Annons
Annons

Adventsmysiga flatbread med svartkål och cheddar

Äntligen första advent! Dags att tända ljus, värma glögg och bjuda på ett gott tilltugg, som inte alltid behöver vara av det söta slaget. Och gärna något som smidigt kan ätas med händerna, som dessa flatbreads med julig grönkål och cheddartopping!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 november, 2020
Adventsmysiga flatbread med svartkål och cheddar

Äntligen första advent! Dags att tända ljus, värma glögg och bjuda på ett gott tilltugg, som inte alltid behöver vara av det söta slaget. Och gärna något som smidigt kan ätas med händerna, som dessa flatbreads med julig svartkål och cheddartopping!

Receptet kommer från boken ”Vinter hos Wood” (Norstedts) av Sofia Wood som inspirerar många med sin podd och blogg om mat, inredning och konst.

”Versioner av flatbread finns i många kulturer, från naan och roti till tortillas och pannbröd. Det är inte underligt, brödet blir otroligt smakrikt av att ta ordentligt med färg i pannan och samtidigt är det en enkel deg som inte behöver speciellt mycket arbete. I det här receptet gör jag en version med svartkål och cheddar men prova dig fram med vilken topping som helst, det mesta blir bra”, skriver Sofia Wood själv om detta recept som hon gärna bjuder på i advent.

 

 

 

Ingredienser

4 portioner
5 dl vetemjöl + till utbakning
3⁄4 tsk bakpulver
2 tsk salt
½ tsk strösocker
3 dl gräddfil
4 msk olivolja

Topping:
3 schalottenlökar, skivade
200 g svartkål, repad och riven i ca 3 cm stora bitar
150 g vällagrad cheddar, smulad
1 citron, zesten
salt och nymalen svartpeppar olivolja att steka

LÄS OCKSÅ: Pepparkaksbrownie med kolakräm och lingon

Gör så här

Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål. Rör sedan ned gräddfil och olja. Knåda ett par minuter till en kladdig deg, ungefär som en sconesdeg. Täck skålen med plastfolie och låt vila 20 minuter i rumstemperatur.

Gör under tiden toppingen. Fräs lök i en panna med olivolja tills den är genomskinlig och mjuk. Rör ned svartkål och stek i 5 minuter på medelvärme tills kålen är mörkt klargrön och både lite mjuk och krispig. Smaka av med salt och peppar.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs glutenfria lussekatter

Mjöla ett bakbord generöst med mjöl. Dela degen i fyra bitar.

Bokomslag Vinter hos Wood

Ta en bit, rulla den i lite mjöl och lägg på bakbordet. Kavla ut till en tunn platta i samma storlek som botten på din stekpanna. Grädda degen i torr, het panna tills brödet har fått fin färg och mörka fläckar, 4–5 minuter per sida. Gör likadant med resten av degen.

Smula cheddarost över de varma bröden och toppa med svartkålsblandningen. Riv över citronzest precis före servering.

Tips! Om du förbereder bröden så kan du med fördel värma dem en stund i ugnen på 150° efter att du strött över osten så att den smälter lite.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons