Annons
Annons

Griljerad Julkålrot

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 december, 2019
Griljerad Julkålrot
Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot.
Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade julskinkan något, i alla fall till utseende och så är det väldigt enkelt att göra. Ta bara en kålrot och koka den i kryddig grönsaksbuljong och när den är klar, griljerar du den ett tag i ugnen. Sen är det klart att skivas upp och servera med senap till potatisen eller på en bit bröd om man så vill. Det är tradition hemma hos mig att koka julskinkan och griljera sent på kvällen dagen innan julafton. Men i år blir det alltså kålrot istället.
Ha det fint//Mia
Kokt, griljerad kålrot
1 st kålrot ca 500 g
1-2 liter grönsaksbuljong
Annons
5 st vitpepparkorn
5 st nejlikor
3 lagerblad
1 tsk liquid smoke

2 msk tomatpuré

Griljering:
1/2 dl skånsk senap, grovkornig
1 msk honung
1 äggvita
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja
1/2 dl glutenfri panko
Gör så här:
Koka kålroten i buljongen med kryddor, lagerblad, liquid smoke och tomatpuré i ca 1 timme så den är fast, men ändå lätt att skära upp. Ta upp och låt svalna något.
Blanda senap, äggvita och honung tillsammans med de torkade örterna. Täck kålroten med griljeringsröran. Låt kålroten griljeras i ca 20-30 minuter på ca 225 grader. (Akta så den inte bränns)
Skär upp och servera med senap.
Annons
Annons