Annons
Annons

Så stöttar du levern – 8 naturliga tips!

Det är inte bara alkohol som kan leda till fettlever. Visste du att även för mycket fruktos kan ge fettlever? En överbelastad lever kan ge flera negativa effekter på hälsan. Här är symtomen att vara vaksam på – och tipsen som stöttar levern!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 mars, 2023
Så stöttar du levern – 8 naturliga tips!

Det är inte bara alkohol som kan leda till fettlever. Visste du att även för mycket fruktos kan ge fettlever? En överbelastad lever kan ge flera negativa effekter på hälsan. Här är symtomen att vara vaksam på – och tipsen som stöttar levern!

Något vi hört och läst alltmer om på sistone är diagnosen icke-alkoholrelaterad fettlever. Den stora boven bakom detta är något många av oss äter mycket av.

Vi rådfrågade Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg om hur vi bäst stöttar levern, vilka symtom vi ska se upp med, samt vilka risker som finns med en överbelastad lever.

Vad innebär det att ha en icke-alkoholrelaterad fettlever och varför får man en sådan?

– Icke-akoholrelaterad fettlever innebär att man har ökad mängd fett i levern, och att detta inte beror på högt alkoholintag, utan på exempelvis högt intag av fruktossirap och fruktos. Icke-alkoholrelaterad fettlever hör ofta samman med övervikt, förstadie till diabetes, diabetes och högt blodtryck med mera. Det finns även studier som visar att fettlever kan uppstå på grund av stress, och att många patienter med fettlever har besvär med mindre bra tarmflora, berättar Zarah Öberg.

Zarah Öberg
Zarah Öberg är Kureras näringsexpert och naturläkare.

Vilka symtom ska man hålla utkik efter, fysiskt och mentalt, som kan bero på leversjukdom?

– Symtom vid icke-alkoholrelaterad fettlever är trötthet, smärta under höger revben där levern sitter, det vill säga strax nedanför nedre höger revben. Samt att man vanligtvis även har besvär med insulinresistens och övervikt. I senare skede kan man även uppleva problem kopplat till leverns funktioner, såsom sämre avgiftningsförmåga och efterföljande sjukdomar som gulsot. Vid svår fettlever kan man se inre blödningar och röda handflator med mera.

Vissa upplever dock inga symtom alls vid fettlever, men det går att se vid provtagning i blodprov eller genom leverbiopsi, förklar Zarah Öberg.

– Vissa patienter får även besvär med förstorad mjälte vid fettlever. Andra symtom kan vara matsmältningsproblem, gulsot, och urinen blir ofta mörkare. Vanligtvis så är urinen mörkare vid morgonens urinering, men skall sedan bli ljusare vid senare urinering under dagen.

Levern har flera hundra funktioner

Det är viktigt att förändra sin kost och livsstil vid fettlever, då levern är ett oerhört viktigt organ för kroppens avgiftning, men även för andra processer. Levern har flera hundra olika funktioner, som att bilda galla, kolesterol och Q10, lagra vitaminer, glykogen och järn, samt metabolisera östrogen, förklarar Zarah Öberg.

– Levern har som uppgift att ge oss ett rent blod, vilket innebär att man ska vara mycket noggrann med att levern mår bra och är frisk.

Så hur stöttar man levern bäst?

– Genom att minska snabba kolhydrater, särskilt fruktos och alkohol. Det är en god ide att utesluta alkohol även om grundorsaken inte är kopplad till alkohol, detta eftersom alkohol belastar levern. Välj ren, naturlig mat som är fri från tillsatser, minska på kolhydrater och tänk på att motionera och hålla en normal vikt. Handla ekologisk mat som innehåller mindre gifter.

Näringsrik mat bra för levern

Man bör ha gott om näring i maten, så att levern får de näringsämnen den behöver för alla dess funktioner. Det är också viktigt att ta regelbundna prover på levern, om man är i riskzon, understryker Zarah. Det viktigaste är dock att arbeta förebyggande och se till att äta bra och leva hälsosamt.

– Ät gärna en mer fiberrik kost, mer gröna grönsaker och probiotiska livsmedel, som mjölksyrade grönsaker. Man kan även arbeta mer aktivt med tarmfloran, då patienter med fettlever ofta har besvär både med övervikt och mindre bra tarmflora.

LÄS OCKSÅ: Alkoholskadorna – och konsumtionen – ökar bland Sveriges äldre

8 tips som stöttar levern!

  1. Ett tips för en friskare lever är att dricka ett stort glas rödbetsjuice per dag. Tänk på att börja med låg mängd och trappa upp försiktigt, för att undvika utrensningssymtom.
  2. Välj gärna gröna grönsaker och bär med gott om antioxidanter.
  3. Vissa ogräs såsom nässla och maskros är oerhört bra för levern, och kan ätas i en sallad eller i en smoothie.
  4. Ät gärna gott om E-vitaminrika råvaror, såsom mandel, avokado, oliver. E-vitamin är en stark antioxidant som levern uppskattar.
  5. Tillför gott om omega 3, antingen från fiskolja eller algolja, då omega 3 är inflammationshämmande.
  6. Ät örter såsom koriander, persilja och gurkmeja. Det tycket levern om.
  7. Levern uppskattar även de aminosyror som krävs för att bilda glutation (glycin, cystein och glutaminsyra) samt metionin som stimulerar formateringen av glutation. Glutation är en tripeptid som är viktig för avgiftningen och för att motverka förgiftning. Både metionin och cystein är svavelbärande aminosyror, så dessa kan gärna kombineras med svavelrika livsmedel såsom lök, vitlök, ägg och kål. Alternativt att man lägger till MSM som innehåller svavel.
  8. Lägg till magnesium, zink och B-vitaminer då dessa är viktiga för leverns avgiftningsfaser. Dessa näringsämnen förbrukas vid stress, vilket innebär att många människor har brist på dem.

LÄS OCKSÅ: LCHF och korttidsfasta motverkar fettlever

Undvik detta, för en friskare lever!

  • Minska på snabba kolhydrater och särskilt fruktos. I mycket halvfabrikat och läsk finns fruktossirap, som är en stor bov i detta sammanhang.
  • Minska ner på, eller sluta helt med alkohol, eftersom det belastar levern.
  • Vissa läkemedel (exempelvis kortison) kan orsaka fettlever, så undersök gärna vilka biverkningar som finns innan du använder ett läkemedel. Undvik exempelvis östrogen, smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons