Annons

2 ljuvliga recept på nyttigare julkola

Två recept på ljuvligt julig kola: en med lakritssmak och en med pepparkakskrydda. Båda komponerade av Kureras superduktiga matbloggare Mia Hagenmalm.

Redaktionen

21 december, 2014
2 ljuvliga recept på nyttigare julkola
Dela inlägget

Två recept på ljuvligt julig kola: en med lakritssmak och chokladigt överdrag och en gjord på kokosgrädde och pepparkakskrydda. Båda komponerade av Kureras superduktiga matbloggare Mia Hagenmalm.

Det första receptet komponerade Mia för sin mjölkmage. Det är helt veganskt och gjord på kokosgrädde och kokossocker, inget mejeri och inga tillsatser. Hon beskriver den som en ”så himla, makalöst jättegod kola!”

Det andra receptet är på ljuvligt god lakritskola som Mia förra året experimenterade fram och som inte bara blev succé på bloggen utan som även sedan dess fått stående ovationer av alla som smakat. Bägge kolorna är på kokossocker vilket gör dem lite nyttigare än kola gjord på vanligt raffinerat socker och sirap, bland annat på grund av fler näringsämnen och lägre GI.
Vill man kan man utesluta lakrits och tillsätta mer kakao har man istället en underbar chokladkola.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

30
Kola på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, eko
3 dl kokossocker, eko
1 dl agavesirap, eko
1,5 dl kokosgrädde (bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), eko
1 tsk vaniljpulver, eko
4 msk raw kakao, eko
0,5 krm salt (gärna Himalayan – utan tillsatser)
1 tsk pepparkakskrydda, eko

Vill du hellre göra lakritskola men med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med tre msk kakao och en matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan.

Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag
Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag. Foto: Mia Hagenmalm

Julig lakritskola på kokossocker 30-40st

100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits och istället få chokladkola)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt (gärna Himalayan)
1,5 msk lakritspulver, eko

Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Annons

Annons