minimalistisk hudvård

Minimalistisk hudvård – så lite behöver du egentligen

Vi lägger tonvis med tid och pengar på olika skönhetsprodukter och krämer.
Men kanske är det helt i onödan?
Låt Kureras skönhetsexpert guida dig hur du skalar ner i badrummet.

De senaste åren har hudvårdstrenden exploderat och vi har matats med tips om dyra krämer, syror och masker och hudvårdsrutiner i flera steg.
Men frågan är om vi verkligen behöver alla dessa produkter?

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Skonar miljön och huden
Minimalistisk hudvård innebär att man skalar bort och köper färre produkter som istället har fler användningsområden.
Det här är något som skonar både huden och miljön, enligt Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– För många produkter, eller produkter med för många ingredienser, kan bli en stress för en känslig och reaktiv hud. Många testar sig också fram med starka syror, vilket kan skapa en känslighet i huden om det görs för ofta och på fel sätt. Ett tips är att börja med färre produkter och bygga på med tiden, säger hon.

 

Krämer, oljor och masker går ofta att använda till fler områden än bara ett. Men har du olika sorters hudtillstånd i ansiktet kan du behöva använda dig av olika produkter beroende på vilket parti i ansiktet det gäller, menar Johanna Bjurström.
– Har du till exempel blandhud är du fetare i T-zonen och torrare på kinderna. Då kan du behöva använda olika sorters masker eller krämer till de olika områdena.

LÄS OCKSÅ: Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande

Jobbar djupare och mer fuktgivande
Viktigt att tänka på dock är att du kanske inte får samma resultat med en multiprodukt om du har något specifikt problem du behöver arbeta med, enligt Johanna Bjurström.
– Olika produkter har olika syften. En ögonkräm är lättare i konsistensen än en vanlig kräm för att inte tynga ner den tunna huden kring ögonen. Och en kräm arbetar mer i yttersta hudlagret medan ett serum jobbar djupare och mer fuktgivande.

Om du vill skala ner antalet skönhetsprodukter bör du därför se till att köpa produkter som är anpassade för din hud. Och tänk på hur du äter. Ta bort inflammationsbildande kost och undvik hårt uppstekt mat som är processad, tipsar Johanna Bjurström om.
– Satsa på ekologiska och naturliga produkter, då minskar du risken för att utsätta huden för syntetiska ämnen. Och gå till en hudterapeut som kan se vad just du behöver för att undvika att torka ut huden och göra den extra känslig.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.