Annons
Annons

Grönsakspatè med örtig sås

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 december, 2019
Grönsakspatè med örtig sås
Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat.
Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga.
Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart.
Ha det bäst!
// Mia
Grönsakspaté med örtig sås
Annons
Grön rand:
200 g grönkål
200 g broccoli
1/2 purjolök
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vit rand:
300 g palsternacka
150 g selleri
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Orange rand:
400 g morot
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Örtsås:
2 dl cream fraiche (ev havre)
1 dl majonäs
35 g frysta franska örter provencale
1 msk citronsaft
1 krm svartpeppar
1 krm havssalt
Gör så här:
Skala och koka grönsakerna mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Grönsakerna i den orange randen för sig och den vita och gröna för sig. Häll av vattnet från grönsakerna och låt dem rinna av. Pressa ur vattnet från grönkålen. Mixa de olika grönsakerna var för sig och tillsätt grädde, ägg och kryddor. Kör till en jämn smet. Klä en avlång brödform (1,5 l)med bakplåtspapper. Häll ner den gröna grönsaksblandningen jämt i botten av formen. Fortsätt med den vita grönsaksblandningen och överst den orange.
Ställ formen i en plåt i ett hett vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader. i ca 45-60 minuter. Känn med en sticka om patén har stannat. Ta ut och låt svalna och kallna i kylskåp. Stjälp upp patén på ett serveringsfat och dekorera med exempelvis coctail-tomater och gröna blad. Blanda ihop alla ingredienser till örtsåsen.
Servera.
Annons
Annons