Glädjande nog så mår svenska husdjur bättre och lever i många fall länge, enligt undersökningen ”Husdjursbarometern 2023″ från Kantar Sifo. Och fler än hälften av alla ägare till husdjur tycker att deras fyrbente vän bidrar till att de känner sig mer älskade, lyckligare och mindre ensamma.
Precis som hos oss människor så kan dock våra husdjur med högre ålder få en rad åldersrelaterade besvär och åkommor; som artros, demens, hjärtproblem och nedsatt syn och hörsel.
40 procent av husdjuren seniorer
Enligt ”Husdjursbarometern” så är 40 procent av husdjuren i Sverige över 6 år, vilket betyder att många av dem är eller är på väg att bli ”seniorer”. Något som betyder att du som husdjurssägare kan behöva ta hänsyn till förändrade behov av såväl mat och skötsel som aktivitet hos din fyrbente vän. Men med omsorg och lite kunskap kan du bli delaktig i att ni får fler härliga, friska och fina år ihop!
LÄS OCKSÅ: 4 sätt att lugna ditt stressade husdjur
Äldre husdjur har andra näringsbehov
Förändringar i hälsan hos hund och katt kan komma plötsligt eller smygande, men du som husdjursägare känner ditt husdjur bäst och kan därför upptäcka dessa i tid. Äldre katter och hundar har till exempel en annan ämnesomsättning och andra näringsbehov än yngre. Så det är en bra idé att byta till ett foder som är anpassat för just äldre husdjur.
Både hundar och katter blir med åldern också stelare och kan få svårare att röra sig. Men en äldre katt kan fortfarande gilla att busa och leka, precis som att en äldre hund kan gå på promenad, men kanske en kortare sträcka.
5 ålderstecken hos katt och hund
Det kan vara svårt som ägare att särskilja naturligt åldrande från sjukdomar, så vi listar några vanliga ålderstecken här nedanför!
Katter
- Försämrad ämnesomsättning
- Beteendeförändring
- Stelhet i kroppen
- Förändrad pälskvalitet
- Förstoppning
Enligt forskning gjord vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) så är det exempelvis vanligt att pälsen blir vitare och förtunnad hos äldre katter. De får också en minskad elasticitet i huden och förtjockade och ömtåliga klor.
Vanliga beteendeförändringar bland äldre katter är lägre stresstolerans, förändrad sömncykel, att de jamar och låter mer och får förändrade vanor, och interaktion med andra djur och ägare. De kan ofta också få sämre syn, hörsel (särskild högre frekvenser) och luktsinne, som en naturlig del i åldringsprocessen. Visste du att försämrad hörsel kan orsaka stress och förvirring hos katten, och till att den jamar mera?
Hundar
- Viktuppgång
- Ökat sömnbehov och mindre aktivitet
- Stelhet i kroppen
- Nedsatt syn och hörsel
- Inkontinens
Om din hund nyligen blivit ängslig, mer ”mattig” eller aggressiv så kan det vidare vara ett tecken på demens, enligt djursjukhuset Anicura .
När det gäller synen så är det vanligt att äldre hundar får lite ”mjölkig” lins. Men om linsen är väldigt vit så kan det istället bero på sjukdomen gråstarr.
Enligt Anicura blir äldre hundar mindre aktiva, vilket ofta är orsaken till att de ökar i vikt. Viktuppgång innebär dock en onödig belastning på både hjärta och leder, så ha lite koll på detta. Har din hund istället tappat i vikt, utan att du ändrat fodret, så kan det vara tecken på en underliggande sjukdom.
Äldre hundar blir också, precis som katter, stelare. Det kan visa sig genom att hunden exempelvis reser sig långsammare, har svårare att gå i trappar eller hoppa i och ur bilen. Stelheten beror ofta på artros, nedbrutet ledbrosk – precis som hos oss människor.
När räknas hundar och katter som seniorer?
- Katter räknas som seniorer från 10 år och uppåt.
- För hundar beror det på ras – större hundar blir nämligen seniorer tidigare än mindre raser. Små hundar räknas som senioner runt 9–10 års ålder, och störra hundar redan från 5-6 år.
Så ha lite koll på ditt husdjur när det har kommit upp i en ålder som kan definieras som senior och prata med din veterinär om du märker något som du inte tycker stämmer, så att du kan få trött om det beror på normalt åldrande eller på sjukdom.