Annons

4 värstingar att undvika i din hudkräm

En hudkräms innehållsförteckning kan innehålla många, långa konstiga ord. Bakom namnen kan det gömma sig ämnen som kan vara allergiframkallande, miljöfarliga och kan störa ditt (och dina barns) hormonsystem – vilket kan få allvarliga följder. Naturskyddsföreningen har listat fyra värstingar i hudvård som alla är tillåtna, och som du alltså själv måste lägga på minnet och hålla utkik efter för att kunna undvika. Alternativet är förstås att välja ekologiskt och miljömärkt – så slipper du memorera denna lista.

Redaktionen

27 september, 2016
4 värstingar att undvika i din hudkräm
Dela inlägget

En hudkräms innehållsförteckning kan innehålla många, långa konstiga ord. Bakom namnen kan det gömma sig ämnen som kan vara allergiframkallande, miljöfarliga och kan störa ditt (och dina barns) hormonsystem – vilket kan få allvarliga följder.
Naturskyddsföreningen har listat fyra värstingar i hudvård som alla är tillåtna, och som du alltså själv måste lägga på minnet och hålla utkik efter för att kunna undvika.
Alternativet är förstås att välja ekologiskt och miljömärkt – så slipper du memorera denna lista.

1. Hormonstörarna

Hudkrämer kan innehålla ämnen som stör kroppens hormonsystem.
Hormonerna är kroppens budbärare och när vårt system rubbas kan mycket gå snett. Bland annat kan det störa utvecklingen av hjärnan och könsorganen och/eller öka cancerrisken. Många konsumenter litar blint på att sådana ämnen skulle förbjudas långt innan de når marknaden – men så är tyvärr inte fallet. Det läskiga är just att det inte finns någon lag som begränsar hormonstörande ämnen – än.
Hormonstörande ämnen kan heta: Benzophenone, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane.
De kan även hittas i: Schampo, balsam, deodorant, rakgel, hårvax, solkräm och smink.

Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

2. Plastpartiklarna

Ja, det finns faktiskt små plastbitar i många hudkrämer. De läggs till i produkter för sin skrubbande effekt, eller som utfyllnad och för att ge en viss konsistens. När de kommer ut i naturen äts de bland annat upp av fiskar i vattnet som tror att de är mat.
Än är dessa plastpartiklar tillåtna i allt – men en liten förbättring är på gång: Efter mycket kampanjande kommer ett förbud mot mikroplast i skrubbande produkter att införas, rapporterar Naturskyddsföreningen som fortsätter att trycka på för ett förbud mot all svårnedbrytbar plast i alla typer av produkter.
Plastpartiklarna kan heta: Acrylate crosspolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethylmethacrylat (PMMA).
De kan även hittas i: Peeling, solkräm och smink.

Läs också: Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!

Annons

3. PFAS

Högfluorerade (perfluorerade) ämnen, så kallade PFAS, är en stor grupp ämnen som är skapade i labb för att kunna motstå smuts, fett och vatten. Det är framför allt för just sina fett- och vattenavstötande funktioner som dessa ämnen är så välanvända. De återfinns i mängder av produkter, allt från pizzakartonger till smink. Men – gemensamt för högfluorerade ämnen (PFAS) är att de inte kan brytas ner och att de lagras i människors och djurs kroppar, samt i växter, under lång tid. Förutom detta faktum har vissa av dem dessutom visat sig kunna ge organskador, försämrat immunförsvar samt nedsatt fertilitet. Trots det är bara ett par av dessa ämnen begränsade i lagen, rapporterar Naturskyddsföreningen.
Enligt Kemikalieinspektionen finns det, i dagsläget, fler än 3 000 typer av högfluorerade ämnen i omlopp globalt.
Högfluorerade ämnen kan heta: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).
De kan även hittas i: Rakgel, foundation.

Läs också: Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter

4. Allergiframkallande ämnen

Okej, allergiframkallande ämnen är inte värstingar jämfört med de andra i den här listan men de är fortfarande värda sin plats på listan, menar Naturskyddsföreningen. Det är ofta parfymämnen i hudkrämer som är orsaken till eksem och klåda uppstår. Parfymämnen kan komma in i kroppen och när immunförsvaret reagerar kan en kontaktallergi skapas.
Enligt lagen ska de 26 värsta doftämnena skrivas ut på flaskan.
Allergiframkallande ämnen kan heta: Limonene, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone, Benzyl Alcohol, Citronellol, Amyl Cinnamal, Alpha-isomethyl ionone, Amyl Cinnamal, Amylcinnamyl Alcohol, Anise Alcohol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional (Lilial), Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Evernia Furfuracea (Treemoss Extract), Evernia Prunastri (Oak Moss Extract), Farnesol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene, Carboxaldehyde, Isoeugenol, Linalool.
Även konserveringsmedel kan vara allergiframkallande, som Methylisothiazolinone och Methylchloroisothiazolinone.
De kan även hittas i: Alla typer av hygien- och sminkprodukter. Även naturliga och ekologiska krämer kan innehålla ämnen som kan ge allergi, men de kommer från i alla fall en naturlig källa och innehåller alltså inte ämnen som dessutom är hormonstörande.

Läs också: Hormonstörare kostar EU 157 miljarder euro om året – orsakar ADHD och lägre IQ

Förvirrad – och vill ha mer hjälp på vägen?
Det finns sätt att se till att de här ämnena inte dyker upp i ditt badrumsskåp. Att välja rena och ekologiska produkter är ett bra sätt. Att leta efter produkter med hård märkning ett annat.
Här hittar du märkningarna som inte släpper igenom några värstingämnen (extern länk).

Annons

Av Isabelle G Hedander

Källa: Naturskyddsföreningen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Ämnena används bland annat för sina fett- och vattenavstötande funktioner.
Gemensamt för högfluorerade ämnen (PFAS) är att de inte kan brytas ner och att de lagras i människors och djurs kroppar under lång tid.

I dagsläget finns fler än 3 000 typer av högfluorerade ämnen i omlopp globalt.
Av dessa är PFOS och PFOA bevisligen fortplantningsstörande. PFOA är dessutom cancerframkallande och påverkar både ämnesomsättning och hormonsystem.
PFOS är förbjudet och PFOA kommer att begränsas inom EU. Ett antal närbesläktade ämnen är också på gång att förbjudas.
Källa: Kemikalieinspektionen

Annons