Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

Vi lägger mer tid och kärlek på frukost 2021, och vill äta funktionell superfood.

8 största gröna mattrenderna 2021

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former – och dricka spetsad kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.

Många hälsotrender som kommer till Sverige startar i USA, i synnerhet i Kalifornien. Den amerikanska matkedjan Whole Foods Market är pionjärer och ledande inom ekologisk, naturlig mat och hälsokost. Nu har de för sjätte året i rad förutspått kommande års största mattrender. Whole Foods framtidsspaning brukar vara spännande att följa och en tydlig trendbarometer i världen.

Covid ger skifte i matvanor
Listan över de största trenderna sammanställs av ett ”Trendråd” bestående av medlemmar från fler än 50 Whole Foods-butiker över hela USA. Och inför 2021 märks att covid-19 har påverkat trenderna.

 

”Det har skett ett radikalt skifte i konsumenternas vanor under 2020. Till exempel har kunderna hittat nya passioner inom matlagning, de har köpt fler varor relaterade till hälsa och wellness och fler äter frukost hemma varje dag, jämfört med före covid-19. Mattrender är ett tidstecken och 2021 års trender är inget undantag”, säger Sonya Gafsi Oblisk, marknadschef på Whole Foods Market, i en pressrelease.

LÄS OCKSÅ: Örter med läkande effekt i kroppen

Här är några av de största hälsomattrenderna inför 2021!

1. Funktionell mat

Vi konsumenter förväntar oss att maten ska förse oss med den sorts näring som brukar hittas i kosttillskott. Och vi väljer då olika ”superfoods”, buljonger och surkål. Mat med extra C-vitamin, fler olika sorters svampar och adaptogener gör entré.

2. Fokus på frukost

Nu när vi  jobbar hemifrån mer och inte längre stressar iväg på morgnarna på samma sätt, kommer nya innovativa frukostprodukter, för alla som ägnar mer tid och kärlek åt dagens första mål.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

3. Stapelvaror på nya sätt

Vi letar efter nya varianter och tillagningssätt av skafferiets stapelvaror. Som pasta, såser och kryddor som får nya smaker (till exempel vedrökt salt) och gjorda av andra råvaror än vi är vana vid.

4. Kaffe som äts, inte dricks

Vi kommer få se kaffe i allt – från granola, bars, smoothie-mixer och även i yoghurt.

5. Experimentella oljor

Vi kommer experimentera mer med olika oljor, som valnöts-, pumpa- och solrosfröolja, som ger nya oväntade smaker till allt från sallader till äggröra.

 

LÄS OCKSÅ: Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

6. Återvunna råvaror

Ratade delar av i övrigt populära råvaror och ingredienser kommer att dyka upp i nya produkter, istället för att bli till matsvinn och sopor.

7. Kikärtsinnovationer

Inte bara hummus och falafel har kikärterna att tacka för sin existens – numer hittas kikärtor i allt från tofu, frukostflingor, snacks och mjöl. Åtminstone i USA än så länge.

8. Hård kombucha

Så kallad “hård kombucha” gör entré i dryckeshyllorna. Den glutenfria, bubbliga drycken som är och bra för mage och tarm får alltså en alkoholhaltigare variant. Den fermenterade drycken som görs på svart eller grönt te, socker samt levande bakteriekultur, brukar normalt jäsa – men inte så länge att sockerhalten förvandlas till alkohol. I denna ”hårdare” version är proportionerna mellan te, socker och bakteriekultur annorlunda, och drycken fermenteras även längre, vilket alltså gör att alkoholhalten ökar. Det är oklart om de goda bakterierna överlever i magen i en alkoholhalt mellan 4,5 % och 7%, som hård kombucha oftast innehåller. Dessutom kan alkohol i sig medföra en sämre mag- och tarmhälsa, enligt experter.

Källa: Whole foods magazine, Health.com

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".