Annons
Annons

10 anledningar att äta äpple

”An apple a day keeps the doctor away” – det gamla talesättet är inte helt omotiverat. Redan i det forna Egypten användes äpplet både som medicin och som livsmedel.

Redaktionen

24 juli, 2013
10 anledningar att äta äpple
Dela inlägget

”An apple a day keeps the doctor away” – det gamla talesättet är inte helt omotiverat.
Redan i det forna Egypten användes äpplet både som medicin och som livsmedel.

1. Äpplen innehåller gott om antioxidanter.

2. Flavonoiderna, som främst finns i skalet, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Du får också i dig en dos C-vitamin.

4. Äpplen har även visat sig att motverka utveckling av både cancer och diabetes.

5. Frukten motverkar värk, stimulerar matsmältning och tarmfunktion samt bidrar till stöd för lever och njurar för att de bättre ska klara av att avgifta kroppen.

6. Ett äpple kan inte ersätta din tandkräm men att tugga frukten stimulerar salivproduktionen, vilket sänker bakteriehalten i munnen.

7. Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning. Pektinets förmåga att bilda geléliknande substans fördröjer matsmältningen vilket i sin tur fördröjer att blodsockret går upp alltför snabbt.

8. Äpplen är blodrenande: bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats.

9. Enligt studier kan äppeljuice minska risken för Alzheimers och minska ålderseffekter på hjärnan.

10. Äpplens fiberinnehåll kan kicka igång en risig mage.

Läs också: Ta tillvara dina äpplen – gör mumsiga äppelchips

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Här får du tio anledningar till varför.

Annons
Annons