Annons
Annons

5 ingredienser som lugnar känslig hy

Hud som är känslig och reaktiv är i behov av så snäll och skonsam hudvård som möjligt. Här listar vi 5 naturliga ingredienser i hudvård som lugnar känslig hy – från nordisk havre till exotisk "blue tansy".

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 oktober, 2023
Ansiktskräm med havre

Hud som är känslig reagerar ofta på såväl inre som yttre faktorer. När det gäller inre faktorer så kan personer med känslig hy och rosacea reagera på olika livsmedel och tillsatser i mat, liksom på hormonella svängningar under menscykeln. De yttre faktorerna kan bestå av såväl en stressig vardag som väder och vind och aktiva ingredienser och parfym i olika hudvårdsprodukter som vi använder.

Så vilka ingredienser ska du med känslig, rodnande och reaktiv hud leta efter i hudvårdsprodukter? Här är några att kika efter, varav alla är naturliga, förutom nr 4 (ceramider) där bara viss sort är helt naturlig.

LÄS OCKSÅ: Därför bör du skydda huden mot skärmarnas blå ljus

1.Havre

Sädesslaget havre som vi gärna äter som gröt, är både antiinflammatoriskt och lugnande. Dessutom verkar det återfuktande. Havre innehåller såväl mineraler, vitaminer och antioxidanter som påverkar huden positivt. Betaglukan, en sorts vattenlöslig fiber som finns havre, är lugnande och minskar bland annat rodnader. Kollodialt, det vill säga finfördelat, havre ska vara extra lättupptagligt av huden och innehåller även kisel som stärker både hud, hår och bindväv. Havre är en av Kureras hudvårdsexpert Sara Nombergs favoriter för känslig hud, här tipsar hon till exempel om hur du gör en egen ansiktsmask med havre!

2. Blue tansy (blå renfana)

En exotisk och på senare tiden allt mer populär ingrediens, som utvinns ur blomman Tanacetum annuum som växer i Marocko. Den tillhör kamomillfamiljen och kallas för ”Marockos kamomill”. Blue tansy ger en läckert indigoblå färg och ingrediensen har börjat dyka upp i allt fler krämer, balms och oljor. Innehåller chamazulen, ett ämne som ska vara kraftigt lugnande, anti-inflammatoriskt och har en dämpande effekt på irritation och rodnad. Dessutom har den regenererande egenskaper.  Bra vid exempelvis solskador, rodnader, eksem, akne och skalpproblem.

Rolig fakta: även om den eteriska olja som utvinns ur Tanacetum annuum blir blå tack vare en kemisk reaktion i värmedestillationsprocessen, så är själva blomman på växten gul!

3. Kamomill

Precis som sin ”blå kusin” här ovanför så är vanlig kamomill också lugnande för huden och lindrar klåda och kliande hud. Har sedan lång tid tillbaka använts som antiinflammatorisk och läkande ingrediens. Kamomill har även en bakteriehämmande effekt och innehåller ämnet azuelen som även dämpar rodnader. Har även en pH-balanserande effekt.

4. Ceramider

Är lipider, alltså fettsyror, som finns naturligt i huden, men vars produktion minskar med åldern. Minskar säväl irritation och rodnad som torrhet och stärker hudbarriären och hudstrukturen. Ceramider av typen NP (Ceramide III), är en av få sorter som är helt naturlig och vegansk.

5. Mandel

Har en lugnande och lindrande effekt på klåda och irriterad hud. Är vanligt i salvor mot eksem och psoriasis. Har även en mjukgörande effekt på torr hud tack vare sitt höga innehåll av vitamin E och omättade fettsyror.

Annons
Annons