Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med smoothie och bär och utspridda bär och frukter mot turkos bakgrund

Vi lägger mer tid och kärlek på frukost 2021, och vill äta funktionell superfood.

8 största gröna mattrenderna 2021

Under 2021 kommer vi äta kaffe istället för att dricka det, mumsa på kikärter i oväntade former – och dricka spetsad kombucha. Häng med på den årliga trendspaningen från en av världens mest inflytelserika hälsomatkedjor – Whole Foods Market i USA.

Många hälsotrender som kommer till Sverige startar i USA, i synnerhet i Kalifornien. Den amerikanska matkedjan Whole Foods Market är pionjärer och ledande inom ekologisk, naturlig mat och hälsokost. Nu har de för sjätte året i rad förutspått kommande års största mattrender. Whole Foods framtidsspaning brukar vara spännande att följa och en tydlig trendbarometer i världen.

Covid ger skifte i matvanor
Listan över de största trenderna sammanställs av ett ”Trendråd” bestående av medlemmar från fler än 50 Whole Foods-butiker över hela USA. Och inför 2021 märks att covid-19 har påverkat trenderna.

 

”Det har skett ett radikalt skifte i konsumenternas vanor under 2020. Till exempel har kunderna hittat nya passioner inom matlagning, de har köpt fler varor relaterade till hälsa och wellness och fler äter frukost hemma varje dag, jämfört med före covid-19. Mattrender är ett tidstecken och 2021 års trender är inget undantag”, säger Sonya Gafsi Oblisk, marknadschef på Whole Foods Market, i en pressrelease.

LÄS OCKSÅ: Örter med läkande effekt i kroppen

Här är några av de största hälsomattrenderna inför 2021!

1. Funktionell mat

Vi konsumenter förväntar oss att maten ska förse oss med den sorts näring som brukar hittas i kosttillskott. Och vi väljer då olika ”superfoods”, buljonger och surkål. Mat med extra C-vitamin, fler olika sorters svampar och adaptogener gör entré.

2. Fokus på frukost

Nu när vi  jobbar hemifrån mer och inte längre stressar iväg på morgnarna på samma sätt, kommer nya innovativa frukostprodukter, för alla som ägnar mer tid och kärlek åt dagens första mål.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

3. Stapelvaror på nya sätt

Vi letar efter nya varianter och tillagningssätt av skafferiets stapelvaror. Som pasta, såser och kryddor som får nya smaker (till exempel vedrökt salt) och gjorda av andra råvaror än vi är vana vid.

4. Kaffe som äts, inte dricks

Vi kommer få se kaffe i allt – från granola, bars, smoothie-mixer och även i yoghurt.

5. Experimentella oljor

Vi kommer experimentera mer med olika oljor, som valnöts-, pumpa- och solrosfröolja, som ger nya oväntade smaker till allt från sallader till äggröra.

 

LÄS OCKSÅ: Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

6. Återvunna råvaror

Ratade delar av i övrigt populära råvaror och ingredienser kommer att dyka upp i nya produkter, istället för att bli till matsvinn och sopor.

7. Kikärtsinnovationer

Inte bara hummus och falafel har kikärterna att tacka för sin existens – numer hittas kikärtor i allt från tofu, frukostflingor, snacks och mjöl. Åtminstone i USA än så länge.

8. Hård kombucha

Så kallad “hård kombucha” gör entré i dryckeshyllorna. Den glutenfria, bubbliga drycken som är och bra för mage och tarm får alltså en alkoholhaltigare variant. Den fermenterade drycken som görs på svart eller grönt te, socker samt levande bakteriekultur, brukar normalt jäsa – men inte så länge att sockerhalten förvandlas till alkohol. I denna ”hårdare” version är proportionerna mellan te, socker och bakteriekultur annorlunda, och drycken fermenteras även längre, vilket alltså gör att alkoholhalten ökar. Det är oklart om de goda bakterierna överlever i magen i en alkoholhalt mellan 4,5 % och 7%, som hård kombucha oftast innehåller. Dessutom kan alkohol i sig medföra en sämre mag- och tarmhälsa, enligt experter.

Källa: Whole foods magazine, Health.com

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

 

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

 

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

 

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.