Regeringen beslutade igår att höja läkemedelsavgifterna genom en förordningsändring.
Beslutet innebär en genomsnittlig höjning av ansökningsavgifterna på 32 procent. För vissa grupper, bland annat naturläkemedel och växtläkemedel, blir däremot höjningen hela 150 procent.
Beslutet kommer inte bara att innebära stora påfrestningar för de enskilda företagen utan sannolikt även öka privatimporten, vilket i sin tur försvårar kontrollen av läkemedlens kvalitet och leder till försämrat konsumentskydd, befarar branschorganisationen Svensk Egenvård.
Regeringen beslutade på onsdagen om en förordningsändring om statlig kontroll av läkemedel. Det innebär att de avgifter hos Läkemedelsverket som är kopplade till förordningen, vilket är merparten av de avgifter som Läkemedelsverket tar in, justeras för första gången sedan 2010, meddelar regeringskansliet i ett pressmeddelande.
► Läs också: Skolelever knäppte läkemedelsföretag på näsan – kopierade prishöjd medicin
Beslut enligt Läkemedelsverkets förslag
Beslutet bygger på förslag i en skrivelse från Läkemedelsverket som har remissbehandlats. Regeringen beslutar i huvudsak enligt Läkemedelsverkets förslag, såväl vad gäller befintliga avgifter, som nya avgifter med anledning av nytillkomna verksamheter.
Chockhöjning av växtbaserade läkemedel och naturläkemedel
Beslutet innebär en genomsnittlig höjning av ansökningsavgifterna på 32 procent. För gruppen traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL), naturläkemedel (NLM) och vissa utvärtes läkemedel (VUM) är dock höjningen hela 150 procent.
► Läs också: Läkare i expertgrupper hos myndighet dolde arvoden från läkemedelsföretag
Ökar risken för färre och dyrare naturliga läkemedel
Mats Nilsson är VD för branschorganisationen Svensk Egenvård. Han ser flera faror med den enorma avgiftshöjningen.
– Att chockhöja denna avgift för en mindre grupp leder inte till någon större intäktsökning för myndigheten men stor påfrestning för det enskilda företaget. Detta ökar risken för både färre och dyrare naturliga läkemedel på den svenska marknaden, säger han i ett uttalande.
”De stora vinnarna blir de som väljer att inte registrera sina produkter i Sverige”
Han menar att detta riskerar att ytterligare spä på ett problem som redan i nuläget innebär otrygghet för konsumenten: internethandel och privatimport.
– De stora vinnarna blir nu de som väljer att inte registrera sina produkter i Sverige. Internethandeln ökar redan idag och en ökad privatimport försvårar myndigheternas kontroll av läkemedlens kvalitet. Resultatet blir snarare minskade intäkter för Läkemedelsverket och försämrat konsumentskydd.
► Läs också: Stor risk för skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet
Bara tio procents höjning för homeopatika
Regeringen beslutade dock inte enligt Läkemedelsverkets förslag vad gäller de områden som sedan tidigare varit rabatterade av regeringen: kliniska prövningar och homeopatika. För dessa områden höjs avgifterna med tio procent jämfört med dagens nivå.
Regeringen skriver i pressmeddelandet att de inte bedömer att det finns anledning att förändra vilka områden som är rabatterade, även om en viss justering behövs med anledning av den allmänna kostnadsutvecklingen för Läkemedelsverkets arbete.
► Läs också: Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!