Annons

7 hälsofördelar med kiwi

Nu sätter Europa strålkastarljuset på hållbara val och en hälsosam livsstil genom att lyfta fram kiwi som en symbol för denna positiva utveckling. Ett EU-stött projekt strävar efter att inspirera fler till att välja en grönare och mer balanserad kosthållning.

Anna Flodberg

8 februari, 2025
en handfull kiwi
Dela inlägget

Kiwi är en exotisk frukt som finns i tre olika varianter: den näringsrika gröna kiwin, den söta och saftiga gula kiwin samt den röda kiwin, som har en särskilt unik smak och är fullproppad med vitaminer och hälsofrämjande egenskaper. Här är
7 anledningar till varför kiwi är en riktig hälsoboost:

  1. Förbättrar sömnen

    Tack vare sitt höga innehåll av serotonin och antioxidanter kan kiwi bidra till en bättre sömnkvalitet.

  2. Stärker immunförsvaret

    Med sitt rika innehåll av C-vitamin och andra antioxidanter skyddar kiwi kroppen mot sjukdomar

  3. Hjälper matsmältningen

    Kiwins höga fiberinnehåll och enzymet actinidin underlättar nedbrytningen av proteiner och främjar matsmältningen.

  4. Främjar hjärtat

    Kalium och antioxidanter i kiwi kan bidra till att sänka blodtrycket och stödja hjärtats hälsa.

  5. Minskar inflammation

    Kiwi innehåller antioxidanter som kan minska inflammation och minska risken för inflammatoriska sjukdomar.

  6. Lågt glykemiskt index

    Kiwi stabiliserar blodsockernivåerna och är ett bra alternativ för blodsockerkontroll.

  7. Rik på folat och kalium

    Dessa näringsämnen är viktiga för cellförnyelse, muskelhälsa och nervsystemet.

    Källa: Eat greener feel better

     

    LÄS OCKSÅ: Fyra skäl att frossa i kiwi – för din hud

    Recept:

    Squash- och sötpotatissoppa med gul kiwi, Burgos-ost och krutonger

    Portioner: 4
    Ingredienser:

    • 400 g squash
    • 200 g sötpotatis
    • 1 purjolök
    • 700 ml grönsaksbuljong
    • 2 gula kiwi
    • 100 g ost
    • 4 skivor fullkornsbröd
    • 3 msk olivolja
    • Salt och peppar

    Tillagning:

    1. Fräs purjolöken i olivolja tills den mjuknar. Tillsätt skalad och tärnad squash och sötpotatis. Låt koka i buljongen i cirka 25 minuter.
    2. Rosta brödtärningar i ugnen med lite olivolja tills de blir gyllene. Skär kiwin i små bitar och tärna osten.
    3. Mixa soppan slät och servera den med kiwi, ost och krutonger som topping.
    Annons