Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två flatbread med grönkål och cheddar

Foto: Frida Edlund.

Adventsmysiga flatbread med svartkål och cheddar

Äntligen första advent! Dags att tända ljus, värma glögg och bjuda på ett gott tilltugg, som inte alltid behöver vara av det söta slaget. Och gärna något som smidigt kan ätas med händerna, som dessa flatbreads med julig svartkål och cheddartopping!

Receptet kommer från boken "Vinter hos Wood" (Norstedts) av Sofia Wood som inspirerar många med sin podd och blogg om mat, inredning och konst.

 

"Versioner av flatbread finns i många kulturer, från naan och roti till tortillas och pannbröd. Det är inte underligt, brödet blir otroligt smakrikt av att ta ordentligt med färg i pannan och samtidigt är det en enkel deg som inte behöver speciellt mycket arbete. I det här receptet gör jag en version med svartkål och cheddar men prova dig fram med vilken topping som helst, det mesta blir bra", skriver Sofia Wood själv om detta recept som hon gärna bjuder på i advent.

 

 

 


Ingredienser

4 portioner
5 dl vetemjöl + till utbakning
3⁄4 tsk bakpulver
2 tsk salt
½ tsk strösocker
3 dl gräddfil
4 msk olivolja

Topping:
3 schalottenlökar, skivade
200 g svartkål, repad och riven i ca 3 cm stora bitar
150 g vällagrad cheddar, smulad
1 citron, zesten
salt och nymalen svartpeppar olivolja att steka

LÄS OCKSÅ: Pepparkaksbrownie med kolakräm och lingon

Gör så här

Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål. Rör sedan ned gräddfil och olja. Knåda ett par minuter till en kladdig deg, ungefär som en sconesdeg. Täck skålen med plastfolie och låt vila 20 minuter i rumstemperatur.

Gör under tiden toppingen. Fräs lök i en panna med olivolja tills den är genomskinlig och mjuk. Rör ned svartkål och stek i 5 minuter på medelvärme tills kålen är mörkt klargrön och både lite mjuk och krispig. Smaka av med salt och peppar.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs glutenfria lussekatter

Mjöla ett bakbord generöst med mjöl. Dela degen i fyra bitar.

Bokomslag Vinter hos Wood

Ta en bit, rulla den i lite mjöl och lägg på bakbordet. Kavla ut till en tunn platta i samma storlek som botten på din stekpanna. Grädda degen i torr, het panna tills brödet har fått fin färg och mörka fläckar, 4–5 minuter per sida. Gör likadant med resten av degen.

Smula cheddarost över de varma bröden och toppa med svartkålsblandningen. Riv över citronzest precis före servering.

Tips! Om du förbereder bröden så kan du med fördel värma dem en stund i ugnen på 150° efter att du strött över osten så att den smälter lite.

Av Carolina Eriksson 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?