Annons
Annons

Nötter, frön

2–3 nävar av följande blandning ger en bra mängd nyttiga fettsyror samt utgör ett mycket gott mellanmål som mättar. Blanda ihop följande: cashewnötter, mandlar, valnötter, solrosfrön, pumpakärnor och russin.

Redaktionen

13 juli, 2012
Nötter, frön
Dela inlägget

Nyttiga källor för omega-6-fettsyror:
• solrosfrö
• cashewnötter
• pistagenötter
• sötmandlar
• pinjenötter
• paranötter.

Följande nötter ger en del nyttiga omega-3-fettsyror men innehåller även omega-6-fettsyror:
• pumpakärnor
• valnötter.

2–3 nävar av följande blandning ger en bra mängd nyttiga fettsyror samt utgör ett mycket gott mellanmål som mättar. Blanda ihop följande: cashewnötter, mandlar, valnötter, solrosfrön, pumpakärnor och russin.

Alfalinolensyra finns i stor mängd i valnötter, och dagligt intag av dessa nötter kan kopplas till skydd mot kardiovaskulära sjukdomar. En mindre studie med 10 frivilliga, där individerna åt 4 valnötter per dag under 3 veckor, visade att intaget på ett signifikant sätt kunde höja blodnivåerna av alfalinolensyra och EPA.

Pekannötter i dieten kan reducera fettoxidation med 7,4 procent. Blodnivåerna av tokoferol kan också vara högre efter intag av pekannötter: gammatokoferol kan stiga med 10, 1 procent. Det verkar också som att de fytokemikalier (bl.a. proantocyanidin) och det E-vitamin som finns i pekan skyddar mot dess innehåll av höga halter omättat fett.

Annons
Annons