Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Örten motade hormonell oro

Gloria Tonnvik

Ålder: 46 år.
Bor: Karlshamn.
Gör: Studerar på distans och jobbar som ekonomihandläggare.
Familj: Man, en son på nio år och en dotter på sju år.
Så mår jag bra: Umgås med familj och vänner. Tränar på gymmet tre gånger i veckan. Lyssnar och läser om sitt favoritämne, retorik, personlig utveckling och beteendevetenskap.

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

Det är åtta år sedan Gloria flyttade runt halva jorden för att fortsätta leva med sin kärlek. De träffades under makens projektarbete i Colombia.

 – Jag har aldrig ångrat att jag flyttade till Sverige. Visst tyckte jag att det var kallt de första åren – där jag växte upp har vi sommar året om. Men för två år sedan när vi besökte min familj i Colombia, hade jag svårt för värmen, säger Gloria.

De första fem åren i Sverige handlade mycket om anpassning och att lära sig språket. De bodde först i Skåne och Gloria skrattar åt minnet: 

 

– Jag kunde inte förstå vad som sas! Att lyssna på nyheterna på TV var inga problem, där talade de tydligt och det var inga problem att förstå. När vi sedan flyttade hit till Karlshamn blev det lättare för mig, säger hon och skrattar.

– Jag ville verkligen förstå svenska. Jag är väldigt social och tycker om att umgås och prata med människor. Det kändes som ett handikapp i början, därför har jag kämpat hårt för att lära mig språket. 

Gloria har en magisterexamen i ekonomi från Colombia. För att kunna jobba med det hon är utbildad till här i Sverige har hon studerat svenska i två år och utbildat sig inom offentlig förvaltning på högskolenivå. Just nu läser hon enstaka ämnen inom ekonomi för att lära sig terminologin som gäller i yrket, regelverk och lagstiftning gällande affärsredovisning.  

– Min man hjälper mig och korrigerar min svenska. Ännu har jag inte lärt mig satsmelodin ni svenskar har. För oss låter det som ni sjunger när ni pratar. När folk frågar om jag tycker om Sverige, så svarar jag att, nej, jag tycker inte om Sverige – jag älskar Sverige! Det är roligt med en helt ny kultur och ofta skrattar jag åt olikheterna och missförstånden som uppstår.

För ungefär tre år sedan började Gloria må dåligt – och det kom plötsligt. Hon kände ofta oro, hade svårt att sova på nätterna och fick ångest. Hon var långt ifrån sitt vanliga glada, sociala och utåtriktade jag. 

– Jag vaknade aldrig utvilad. Mitt humör gick upp och ner och till slut hade jag inte lust med någonting. Under två år mådde jag riktigt dåligt.

 

LÄS OCKSÅ: Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fick diagnosen PMSD
Glorias mamma kom tidigt in i klimakteriet och därför bestämde sig Gloria för att kolla om hon själv hade hamnat i klimakteriet.

– Jag har fortfarande mens, så det uteslöts. Däremot fick jag reda på att jag lider av PMDS. Det är PMS, fast värre. Läkaren sa att det inte finns någon hormonbehandling för symtomen eftersom jag ännu inte är i klimakteriet, men att många kvinnor som har PMDS har blivit bättre med antidepressiva läkemedel. 

– Han skrev ut medicinen, som jag skulle jag ta i minst tre månader utan paus, även om jag kunde må sämre i början, innan kroppen vant sig. Jag kommenterade att medicinen är beroendeframkallande, men doktorn menade att det istället är så att när man äter antidepressiva tabletter mår man så bra att man inte vill sluta.

Gloria hämtade ut medicinen, men tog den bara i tre dagar. Under dessa dagar mådde hon ännu sämre, och en massör som Gloria gick till föreslog istället henne att hon skulle ta ett naturpreparat.

– För ett år sedan började jag med KSM-66. Förändringen kom successivt. Jag började må bättre efter två veckor. Irritationen försvann och jag blev gladare. Efter en månad försvann ångesten. Oron var så påtaglig därför att mina tankar cirkulerade runt att något hemskt skulle hända mig och min familj. 

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Vaknar utvilad
Gloria är både laktos- och glutenintolerant och var orolig att magen skulle reagera på ashwagandhan, eftersom det står på förpackningen att den kan innehålla spår av mjölk, men hon har inte känt av några problem trots att hon nu tagit ashwagandhan i ett år.

 

Nu är sömnen mycket bättre och rädslorna är borta. Den inre stressen som hon kände har ebbat ut och livet har så småningom återgått till hur det var före diagnosen. 

– Det är så otroligt skönt att slippa må dåligt och att få vakna utvilad på morgonen. Dagarna före mens och ägglossning blir symtomen starkare och då brukar jag öka dosen till det dubbla för att må bra. Visst kan jag känna att jag vacklar till och blir orolig en dag eller två, men det är ingenting jämfört med det jag upplevde tidigare. Nu har jag energi att jobba, studera och vara mamma, säger hon.

Gloria tycker att det är en lättnad att inte oroa sig. Hennes barn är nio och sju år och dom behöver sin mamma. 

– Jag vill knappt tänka på vad som skulle ha hänt om jag blivit beroende av antidepressiv medicin. Jag var ju inte deprimerad, det var hormonerna som satte känslorna i gungning. Tillskottet gör mig inte beroende. Det har jag märkt om jag reser bort och glömmer att ta dem under några dagar. Det är tråkigt att läkarna inte känner till att det finns alternativ medicin. Jag är ju inte ensam om att ha PMDS, säger Gloria.

Av Inger Palm


Gloria Tonnvik

Ålder: 46 år.
Bor: Karlshamn.
Gör: Studerar på distans och jobbar som ekonomihandläggare.
Familj: Man, en son på nio år och en dotter på sju år.
Så mår jag bra: Umgås med familj och vänner. Tränar på gymmet tre gånger i veckan. Lyssnar och läser om sitt favoritämne, retorik, personlig utveckling och beteendevetenskap.

KSM66

Kliniska studier på ashwagandha visar att kroppens motståndskraft mot stress ökar, vilket bland annat ger bättre hormonell balans, ökad uthållighet, mer ork och bättre sömn.
Läkeörten hjälper till att reglera det system som styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofys och binjurar och därmed mängden stresshormon. Resultatet blir att vi får möjlighet att vila och återhämta oss, samt att komma i balans. 
Studier visar att ashwagandha sänker stresshormonet kortisol med 20–30 procent medan nivåer av könshormon som LH, östrogen och testosteron ökar. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken. Ashwagandha är basen i KSM66.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?