Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

Vi lägger mer tid och kärlek på frukost 2021, och vill äta funktionell superfood.

8 största gröna mattrenderna 2021

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former – och dricka spetsad kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.

Många hälsotrender som kommer till Sverige startar i USA, i synnerhet i Kalifornien. Den amerikanska matkedjan Whole Foods Market är pionjärer och ledande inom ekologisk, naturlig mat och hälsokost. Nu har de för sjätte året i rad förutspått kommande års största mattrender. Whole Foods framtidsspaning brukar vara spännande att följa och en tydlig trendbarometer i världen.

Covid ger skifte i matvanor
Listan över de största trenderna sammanställs av ett ”Trendråd” bestående av medlemmar från fler än 50 Whole Foods-butiker över hela USA. Och inför 2021 märks att covid-19 har påverkat trenderna.

 

”Det har skett ett radikalt skifte i konsumenternas vanor under 2020. Till exempel har kunderna hittat nya passioner inom matlagning, de har köpt fler varor relaterade till hälsa och wellness och fler äter frukost hemma varje dag, jämfört med före covid-19. Mattrender är ett tidstecken och 2021 års trender är inget undantag”, säger Sonya Gafsi Oblisk, marknadschef på Whole Foods Market, i en pressrelease.

LÄS OCKSÅ: Örter med läkande effekt i kroppen

Här är några av de största hälsomattrenderna inför 2021!

1. Funktionell mat

Vi konsumenter förväntar oss att maten ska förse oss med den sorts näring som brukar hittas i kosttillskott. Och vi väljer då olika ”superfoods”, buljonger och surkål. Mat med extra C-vitamin, fler olika sorters svampar och adaptogener gör entré.

2. Fokus på frukost

Nu när vi  jobbar hemifrån mer och inte längre stressar iväg på morgnarna på samma sätt, kommer nya innovativa frukostprodukter, för alla som ägnar mer tid och kärlek åt dagens första mål.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

3. Stapelvaror på nya sätt

Vi letar efter nya varianter och tillagningssätt av skafferiets stapelvaror. Som pasta, såser och kryddor som får nya smaker (till exempel vedrökt salt) och gjorda av andra råvaror än vi är vana vid.

4. Kaffe som äts, inte dricks

Vi kommer få se kaffe i allt – från granola, bars, smoothie-mixer och även i yoghurt.

5. Experimentella oljor

Vi kommer experimentera mer med olika oljor, som valnöts-, pumpa- och solrosfröolja, som ger nya oväntade smaker till allt från sallader till äggröra.

 

LÄS OCKSÅ: Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

6. Återvunna råvaror

Ratade delar av i övrigt populära råvaror och ingredienser kommer att dyka upp i nya produkter, istället för att bli till matsvinn och sopor.

7. Kikärtsinnovationer

Inte bara hummus och falafel har kikärterna att tacka för sin existens – numer hittas kikärtor i allt från tofu, frukostflingor, snacks och mjöl. Åtminstone i USA än så länge.

8. Hård kombucha

Så kallad “hård kombucha” gör entré i dryckeshyllorna. Den glutenfria, bubbliga drycken som är och bra för mage och tarm får alltså en alkoholhaltigare variant. Den fermenterade drycken som görs på svart eller grönt te, socker samt levande bakteriekultur, brukar normalt jäsa – men inte så länge att sockerhalten förvandlas till alkohol. I denna ”hårdare” version är proportionerna mellan te, socker och bakteriekultur annorlunda, och drycken fermenteras även längre, vilket alltså gör att alkoholhalten ökar. Det är oklart om de goda bakterierna överlever i magen i en alkoholhalt mellan 4,5 % och 7%, som hård kombucha oftast innehåller. Dessutom kan alkohol i sig medföra en sämre mag- och tarmhälsa, enligt experter.

Källa: Whole foods magazine, Health.com

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.