Men hur ska man då veta vilken man ska köpa, undrar Tilde. Finns det någon av de här produkterna som vi ser i våra vanliga matvaruaffärer som du skulle säga: den här kan ni köpa och faktiskt få effekt av? frågar hon.
– Nej, det vågar jag ju inte säga för det finns det ju inte tillräckligt mycket forskning på. Men om man säger så här: det finns ju allt från juicer till yoghurtar, och tittar man på juicerna så innehåller de ju lika mkt socker som läsk. Så ur nyttighetssynpunkt skulle jag nog säga att de är minst nyttiga.

Rekommenderar kapslar
Men man ska fortfarande inte tro att man lika gärna kan ta ett glas Coca-Cola, vilket Tilde de Paula för ett ögonblick hävdar.
– Dryckerna i fråga har fortfarande fler nyttigheter i sig än läsk, menar Kristina.
– Och det finns ju ganska många som säger att de blir bättre. Är man ute efter bakterierna tycker jag att man ska gå på kapslar, för där finns bara bakterier. Du får inte en massa socker och tillsatser.
– Då finns det kapslar som man köper på hälsokosten, de finns även på apoteket och i en del matvarubutiker. Och då tror jag att det är så att man i två sådana kapslar får två miljarder bakterier.

”Fler bakterier än celler i kroppen”
Bakterier i miljardtal kan låta skrämmande mycket, men då ska man känna till att vi har enormt stora mängder bakterier i vår tarm, berättar Kristina Andersson.
– Vi har ju fler bakterier än vad vi har celler i kroppen.
Ska bakterierna göra någon nytta krävs det troligen stora mängder, menar hon.
– Det är ju en av de saker som kritiserats. Om mängden vi tillför verkligen har någon effekt. I och med att det är så lite i förhållande till det stora hela.
Av Isabelle Hedander

Annons
Annons