Riktig mat & hälsa

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm.
Lördag 7 december kl 19
Söndag 8 december kl 14
Söndag 8 december kl 17,30

Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en härlig blandning.
Om du vill fira in julen så ska du självklart om du bor i Stockholm med omnejd se Stjärnjuls konsert. Du kommer att bli riktigt  julmysmarinerad. Jag lovar!

Biljetter kan du köpa på plats: Hovet, Globentorget 2 eller beställa på nätet: www.axs.com

Vi är  Världsmästarkören i barbershopsång; Rönninge Show Chorus, som i höstas kammade hem världsmästartiteln för tredje gången i rad. Rönninge Show Chorus består av över 150 aktiva medlemmar under ledning av dirigenterna Britt-Helene Bonnerdahl och Anna Alvring

The EntertainMen är en helt manlig barbershopkör som vunnit två nordiska guld och leds av dirigenterna Åsa Fagerström och Robert Bergh.
Tillsammans bildar körerna varje år Stjärnjul Och i år gör vi det för 27:e året i rad.

Våra gästartister i år blir presenterade av Anders Lundin som är en mångsysslande stjärna med erfarenhet av att leda musikevenemang som Allsång på Skansen, Melodifestivalen och Grammisgalan. I år presenterar han Stjärnjul XXVII.

Gästartister:
Peter Johansson som faktiskt sjöng med oss 2008.
Peter Johansson är en otroligt musikalisk eldsjäl som skapade succén Chamions of Rock och har haft huvudroller i musikaler som Footlose, Jersy Boys och Goost och i Queen-musicalen We Will Rock You i London. Peter (och Bruno) är en av mina favoritartister, helt klart.

Samuel Ljungblad
En riktigt mysig och härlig kille som blev känd för den breda publiken när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Samuel är en stjärna inom soul och gospel.

Gunilla Backman
Hon har en pipa som heter duga och har en gedigen erfarenhet från musikalscener i Sverige, Tyskland och Londons West End. Gunilla har varit en av landets största musikalstjärnor i åratal med bland annat musikalen "Mamma Mia"

Vår kapellmästare i år är Johan Landqvist
Som de flesta känner igen från "Så ska det låta" där han medverkat i 243 program. Johan har även varit med i produktioner som kapellmästare på Victoriadagen tillsammans med världartister som Lionel Richie och Zarah Larsson, samt musikaler som "Mamma Mia" och We Will Rock You"

 



Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så mycket sol alls.
Även om sommaren bidrog med många soltimmar tillgodoser vi inte oss tillräckligt med D-vitamin och en undersökning visar att många i vårt land lider av brist.

D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen.  Det står för ett stabilt  immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet.

D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinsson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Så är det bra för huden också och  kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.

Så här i novembermörkret blir iallafall jag glad av färgsprakande god mat. Här har jag tillagat en vegetarisk rätt med rödbeta, pumpa och linser. Jättegott!

Ha det fint!

Mia

Rödbetsfräs med ugnsbakad pumpa och ostsås
2-3 portioner
1 butternutpumpa
5 rödbetor
400 g förkokta linser
1 tsk olivolja
1/2 tsk timjan
2 msk solroskärnor
salt och peppar
ev. flingsalt
Några blad persilja

Ostsås
1/2 dl majonäs
1 dl cream fraiche
1 dl riven parmesanost
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skär pumpan i tjockare bitar. Blanda med olivolja och salta och peppra.
Lägg på en smord plåt och baka pumpan i mitten av ugnen ca 10- 15 minuter. Den ska vara mjuk. Låt svalna.Skala rödbetor och riv fint. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek rödbetsrivet tills det mjuknat. Tillsätt linser mot slutet. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till ostsåsen och låt stå en halvtimme i kylen.
Blanda pumpan med rödbetor och timjan. Toppa med solroskärnor och persilja. Servera med ostsåsen.



Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.
Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför  inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla  svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling



Glutenfri Äppelkladdkaka

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar.
Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul!

Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan och detta upptar mycket av mina tankar just nu. Som tur är blev det inga personskador då trafiken gick mycket sakta, men dels är ju bilen bucklig och repig och dels är det en försäkringsfråga. Jag tycker att sånt här är jobbigt så jag känner mig lite låg faktiskt. Men det ordnar sig väl. Sura pengar är det dock precis som att man alltid ska ha mer utgifter än man har pengar. (Nu är jag riktigt negativ, man ska tänka positivt).

