Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi till stor del består av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.
Olika födoämnen gynnar olika typer av mikroorganismer och det finns flera olika faktorer som kan ställa till det, till exempel kan en antibiotikakur orsaka stor skada på mikrobiomet eller det vi till vardags kallar tarmfloran. En frisk och väl sammansatt bakterieflora gynnar bland annat vårt immunförsvar och hjälper oss därmed att hålla oss friska.
Ät något fermenterat varje dag
Det finns olika sätt att hålla mikrobiotan på gott humör, vanligt är att ta probiotiskt kosttillskott i olika former men man kan också börja introducera fermenterade livsmedel i sin kost – vissa menar till och med att de är effektivare för att få till en mer bestående förändring till det bättre än vad tillskotten är. Oavsett hur det förhåller sig med den saken är det med största sannolikhet en god idé att äta något fermenterat varje dag och gärna då från växtriket i form av surkål och liknande. Nedan följer några exempel på andra goda anledningar till att inkludera fermenterade livsmedel i kosten.
Smaksättning
Fermentering skapar starka och djupa smaker. Ost, surdegsbröd, kimchi är några exempel på hur fermenterade livsmedel sätter guldkant på tillvaron och bidrar med den där umamin som våra smaklökar har en tendens att uppskatta så mycket.
LÄS OCKSÅ: Hemmagjord sauerkraut/surkål
Probiotika
Vi börjar få allt större förståelse för hur viktigt det är med en frisk tarmflora eller mikrobiota. Fermenterade livsmedel som till exempel surkål hjälper oss smälta maten, ta upp näring och stärka vårt immunsystem. En del experter menar att det är mer effektivt för att stärka frisk bakterieflora än probiotika i tillskottsform.
LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!
Lättillgänglig näring
Fermenterad mat är i viss mån redan smält och därför lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Som exempel kan nämnas bönor som i fermenterad form brutits ned till aminosyror, byggstenar till protein som är lättare för våra kroppar att tillgodogöra sig, även laktos bryts ned vilket gör fermenterade mjölkprodukter som till exempel fil och yoghurt lättare att spjälka.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar
Medicin
Fermenteringsprocessen har även visat sig bidra till att skapa medicinliknande substanser, i surkål bildas till exempel ett anticancerogent ämne och i japanska livsmedlet natto bildas ämnen som hjälper till att tunna ut blodet, förebygga blodproppar och bidrar till att förebygga inlagring i blodkärlen.
Konservering
Fermentering är en effektiv konserveringsmetod, ost är till exempel ett sätt att konservera mjölk som annars har kort hållbarhet. Salami är konserverat kött och så vidare. Vin och cider är ett sätt att konservera frukt.
Energisnålt
Själva fermenteringsprocessen är i sig en tillagningsmetod som inte kräver någon energi. Dessutom tar det bara en bråkdel av tiden att koka fermenterade bönor jämfört med råa, så det är även bra ur miljöhänseende.
Av Nina Törmark
Källa: Yes magasin
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!