Annons

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 augusti, 2023
5 hälsofördelar med att sova på rygg

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter!

Den vanligaste sovpositionen hos vuxna är på sidan, i fosterställning. Så många som 60 procent av den vuxna befolkningen i Europa sover på sidan eller på mage enligt en studie från 2019.

Ryggsovande kanske många associerar med en ökad risk för snarkning och sömnapné, vilket personer med risk för att snarka därför försöker undvika.

Inte bara bra för spädbarn

Och visst har sidosovande flera fördelar; som exempelvis förbättrad matsmältning och minskad risk för halsbränna och förstoppning. Men flera studier antyder att sovande på rygg kan vara ett bättre val inte bara för bebisar – som bör sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd – utan även för vuxna.

5 goda skäl att sova på rygg!

  1. Minskar ryggvärk

Rygg- och sidoliggande är förknippat med mindre värk i ryggraden än magliggande. Det beror på att ryggsovande minskar trycket på ryggraden och låter den behålla sin naturliga linje. Ryggen får därmed mer avlastning och vila. Att sova på magen med huvudet åt ena sidan kan liknas vid att ha huvudet vridet åt samma håll i flera timmar i sträck när du sitter eller står, något som kan orsaka öm och stel nacke. . Att välja en bra kudde som avlastar nacken är förstås också viktigt.

Annons

2. Förbättrar andningen

Att ligga på mage eller sidan kan göra luftvägarna trängre och andningen ytligare. Detta genom att diafragmat, ”andningsmuskeln”, blir ihoptryckt. Djupare andning leder till bättre avslappning och ökad produktion av sömnhormonet melatonin, som du behöver för att sova gott.

3. Minskar spänningshuvudvärk

Ryggliggande avlastar trycket mot huvudet på samma sätt som det avlastar ryggraden. Det minskar därmed risken för spänningshuvudvärk, som brukar ha sitt ursprung i stelhet i nackens muskulatur, men ofta blir förväxlat med migrän.

LÄS OCKSÅ: 9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Annons

4. Motverkar rynkor, svullnad och hudirritationer

Att ligga med ansiktet mot kudden skapar friktion mot huden som kan leda till rynkor och fina linjer. När du ligger med ansiktet på kudden gör det också att vätska samlas i delar av ansiktet, vilket kan leda till påsar under ögonen eller svullet ansikte. När du ligger på rygg och på så vis undviker ansiktskontakt med örngottet, kan du också minska risken för finnar, plitor, pormaskar och hudrodnader. För örngottet (om det inte är helt nytvättat) kan innehålla både smuts, hår och rester av hårprodukter som alla retar huden. Att ligga på rygg ökar dessutom chansen för att din nattkräm, ansiktsmask eller -olja stannar kvar på ansiktet där den ska göra sitt jobb – och inte hamnar på kudden istället.

5. Minskar risken för bihåleproblem

Med huvudet i högre läge, ovanför hjärtat som är enklare att få till liggande på rygg med huvudet på en lite högre kudde, håller du luftvägarna fria och minskar risken för att näsgångarna kloggar igen när du är snorig.

Källa: Healthline och länkade studier

Av Carolina Eriksson

Annons