Äpplena på träden har börjat mogna så jag vill bjuda på en supergod äppelkladdkaka utan vitt socker. Servera med kall vaniljsås eller glass. Mums!

// Mia

Glutenfri Äppelkladdkaka
10-12 bitar
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk kanel, nymald
3-4 äpplen
1 msk citron +2 dl vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Dela och kärna ut äpplena. Skär i tunna skivor. Låt äppelskivorna ligga i ett bad med iskallt vatten och färskpressad citron för att förhindra oxidation- att de blir bruna.Låt dra i 5 minuter och häll av vattnet.

Smält smöret och ställ att svalna.
Klä en springform; 26 cm med bakplåtspapper.

Blanda ihop alla ingredienser till mandelmassan i en mixer och mixa till en fast massa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och lägg med ägg och smör.
Blanda ner mandelmassan och vispa runt så allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i springformen och tryck ner äppelskivorna i ett snyggt mönster i kaksmeten.Grädda i mitten av ugnen ca 16-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Sikta Sukrin Melis över kakan. Servera med vaniljkräm eller vaniljglass.

 



Kajp-och ramslökssoppa

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet.
Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man har inget mer ledighet att se fram emot. Nästa år ska jag försöka senarelägga min ledighet så kanske  jag får njuta mer och längre av sommaren.
Som alltid varje sommar, tog jag färjan över till Gotland och tillbringade drygt en vecka på ön. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat åtminstone 7 dagar längre. För det jobbiga är att nu när jag är hemma igen längtar jag tillbaka så det värker i bröstet.
Jag hoppas kunna köpa mig en liten stuga där så småningom.
I våras fick jag massor av kajp- eller skogslök som det också heter, av min dotter som hon plockat på Gotland,
så jag har en hel del liggande i frysen nu. Skogslök- eller kajp är en flerårig växtart i familjen amaryllisväxter och växer vilt på ön.
Häromdagen blev jag riktigt sugen på att göra den gotländska rätten kajpsoppa. Jag la med lite ramslök också för att spara den resterande kajpen till ytterligare en soppa i höst men självklart går det att bara använda sig av kajp. Får man inte tag på kajp kan man förstås ta purjolök, men det blir ju inte riktigt samma sak.
Det finns säkert massor av olika recept på kajpsoppa och här får ni mitt.
Ha det bra!
Mia
Kajp- och ramslökssoppa
2 portioner
3- 4 potatisar i skivor
1 morot i skivor
1/2 liter skivad kajplök (skogslök)
OBS: Går att byta ut mot purjolök
3 blad ramslök, hackad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde ( jag använde havregrädde)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Fräs potatis och morot i smör eller olja några minuter. Tillsätt buljong, kajp och ramslök. Låt koka tills potatis och morot har mjuknat. Ta av och mixa soppan slät.
Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Servera med exempelvis rödbetsgroddar och kokta ägghalvor.


Värme, giftalger, ALS och ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök

