Annons

5 hälsosamma mattrender att ha koll på 2024

USA, framförallt Kalifornien, är trendsättande inom hälsa och mat och vi i Sverige brukar förr eller senare haka på det som slår "där borta". Några av årets främsta trender handlar om matprodukter som stöttar kvinnors hormonella hälsa – och kaffe som boostats med nyttig svamp.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
31 mars, 2024
Kvinna gör i ordning hälsosam frukost framför datorn

Den amerikanska matkedjan Whole Foods Market är ledande inom ekologisk, naturlig mat och hälsokost. Varje år brukar de förutspå det kommande årets största mattrender och den är alltid lika spännande att ta del av.  Här är 6 av 2024 års största trender inom hälsosam mat!

1.Kvinnohälsa – från tabu till trend

På sociala medier har olika recept på ”hormonella kurer” blivit virala på sistone och fler varumärken tillverkar produkter som stöttar kvinnor vid mens, graviditet, postpartum och i klimakteriet. De riktar därmed strålkastarna på symtom och stadier i kvinnors liv som tidigare sopats under mattan. Innovatörer inom matbranschen i USA har exempelvis lanserat speciella bars och snacks för bättre hälsa och mående under menscykeln, såväl som energibars för kvinnor i klimakteriet. Dessutom stödjer flera varumärken kvinnohälsa på andra sätt.

2. Koffein med en hälsotvist

Att ”krydda” sin dagliga dos koffein med hälsoboostande ingredienser är trendigt och det har aldrig varit enklare att kombinera de två goda tingen – oavsett om du föredrar att dricka kaffe eller te. Vad sägs om kaffe- och energidrycker med tillsatt svamp och probiotika? Några andra exempel är kaffe med Lion’s mane-svamp (som redan finns här i Sverige) och grönt te med tillsatt prebiotika.

3. Bovete -boost

Bovete är ett supermatfrö som innehåller protein, kolhydrater och fibrer. Dessutom är det naturligt glutenfritt och har inte något med vanligt vete att göra. Bovete används bland annat till sobanudlar, men vi kommer framöver se bovetet i allt från växtbaserade mjölkalternativ till kex och granola.

4 .Riktiga grönsaker i ”vego”-produkterna!

Många av de växtbaserade köttsubstituten i affären, som färs, korv och burgare, innehåller mer tillsatser än riktiga grönsaker. Men nu gör de verkliga grönsakerna (äntligen!) sitt återtåg i denna produktkategori – och gör därmed innehållsförteckningarna betydligt kortare. Inte minst i proteinprodukter, som fylls med svamp, valnötter, tempeh och baljväxter i stället för de tillsatsrika köttsubstituten. Denna trend syns även inom de växtbaserade mjölkalternativen, där det blir vanligare med kortare innehållsförteckningar med bara två ingredienser.  

Annons

5. Ta tillvara på hela kakaofrukten

Att ta tillvara och använda biprodukter, som kakaomassa, är något som har gjorts i många länder i århundraden. Att man slänger exempelvis kakaomassan vid tillverkning av andra kakaoprodukter är ett stort och systematiskt miljöproblem. I Costa Rica tar nu forskarstudenter fram gelé och sylt av den vanligtvis kasserade kakaomassan. Och kakaofruktpulver dök 2023 upp som ett nytt sötningsalternativ!

Källa: Wholefoods mat-trendspaning 2024

Annons