Annons
Annons

3 tecken på att det är dags att lämna en vänskap

Hur vet man om en vänskap är värd att behålla eller inte? Det finns några grundläggande frågor att ställa dig själv för att ta reda på det. Här är psykologens tips för att avgöra om er vänskap präglas av ömsesidighet, äkthet och positivitet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 mars, 2023
3 tecken på att det är dags att lämna en vänskap

Hur vet man om en vänskap är värd att behålla eller inte? Det finns några grundläggande frågor att ställa dig själv för att ta reda på det. Här är psykologens tips för att avgöra om er vänskap präglas av ömsesidighet, äkthet och positivitet.

Vi har tidigare skrivit om att goda vänskaper är viktiga i våra liv, då forskning visar att starka relationer till andra gör oss lyckliga och dessutom bidrar till ett längre och friskare liv. God vänskap kan faktiskt minska inflammation i kroppen!

Men vad gäller för vänskapsrelationer som du börjat tvivla på? Du kanske är osäker på om en vänskap som du har är värd att behålla? Kanske mår du inte alltid så bra när du umgås med vännen i fråga. Men samtidigt vacklar du mellan att känna att du förtjänar bättre och att det kanske är du själv som är för krävande och överreagerar.

Alla vänskaper varar inte för evigt

Då är du inte ensam, det är vanligt att i perioder umgås mycket med en person, trots att vi innerst inne känner att det inte gör oss gott. Men det är också vanligt att faktiskt omvärdera sina vänskapsrelationer och att glida ifrån varandra. Kanske hittar ni tillbaka till varandra lite senare i livet igen, när omständigheterna har förändrats.

Alla vänskaper är dock inte menade att vara för evigt. Även om du förstås inte ska klippa kontakten med dina vänner för lättvindigt eller av triviala skäl. Och visst har alla relationer vi har genom livet sina värden. Men att bli medveten om vilka vänner som är bra för ditt mentala välbefinnande kan vara ett smart sätt för att prioritera din tid och dina vänskaper.

Här är 3 frågor att ställa dig själv för att veta om det är dags att lämna en vänskapsrelation.

LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

1.Känner du dig som ditt mest äkta jag tillsammans med hen?

Om du känner att du behöver förändra eller dölja vissa sidor av dig själv för att passa ihop med en viss vän så kan det vara dags att omvärdera er vänskap. Det är viktigt att omge sig med personer som accepterar dig för den du är och stöttar dig i ditt äkta jag. Vänner som inte gör det kanske inte är värda din tid och energi.

LÄS OCKSÅ: Så skaffar du nya vänner

2. Hur reagerar hen när du berättar en god nyhet?

Hur en nära vän reagerar när du berättar en spännande, positiv nyhet i ditt liv avslöjar mycket om personens förmåga att ha hälsosamma vänskapsrelationer. Medan vissa vänner blir genuint glada för din skull, kan andra reagera med avundsjuka och negativitet.

Det är viktigt att omge sig med vänner som stöttar och lyfter dig, snarare än drar ner dig. Positiva personer runt omkring dig, som firar dina framgångar och även ger dig en axel att gråta ut mot när du går igenom svåra saker, är avgörande för din personliga lycka och utveckling. Bra vänner är där för varandra och delar både lycka och motgång. En vän som upprepade gånger reagerar negativt när du delar goda nyheter med hen, eller visar noll eller minimalt med glädje och pepp, är inte bra för ditt psykiska välbefinnande.

Självklart är vi alla människor och har dåliga dagar. Du behöver förstås inte klippa banden med en vän som inte reagerar glatt på varenda glad nyhet du kommer med. Men upptäcker du att det handlar om ett mönster av passiv aggressivitet eller fientlighet så kan det vara läge att omvärdera er relation.

3. Ställer hen frågor om dig, eller är bara upptagen med sig själv?

I ett hälsosamt vänskapsförhållande är det ge och ta som gäller. Att det finns en tvåvägskommunikation är nyckeln till att vi kan känna ömsesidig tillit och respekt till varandra som vänner. Vänner som visar ett genuint intresse för dig och regelbundet hör av sig och frågar hur du har det är värdefulla. En god vän anstränger sig för att förstå dig och din syn på saker och ting, och lyssnar på dina funderingar.

En vänskap baserad på envägskommunikation, där hen bara pratar om sig själv och aldrig ställer en fråga till dig, kan leda till att du känner dig ohörd, nedvärderad, dränerad och negligerad.

Källa: Psykolog Mark Travers/Psychology Today

Av Carolina Erikson

Annons
Annons