Vilket härligt sommarväder vi har. Jag såg dock i tidningen att nu ska det komma extremvärme hit från Europa. Jag trodde inte att det var möjligt att det kunde bli värmebölja i Sverige två år i rad, men samtidigt är det nog något vi får vänja oss vid i och med den globala uppvärmningen.
Förra året tog ju vätskeersättningen slut i hela Sverige, så jag vill tipsa om att dricka kokosvatten. Kokosvatten innehåller rikligt med elektrolyter, alltså kalium, kalcium, magnesium, natrium, fosfat och klorid. Naturligt och bra.
ALS och Alzheimer orsakas av giftalger?
Trist är också att giftalgerna redan blommar i Östersjön. När värmen kommer vill man ju kunna bada i havet.
Förra året badade jag väldigt mycket  trots att det är så äckligt med denna alg-gegga. Men naturligtvis ska man passa sig för att bada i vatten med giftalger. Inte bara för att man kan bli magsjuk eller få utslag.
För några år sedan läste jag nämligen att ALS kan orsakas av  cyanobakterier eller blå-gröna alger som man också kallar dem.  Paul Cox som är professor i etnobotanik och forskar på förhållande mellan växter och människor försöker ta reda på om det är så. Paul Cox;s utforskande tog sin början på ön Guam i Stilla havet för 17 år sedan. Där hade 25 procent av befolkningen i olika byar på ön drabbats av symtom liknande ALS, Alzheimer och Parkinsons.
Undersökningar  på personer där som avlidit i sjukdomen visade att de hade hög halt av nervgiftet BMAA som bildas vid algblomning som består av cyanobakterier. Paul Cox hittade Cyanobakterier i rötterna hos kottepalmer vars frön öborna använde att mala mjöl av.
Vår kropp kan missta BMAA för att vara en del av de 20 viktiga proteinerna som bygger upp vår hjärna, och det verkar som att giftet har en förmåga att få andra proteiner i hjärnan att felutvecklas. Just en sådan felutveckling är  en av huvudorsakerna bakom ALS.
Aminosyran L-serin som bromsmedicin?
I jakten på orsakerna bakom ALS har Paul Cox också besökt platser där sjukdomen inte finns. Ön Okinawa i japan, där det hör till vanligheterna att människor blir över 90 år gamla, är en sådan plats.
Paul Cox intresserade sig framför allt om kanske ett svar finns i deras kost då det visade sig att människorna här fick i sig stora mängder av aminosyran L-serin som finns i bland annat bönor och sötpotatis. Det finns ännu inga färdiga studier som pekar på att L-serin kan fungera som bromsmedicin mot ALS, men det spåret följer nu Paul Cox. Men några studier med goda resultat, men de måste upprepas.
Läs hela artikeln här!
Eftersom det i stora delar av landet är förbjudet att grilla på grund av torkan bjuder jag istället på ett recept gjord i ugnen så vi inte orsakar skogsbrand . Det här är ett jättegott tillbehör med sparris och tomat som jag har piffat till med en örtdressing och friterad vitlök.
Ha en trevlig helg!
// Mia
Ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök
1 knippe grön sparris
1 ask coctailtomater
olivolja
salt och svartpeppar
Örtolja
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 dl olivolja
1/2 citron, saft och skal
salt och svartpeppar
Vitlök
2 solovitlökar
olja till fritering
Gör så här:
Sparris och tomat: Halvera tomaterna och skär av den nedersta träiga delen av sparrisen. Fördela sparris och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter.
Örtolja: Häll ner olja och örter  i en hög kanna och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt citron och citronskal och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlök: Skala och skiva vitlöken tunt. Heta upp olja  en gryta eller fritös till ca 160 grader. Fritera vitlöken gyllene. Akta så att de inte bränns. Ta upp med hålslev och låt svalna.
Klicka örtoljan över tomater och sparris och strö över den friterade vitlöken. Servera som tillbehör.


Asiatiska pannkakor med primörer

Hoppas ni haft en fin midsommar.
Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt.

Här kommer ett recept på svenska primörer med asiatisk touch.

Mia
Asiatiska pannkakor med primörer och räkor
4 pannkakor
2 portioner
2,2 dl mjölk
1 ägg
2 msk soja
2 dl rismjöl
1 näve kajplök eller 1/2 purjolök
kokosolja till stekning
Fyllning:
500 g skalade räkor
1/2 gurka i bitar
3 st vårlökar i strimlor
3 dl mungbönor
1 knippe rädisor, i skivor

Örtdressing:
1/2 dl koriander, finhackad
1/2 dl mynta, finhackad
1 dl basilika, finhackad
1 dl saft från lime
1/2 finhackad chili
1 msk kokossocker
1 msk fisksås
Topping: 
Stekta maskrosknoppar, ärtskott och ev. ätbara blommor
Gör så här: 
Sallad:
Handskala räkorna. Skär gurkan i mindre bitar, strimla vårlöken och skiva rädisorna.
Blanda allt i en skål.
Örtdressing: 
Finhacka kryddorna och chilin. Rör samman limesaft med chili, kokossocker och fisksås tills kokossockret löst sig och tillsätt sedan kryddorna. Häll dressingen över salladen.

Pannkakor:
Vispa samman mjölk, ägg och soja. Tillsätt rismjöl lite i taget. Finhacka kajplöken och tillsätt i smeten. Hetta upp en stekpanna och stek små pannkakor ca 2 minuter tills pannkakan fått lite färg. Vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pannkakan ska inte få för hårt stekt eller få för mycket färg.
Stek 2 dl maskrosknoppar i smör eller kokosolja utan smak ca 3 minuter eller tills de mörknat något. Salta lätt och pressa över lite citron. Ställ åt sidan
Lägg salladen på pannkakorna. Toppa med maskrosknoppar, ärtskott och ätbara blommor.


Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag

Här i Nynäshamn finns det ganska många vildsvin.
Somliga grisar är inte särskilt skygga heller och en bit utanför stan springer de ibland faktiskt omkring på gatorna och mellan husen och är ibland inne på folks tomter. Det är lite otäckt att möta på dem faktiskt och med anledning av en händelse strax innan mors dag för några år sedan, måste jag bara berätta om ett möte jag hade med ett vildsvin.
En kväll för några år sedan, skulle jag ut till havet för att fotografera en cheesecake till ett blogginlägg. Jag hade jobbat till sent, så jag skyndade mig för att hinna plåta innan ljuset blev för dåligt. Jag hittade ganska snart världens finaste läge på en stenbrygga i vattnet som låg mitt i solnedgången, så jag parkerade bilen vid vägkanten och tog kameran och tårtan och började gå ner mot bryggan. Då hör jag ett konstigt  ljud ifrån en slänt på andra sidan vägen och i ögonvrån ser jag något stort, svart komma i kanonfart mot mig och när jag vänder mig om  ser jag den största gris jag någonsin sett.
Fråga mig inte hur jag kom in i bilen med tårtan helt oskadd för det vet jag inte så här i efterhand. Men jag har nog aldrig sprungit så fort eller kommit in i en bil så snabbt tidigare i mitt liv. Grisen var så klart inte ute efter mig, men det vågade ju inte jag chansa på. Så det blev ingen bild på tårtan den kvällen och inte  på den bryggan . 🙂
Jag åker alltid och hälsar på min mamma på mors dag
Hon fyller även år dagarna innan mors dag, så vi passar på att fira bägge dagarna samtidigt.
Den här frusna marängtårtan med rabarber gjorde jag till Mors Dag för några år sedan och den är såå god så jag har gjort den i år igen.
Tårtan innehåller inget raffinerat socker eller gluten.
OBS! Tårtan görs med fördel någon dag innan då den behöver tid i frysen.
Länkar även till en smarrig Raw Lingontårta här

Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

och den omtalade Raw Cheesecaken med hallonsås här

Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig Helg!
Mia
Frusen maräng- och rabarbertårta
Portioner: 8
400 g rabarber
1,5 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
 
Marängbotten:
3 st äggvitor (Spara äggulorna)
1 dl sukrin eller annan sötning
1,5 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk sukrinmelis (som florsocker)
1,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Tillsätt sukrin och ättikssprit och vispa ytterligare minst 10 minuter eller tills smeten är seg och blank. Blanda med hasselnötter och majzena.
Smörj en form med löstagbar form (26 cm i diameter) och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar och torka gärna i två timmar. Ta ut marängbotten ur formen. Diska formen och lägg tillbaka marängbotten igen.

Skölj och skala rabarberna och skär i tunna bitar. Koka rabarber och sukrin i vatten  tills det tjocknat något. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Gör ett snabbt uppkok. Häll över i en skål och låt kallna.

Vispa äggulor med sukrinmelis och vaniljpulver. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden. Blanda ner hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bred ut den över marängbottnen. Bred sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ formen i frysen minst 4-5 timmar.
Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.


Friska tänder i en mun

Dålig tandhälsa och rotfyllningar kan ge cancer och hjärtinfarkt

Dina tänder spelar en stor roll för hur din kropp mår i övrigt. Att knacka lätt på en tand utlöser en serie av kraftiga reaktioner i hjärnan och forskning visar på att samspelet mellan tänder och hjärna är mer komplicerat än man tidigare trott.
Dina tänder är så viktiga, så var rädd om dem!
Att slarva med tandborstning och tandtråd orsakar inte endast dålig andedräkt, karies och tandsten. Det kan även orsaka tandlossning. Och tandlossning och blödande tandkött är följden av bakterier i munnen och dessa bakterier är mer än farliga för vår hälsa i övrigt.

