Annons
Annons

Örten motade hormonell oro

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

Inger Palm

24 november, 2020
Örten motade hormonell oro
Dela inlägget

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

Det är åtta år sedan Gloria flyttade runt halva jorden för att fortsätta leva med sin kärlek. De träffades under makens projektarbete i Colombia.

– Jag har aldrig ångrat att jag flyttade till Sverige. Visst tyckte jag att det var kallt de första åren – där jag växte upp har vi sommar året om. Men för två år sedan när vi besökte min familj i Colombia, hade jag svårt för värmen, säger Gloria.

De första fem åren i Sverige handlade mycket om anpassning och att lära sig språket. De bodde först i Skåne och Gloria skrattar åt minnet:

– Jag kunde inte förstå vad som sas! Att lyssna på nyheterna på TV var inga problem, där talade de tydligt och det var inga problem att förstå. När vi sedan flyttade hit till Karlshamn blev det lättare för mig, säger hon och skrattar.

– Jag ville verkligen förstå svenska. Jag är väldigt social och tycker om att umgås och prata med människor. Det kändes som ett handikapp i början, därför har jag kämpat hårt för att lära mig språket.

Gloria har en magisterexamen i ekonomi från Colombia. För att kunna jobba med det hon är utbildad till här i Sverige har hon studerat svenska i två år och utbildat sig inom offentlig förvaltning på högskolenivå. Just nu läser hon enstaka ämnen inom ekonomi för att lära sig terminologin som gäller i yrket, regelverk och lagstiftning gällande affärsredovisning.

– Min man hjälper mig och korrigerar min svenska. Ännu har jag inte lärt mig satsmelodin ni svenskar har. För oss låter det som ni sjunger när ni pratar. När folk frågar om jag tycker om Sverige, så svarar jag att, nej, jag tycker inte om Sverige – jag älskar Sverige! Det är roligt med en helt ny kultur och ofta skrattar jag åt olikheterna och missförstånden som uppstår.

För ungefär tre år sedan började Gloria må dåligt – och det kom plötsligt. Hon kände ofta oro, hade svårt att sova på nätterna och fick ångest. Hon var långt ifrån sitt vanliga glada, sociala och utåtriktade jag.

– Jag vaknade aldrig utvilad. Mitt humör gick upp och ner och till slut hade jag inte lust med någonting. Under två år mådde jag riktigt dåligt.

LÄS OCKSÅ: Fanny hittade lugnet med ashwaganda

Fick diagnosen PMSD
Glorias mamma kom tidigt in i klimakteriet och därför bestämde sig Gloria för att kolla om hon själv hade hamnat i klimakteriet.

– Jag har fortfarande mens, så det uteslöts. Däremot fick jag reda på att jag lider av PMDS. Det är PMS, fast värre. Läkaren sa att det inte finns någon hormonbehandling för symtomen eftersom jag ännu inte är i klimakteriet, men att många kvinnor som har PMDS har blivit bättre med antidepressiva läkemedel.

– Han skrev ut medicinen, som jag skulle jag ta i minst tre månader utan paus, även om jag kunde må sämre i början, innan kroppen vant sig. Jag kommenterade att medicinen är beroendeframkallande, men doktorn menade att det istället är så att när man äter antidepressiva tabletter mår man så bra att man inte vill sluta.

Gloria hämtade ut medicinen, men tog den bara i tre dagar. Under dessa dagar mådde hon ännu sämre, och en massör som Gloria gick till föreslog istället henne att hon skulle ta ett naturpreparat.

– För ett år sedan började jag med KSM-66. Förändringen kom successivt. Jag började må bättre efter två veckor. Irritationen försvann och jag blev gladare. Efter en månad försvann ångesten. Oron var så påtaglig därför att mina tankar cirkulerade runt att något hemskt skulle hända mig och min familj.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Vaknar utvilad
Gloria är både laktos- och glutenintolerant och var orolig att magen skulle reagera på ashwagandhan, eftersom det står på förpackningen att den kan innehålla spår av mjölk, men hon har inte känt av några problem trots att hon nu tagit ashwagandhan i ett år.

Nu är sömnen mycket bättre och rädslorna är borta. Den inre stressen som hon kände har ebbat ut och livet har så småningom återgått till hur det var före diagnosen.

– Det är så otroligt skönt att slippa må dåligt och att få vakna utvilad på morgonen. Dagarna före mens och ägglossning blir symtomen starkare och då brukar jag öka dosen till det dubbla för att må bra. Visst kan jag känna att jag vacklar till och blir orolig en dag eller två, men det är ingenting jämfört med det jag upplevde tidigare. Nu har jag energi att jobba, studera och vara mamma, säger hon.

Gloria tycker att det är en lättnad att inte oroa sig. Hennes barn är nio och sju år och dom behöver sin mamma.

– Jag vill knappt tänka på vad som skulle ha hänt om jag blivit beroende av antidepressiv medicin. Jag var ju inte deprimerad, det var hormonerna som satte känslorna i gungning. Tillskottet gör mig inte beroende. Det har jag märkt om jag reser bort och glömmer att ta dem under några dagar. Det är tråkigt att läkarna inte känner till att det finns alternativ medicin. Jag är ju inte ensam om att ha PMDS, säger Gloria.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Gloria Tonnvik

Ålder: 46 år.
Bor: Karlshamn.
Gör: Studerar på distans och jobbar som ekonomihandläggare.
Familj: Man, en son på nio år och en dotter på sju år.
Så mår jag bra: Umgås med familj och vänner. Tränar på gymmet tre gånger i veckan. Lyssnar och läser om sitt favoritämne, retorik, personlig utveckling och beteendevetenskap.

KSM66

Kliniska studier på ashwagandha visar att kroppens motståndskraft mot stress ökar, vilket bland annat ger bättre hormonell balans, ökad uthållighet, mer ork och bättre sömn.
Läkeörten hjälper till att reglera det system som styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofys och binjurar och därmed mängden stresshormon. Resultatet blir att vi får möjlighet att vila och återhämta oss, samt att komma i balans.
Studier visar att ashwagandha sänker stresshormonet kortisol med 20–30 procent medan nivåer av könshormon som LH, östrogen och testosteron ökar. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken. Ashwagandha är basen i KSM66.

Annons
Annons