Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Örten motade hormonell oro

Gloria Tonnvik

Ålder: 46 år.
Bor: Karlshamn.
Gör: Studerar på distans och jobbar som ekonomihandläggare.
Familj: Man, en son på nio år och en dotter på sju år.
Så mår jag bra: Umgås med familj och vänner. Tränar på gymmet tre gånger i veckan. Lyssnar och läser om sitt favoritämne, retorik, personlig utveckling och beteendevetenskap.

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

Det är åtta år sedan Gloria flyttade runt halva jorden för att fortsätta leva med sin kärlek. De träffades under makens projektarbete i Colombia.

 – Jag har aldrig ångrat att jag flyttade till Sverige. Visst tyckte jag att det var kallt de första åren – där jag växte upp har vi sommar året om. Men för två år sedan när vi besökte min familj i Colombia, hade jag svårt för värmen, säger Gloria.

De första fem åren i Sverige handlade mycket om anpassning och att lära sig språket. De bodde först i Skåne och Gloria skrattar åt minnet: 

 

– Jag kunde inte förstå vad som sas! Att lyssna på nyheterna på TV var inga problem, där talade de tydligt och det var inga problem att förstå. När vi sedan flyttade hit till Karlshamn blev det lättare för mig, säger hon och skrattar.

– Jag ville verkligen förstå svenska. Jag är väldigt social och tycker om att umgås och prata med människor. Det kändes som ett handikapp i början, därför har jag kämpat hårt för att lära mig språket. 

Gloria har en magisterexamen i ekonomi från Colombia. För att kunna jobba med det hon är utbildad till här i Sverige har hon studerat svenska i två år och utbildat sig inom offentlig förvaltning på högskolenivå. Just nu läser hon enstaka ämnen inom ekonomi för att lära sig terminologin som gäller i yrket, regelverk och lagstiftning gällande affärsredovisning.  

– Min man hjälper mig och korrigerar min svenska. Ännu har jag inte lärt mig satsmelodin ni svenskar har. För oss låter det som ni sjunger när ni pratar. När folk frågar om jag tycker om Sverige, så svarar jag att, nej, jag tycker inte om Sverige – jag älskar Sverige! Det är roligt med en helt ny kultur och ofta skrattar jag åt olikheterna och missförstånden som uppstår.

För ungefär tre år sedan började Gloria må dåligt – och det kom plötsligt. Hon kände ofta oro, hade svårt att sova på nätterna och fick ångest. Hon var långt ifrån sitt vanliga glada, sociala och utåtriktade jag. 

– Jag vaknade aldrig utvilad. Mitt humör gick upp och ner och till slut hade jag inte lust med någonting. Under två år mådde jag riktigt dåligt.

 

LÄS OCKSÅ: Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fick diagnosen PMSD
Glorias mamma kom tidigt in i klimakteriet och därför bestämde sig Gloria för att kolla om hon själv hade hamnat i klimakteriet.

– Jag har fortfarande mens, så det uteslöts. Däremot fick jag reda på att jag lider av PMDS. Det är PMS, fast värre. Läkaren sa att det inte finns någon hormonbehandling för symtomen eftersom jag ännu inte är i klimakteriet, men att många kvinnor som har PMDS har blivit bättre med antidepressiva läkemedel. 

– Han skrev ut medicinen, som jag skulle jag ta i minst tre månader utan paus, även om jag kunde må sämre i början, innan kroppen vant sig. Jag kommenterade att medicinen är beroendeframkallande, men doktorn menade att det istället är så att när man äter antidepressiva tabletter mår man så bra att man inte vill sluta.

Gloria hämtade ut medicinen, men tog den bara i tre dagar. Under dessa dagar mådde hon ännu sämre, och en massör som Gloria gick till föreslog istället henne att hon skulle ta ett naturpreparat.

– För ett år sedan började jag med KSM-66. Förändringen kom successivt. Jag började må bättre efter två veckor. Irritationen försvann och jag blev gladare. Efter en månad försvann ångesten. Oron var så påtaglig därför att mina tankar cirkulerade runt att något hemskt skulle hända mig och min familj. 

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Vaknar utvilad
Gloria är både laktos- och glutenintolerant och var orolig att magen skulle reagera på ashwagandhan, eftersom det står på förpackningen att den kan innehålla spår av mjölk, men hon har inte känt av några problem trots att hon nu tagit ashwagandhan i ett år.

 

Nu är sömnen mycket bättre och rädslorna är borta. Den inre stressen som hon kände har ebbat ut och livet har så småningom återgått till hur det var före diagnosen. 

– Det är så otroligt skönt att slippa må dåligt och att få vakna utvilad på morgonen. Dagarna före mens och ägglossning blir symtomen starkare och då brukar jag öka dosen till det dubbla för att må bra. Visst kan jag känna att jag vacklar till och blir orolig en dag eller två, men det är ingenting jämfört med det jag upplevde tidigare. Nu har jag energi att jobba, studera och vara mamma, säger hon.

Gloria tycker att det är en lättnad att inte oroa sig. Hennes barn är nio och sju år och dom behöver sin mamma. 

– Jag vill knappt tänka på vad som skulle ha hänt om jag blivit beroende av antidepressiv medicin. Jag var ju inte deprimerad, det var hormonerna som satte känslorna i gungning. Tillskottet gör mig inte beroende. Det har jag märkt om jag reser bort och glömmer att ta dem under några dagar. Det är tråkigt att läkarna inte känner till att det finns alternativ medicin. Jag är ju inte ensam om att ha PMDS, säger Gloria.

Av Inger Palm


Gloria Tonnvik

Ålder: 46 år.
Bor: Karlshamn.
Gör: Studerar på distans och jobbar som ekonomihandläggare.
Familj: Man, en son på nio år och en dotter på sju år.
Så mår jag bra: Umgås med familj och vänner. Tränar på gymmet tre gånger i veckan. Lyssnar och läser om sitt favoritämne, retorik, personlig utveckling och beteendevetenskap.

KSM66

Kliniska studier på ashwagandha visar att kroppens motståndskraft mot stress ökar, vilket bland annat ger bättre hormonell balans, ökad uthållighet, mer ork och bättre sömn.
Läkeörten hjälper till att reglera det system som styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofys och binjurar och därmed mängden stresshormon. Resultatet blir att vi får möjlighet att vila och återhämta oss, samt att komma i balans. 
Studier visar att ashwagandha sänker stresshormonet kortisol med 20–30 procent medan nivåer av könshormon som LH, östrogen och testosteron ökar. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken. Ashwagandha är basen i KSM66.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.