Visste du att din tandborste bildar en bakteriehärd?
En studie visar att hela 90 procent av svenska folket byter sin tandborste ungefär en gång i halvåret när borsten börjar spreta.
Så det är bra att veta att en fuktig tandborste är säte för bakterier, svamp och virus. Har du dessutom tandborsten i närheten av toastolen kan det även krypa in äckliga bakterier som E. coli-bakterier och stafylokocker i tandborsthåren. Så förvara alltid tandborsten i ett stängt badrumsskåp om du kan. Det är även jätte, jätteviktigt att byta tandborsten ofta, minst var tredje månad men gärna oftare som en gång i månaden.

Jag själv har bytt ut min sedvanliga tandborste mot en Nano- B tandborste
Nano-B tandborsten är silverimpregnerad, antibakteriell och är mer hållbar. Den fransar sig mindre än en vanlig tandborste. Den antibakteriella egenskaperna håller bakterier, svamp och virus borta och du kan använda tandborsten i upp till sex månader.  Tandborsten finns att köpa på hälsokostbutiker eller här: Nano-b

Rotfyllningar riskerar vår hälsa.
Det finns många bevis på att rotfyllningar kan leda till kroniska sjukdomar. Besvär som till exempel högt blodtryck eller ledgångsreumatism  kan det bero på rotfyllningar.
Det finns många exempel på att människor med till exempel högt blodtryck eller ledgångsreumatism blir av med sina krämpor efter att ha avlägsnat tänder som är rotfyllda.

Att man kan få besvär med rotfyllda tänder beror på att det inte går att göra en tät rotfyllning.
Att göra en helt steril rotfyllning är i princip helt omöjligt. Det finns alltid bakterier kvar i små hålrum i rotkanalen. Dessa bakterier kan orsaka sjukdomar i kroppen och speciellt där kroppen har en svaghet, och därför är det också väldigt individuellt vilka sjukdomar som uppstår.

Svensk forskning visar att patienter med svår tandlossning riskerar en för tidig död.
Faktum är att nästan halva Sveriges befolkning över femtio år har någon grad av tandlossning- parodontit, den munsjukdom där man numer ser som en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar.
Tandlossning orsakar främst sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdomar, cancer och mag- och tarmsjukdomar.
Dålig munhälsa verkar även höra ihop med flera så kallade systemsjukdomar. Starkast samband finns med diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Exempelvis ökar risken att drabbas att hjärtinfarkt med hela 30 procent för personer med tandlossning.
Inflammationer och infektioner som pågår vid tandlossning ökar även risken för stroke och cancer. Det beror på att bakterier och cytokiner som bildar inflammationer i tandfickor och i små sår i munnen  tar sig ut i blodbanorna och påverkar organ och vävnader där de påskyndar åderförkalkning i blodkärlen.
Man har hittat microorganismer från munhålan i plack i hjärtats kranskärl och i karotisartärerna på halsen.
Forskning visar även att tandlossningsbakterier kan utlösa reumatoid artrid och demens. Den här tandlossningsbakterien som heter Porphyromas gingivalis  har nämligen en unik egenskap att kunna förändra, citrunilera ett protein, vilket leder till den autoimmuna reaktionen som reumatism ger.
Bakterier och inflammationsämnen kan också påverka hjärnan och ge demens eftersom att tändernas placering ligger så nära hjärnan.

Har man tandlossning och inga tänder påverkar det även tuggandet av föda som inte bara är viktigt för att sönderdela maten. Att tugga stimulerar ett stort flöde av signaler till hjärnan. Dessa signaler är mycket viktiga och påverkar faktiskt både ditt minne och din inlärningsförmåga. Dessutom behöver man tugga maten för att underlätta matsmältningen.

Äldre och svårt sjuka människor med dålig munhälsa riskerar att andas in bakterier från saliv i munhålan vilket kan leda till lunginflammation eller andra sjukdomar.

