Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen. De vanligaste användningsområdena är trötthet, oro, sömnlöshet, obalans i sköldkörteln och klimakteriebesvär. Problem som beror på, eller förvärras, av stress.
Under de senaste åren har det genomförts ett stort antal kliniska studier på ashwagandha och resultaten av studierna är samstämmiga, kroppens motståndskraft mot stress ökar, vilket bland annat leder till bättre hormonell balans, ökad uthållighet, mer ork och bättre sömn. Dessutom blir kroppen mer lättränad både fysiskt och mentalt. Flera studier visar att inlärning och minne förbättras liksom muskeltillväxt och styrka, men framförallt hjälper ashwagandha oss att finna ett inre lugn.
LÄS OCKSÅ: Fanny hittade lugnet med ashwaganda
Reglerar kroppens stressystem
Det som gör ashwagandha så användbart är att läkeörten hjälper till att reglera det system som styr kommunikationen mellan hypotalamus, hypofysen och binjurarna och därmed mängden stresshormon. Resultatet blir att kroppens motståndskraft mot stress ökar och vi får möjlighet att vila och återhämta oss, att komma i balans.
Östrogen och testosteron i balans
Ett tydligt exempel är effekten på hormonbalansen. Studier visar att ashwagandha sänker stresshormonet kortisol med 20–30 procent medan nivåer av könshormon som LH, östrogen och testosteron ökar. När hormonbalansen normaliseras ökar välbefinnandet och orken. För många, både män och kvinnor ökar också den sexuell lusten och funktionen.
LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha
Sköldkörteln
Parallellt med att stresståligheten ökar och kortisolhalten normaliseras sker också en mild balansering av sköldkörtelhormonen, TSH, T4 och T3. Ashwagandha är därför ett viktigt kosttillskott vid till exempel subklinisk hypotyreos.
Bättre sömn
När stressen sjunker och kroppen börjar känna sig lugnare ökar nivåerna av GABA, en viktig neurotransmittor som hjälper nerverna att slappna av – vilket gör det lättare att sova. Även djupsömnen förbättras vilket ofta märks genom att man drömmer mer.
Eftersom ashwagandha rot inte har någon stimulerande effekt, och inte pressar några organ lämpar sig ashwagandha att ta under längre tid. Ashwagandha är också basen i kosttillskottet KSM66.
Av Inger Palm