Annons
Annons

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 december, 2019
Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze
På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll?
Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze
1 blomkålshuvud
2 dl vetemjöl
1-1,25 dl kolsyrat vatten
1/2 msk paprikakrydda
1 tsk salt
en knivsudd cayenpeppar
några drag med svartpepparkvarnen
Annons
5-6 dl kokosolja utan smak att fritera i
Glaze:
0,5 dl ketchup
4 msk tomatpuré
1/2 dl tamari soyasås
5 msk honung
1/2 tsk sambal oelek eller några droppar tabasco
1 msk riven ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Vispa ihop vetemjöl med vatten och kryddor till en jämn smet.
Smeten ska vara tjock och inte rinnig. Ta i mer vetemjöl om den är för rinnig eller tvärt om, ha i mer vatten om den är för tjock. Låt stå ca 15 minuter.
Skär blomkålshuvudet i mindre buketter, ca 3-4 cm.
Sätt ugnen på 225 grader och värm upp kokosoljan i en gryta med höga kanter. Sänk sedan värmen något. (OBS! Ha alltid ett lock i närheten när du friterar)
Doppa blomkålsbitarna i smeten och se till att de blir jämt runt om. Skaka bort överflödig smet. Fritera några stycken blomkålsbuketter i taget ca 4-5 minuter. Ta upp dem när du ser att de fått färg och ser knapriga ut. Lägg på ett hushållspapper så de får rinna av.
Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla de friterade blomkålsbuketterna rikligt runt om med såsen och lägg blomkålen på en bakplåtsklädd ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 minuter så de får ordentlig färg. Ta ut och servera.
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.