Birgitta Söder, professor i förbyggande munhälsa på Karolinska institutet har funnit ett skrämmande samband där man sett att en grupp med dålig munhälsa i genomsnitt dog redan vid 47- års ålder.
Birgitta Söders forskningsgrupp har följt 3000 personer under en period på 30 år och den studie angående tandlossning och bröstcancer har fått störst uppmärksamhet. Den studien visade att patienter som tappat minst en bakre kindtand 1985- sexton år senare hade haft 23 procent högre risk för bröstcancer under perioden.

Så var rädd om dina tänder och din mun!

// Mia

 



70 år gammal nyhet blir som ny: Vetenskapen visar (äntligen) att socker får cancer att växa.

Cancer orsakas av flera faktorer! En av dessa är socker!
Ni skulle se mig nu, hur jag ler! Smilbanden går från höger till vänster öra  i ett stort smile!
Nu får jag, efter att ha yttrat mina åsikter i motvind, som det heter, vatten på min kvarn! Äntligen! Eller inte.
Jag känner mig segerviss men ändå en smula sorgsen. 
Min kollega skickade mig en länk idag om vetenskap,cancer och socker. Egentligen en jättefin nyhet och egentligen en stor välkommen världsnyhet!

Så idag borde jag endast känna lycka och triumf men tyvärr känner jag mig också småförbannad. Här har alla som påstått att socker göder cancer fått på skallen och blivit utdömda och hånade av "icke troende" i så många år.
Men nu står det stort i ett inlägg  med säker källa om  vetenskapliga belägg:   "För första gången"visar forskning att SOCKER -GÖDER-FAKTISKT- CANCER. Men Varför har det dröjt så länge?
Varför har man inte forskat på detta tidigare? Hur hade cancervården sett ut idag om man tagit fasta på de studier som gjordes för 70 år sedan? Hade cancer varit en piece of cake att bota idag ? Hade man skrivit ut sockerfri kost på recept?
För det är lite fel att säga att denna nyhet är ny, även om det står så i artikeln. Ja den är kanske vetenskapligt ny förstås men den
här "nya" nyheten är,  vad jag vet, över 70 år gammal! Men Wow! Äntligen har man forskat på det som Nobelpristagaren doktor Otto Warburg  upptäckte redan på 1930-talet. Och visst! Det är fantastiskt att man gör det . Äntligen! Det tycker jag verkligen!
Socker göder cancer Nu är det även  vetenskapligt bevisat!

Nobelpritagaren Otto Warburgs upptäckt redan 1930-talet
Otto Warburg upptäckte att cancertumörer använde sig av stora mängder socker och räknade ut att tumörer använder sig av glykosen, alltså den del som bryter ner socker. Cancertumörer har ofta flera  glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna. Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörceller bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra. Man har också gjort undersökningar i USA, Europa och Sydkorea som visat att höga blodsockernivåer  ger sämre prognos vid alla typer av cancer. Socker frigör hormoner som är kända att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowhtFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorer för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av cancertumörer. När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancercellen som får den att växa och ger ett mer aggressivare cancerförlopp. Läs även:
Cancerceller livnär sig på socker och Den sjuka cancervården

// Mia

Idag går SVT NYHETER ut med att för första gången visar en vetenskaplig studie att socker göder cancerceller i tarmen hos möss.
Nu görs även studier på människor.
För första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller, närmare bestämt i tarmen hos möss. Nästa steg är att undersöka om det också gäller för människor.

En grupp möss blev matade med socker i form av fruktos-glykossirap, som är en vanlig ingrediens i läsk. Deras tarmtumörer växte snabbare och blev större än hos möss som fick normalkost.
-Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt säger Roland Nilsson som är cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet. Forskarna kunde visa att det finns ett enzym i tarmen som omvandlar fruktos till en form som gör det lättare för tarmcancer-celler att tillverka det fett som behövs för att få tumören att växa. Preliminära studier visar dessutom att möss matade med vanligt vitt socker ger samma resultat.
- Visserligen bygger forskning på möss men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer, säger  en av forskarna Lewis Cantley vid Well Cornell Medicin i New York. Nu ska han undersöka  om socker bidrar till tumörtillväxt hos människor. I en ny studie ska en grupp patienter med tjock- och ändtarmscancer få äta en  diet som är sockerfri och utan kolhydrater utöver den vanliga behandlingen.

Källa: Första belägget för att socker får cancertumörer att växa SVT NYHETER