Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med håret insvept i en handduk som tar hand om sin hy

Hudvårdsrutinen för dig med känslig hy

Har du en hud som stramar och känns irriterad? Då kan det vara smart att ge huden lite extra omtanke.
Här är en skonsam hudvårdsrutin för dig med känslig hy.

Många i Skandinavien har en känslig hy, delvis på grund av årstidsväxlingar och temperaturskillnader, vilket gör att fett- och fuktbalansen sätts ur spel. Men det går att stärka huden på olika sätt. Här tipsar Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och

 

Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg

Skönhetsexperten Sara Nomberg Foto: Michael Tomescu

näringsfysiolog, om en snäll hudvårdsrutin för dig med torr och känslig hy.

LÄS OCKSÅ: Har du tips på solskydd för känslig hud?

Morgonrutin

 • Börja med att tillsätta fukt genom ett milt ansiktsvatten, som innehåller förslagsvis kamomill.
  LÄS OCKSÅ: Jobba lager-på-lager – slipp torr vinterhy
 • Smörj in ansiktet med antingen en parfymfri fetare produkt eller en normalfet beroende på skyddsbehovet i huden. På vintern behövs ofta lite fetare kräm även på morgonen. Om det är sommar behöver du även applicera solskydd ovanpå hudkrämen. Känslig hud reagerar ofta starkare på sol med rodnader och eventuell klåda och därför är det viktigt att ha solskydd anpassat för känslig hud när du vistas i solen.
 • På vintern - välj bort krämer som innehåller vatten och därmed kan frysa på huden. Välj hellre en olja, balm eller salva som är vattenfri. Om du ändå vill använda en kräm kan du först applicera den och sedan en vattenfri produkt ovanpå.
  LÄS OCKSÅ: Gör din egen ansiktsmask

Kvällsrutin

 • Rengör huden med en mild rengöring som inte löddrar, till exempel en rengöringsolja eller mjölk. Rengör enbart på kvällen eftersom huden under natten producerar sebum, alltså fett, som ska vara kvar på huden och skydda.
 • Applicera ett fuktgivande och gärna lugnande ansiktsvatten efter rengöring.
  LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår
 • Lägg en ansiktsmask cirka en gång i veckan - det kan göra underverk för en känslig hud. Fokusera då på fuktgivande ansiktsmasker för torr och känslig hud som ger en fuktboost. Havre är en av mina favoriter för känslig hud. Rengör ansiktet genom att mixa havregryn till ett fint pulver och blanda med ljummet vatten. Applicera sedan smeten på huden som ansiktsmask. Alternativt kan du använda havreolja och smörja in. För extra fukt lägg till ett serum.
  LÄS OCKSÅ: ”Hudvård börjar på tallriken”
 • Avsluta med en fetare vårdande produkt som en olja, kräm, balm eller salva som mjukgör och kapslar in fukten. Om du använder olja, salvor eller balms som inte innehåller något vatten är det viktigt att alltid applicera ansiktsvatten innan - det är hudens enda fuktsteg - och sen den feta produkten ovanpå för att kapsla in fukten. Under vintern behöver du troligen dessa feta krämer både morgon och kväll, under sommaren räcker det att smörja in dig på kvällen.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.