Annons

Så håller du dig frisk med mat

Föredrar du att vara frisk som en nötkärna? Att sömn krävs för detta vet du redan. Men mat är också en nödvändigt komponent – och för bästa hälsoeffekt nyttig sådan. Här är fyra tips på hur du håller dig frisk med mat.

Redaktionen

20 februari, 2013
Så håller du dig frisk med mat
Dela inlägget

Föredrar du att vara frisk som en nötkärna? Att sömn krävs för detta vet du redan. Men mat är också en nödvändigt komponent – och för bästa hälsoeffekt nyttig sådan.
Här är fyra tips på hur du håller dig frisk med mat.

1. Satsa på D-vitmin
Under vinterhalvåret är det särskilt viktigt för oss som bor på nordliga breddgrader att få i oss tillräckligt med D-vitamin. Detta sker genom att äta D-vitaminberikade livsmedel eller kosttillskott, eller varför inte både och? De extra tillskotten behövs eftersom solen endast förser oss med D-vitamin under sommarhalvåret.
Den främsta källan till D-vitamin i livsmedel är fet fisk som till exempel lax och makrill men det finns även berikade mejeriprodukter samt ägg och kött som bidrar med en del, skriver Metro.

2. Ät mat med mycket färg
Ät rikligt med grönsaker i olika färger (och välj gärna ekologiskt!).
Komponerar du en färgglad tallrik får du i dig ett brett urval av vitaminer, mineraler och antioxidanter som din kropp behöver.
Broccoli, vitkål, ärtor, avokado, lök och paprika är bara några goda och nyttiga exempel som kan användas i matlagningen eller som tillbehör.

3. Minimera ditt intag av ”skräp”
Begränsa ditt intag av ”tomma kalorier”. Detta råd känner du förmodligen redan till men kan inte nog poängteras. Snabbmat, snask, läsk, glass och chips bidrar med extremt lite näring och enbart med kortvarig energi. Välj därför bort dessa (allt går, det handlar bara om vanor) och gör din kropp en stor tjänst genom att istället äta ”vanlig” mat när du blir hungrig. En bra regel är: skippa hel- och halvfabrikaten – laga från grunden.

4. Undvik – eller skippa helt – sockret
När vi äter socker sjunker vårt immunförsvar och vi blir lättare sjuka. Detta på grund av att när vi ger kroppens celler ett val mellan socker och vitaminer och andra nyttigheter väljer cellerna att ta upp sockret. Det är framför allt det vita sockret som är boven eftersom detta helt saknar näring, och därmed bara är blodsockerhöjande. Satsa hellre på sötma från frukt, mjölkprodukter eller naturliga sötningsmedel (som till exempel honung eller agavesirap) om du envisas med att hålla ditt sötsug vid liv. Dessa saker höjer fortfarande ditt blodsocker men innehåller samtidigt näring och antioxidanter.

Annons

Av Isabelle Hedander

 

Annons