Annons
Annons

Fira första advent med nyttiga godsaker

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

Redaktionen

30 november, 2018
Fira första advent med nyttiga godsaker
Dela inlägget

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Karin Haglunds bok Grönsakskärlek.
Kokböcker av Karin: Karins Gröna Värld, Grönsakskärlek samt Karins Frukost
Läs mer om Karin och hitta hennes böcker här.
Karin i sociala medier: Instagram och Facebook

Fakta

Receptet kommer från Karin Haglunds bok Grönsakskärlek.
Kokböcker av Karin: Karins Gröna Värld, Grönsakskärlek samt Karins Frukost
Läs mer om Karin och hitta hennes böcker här.
Karin i sociala medier: Instagram och Facebook

Ingredienser

Fikabollar
12–15 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
1 dl paranötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
12 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
1 msk kokosolja
1 msk honung
2 tsk vanilj
en gnutta salt

Mintig chokladboll à la Karin
8–10 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
3⁄4 dl solrosfrön
3⁄4 dl pumpafrön
10 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
2 msk kakao
1 msk kokosolja
1⁄2 tsk vanilj
4–5 droppar pepparmyntsolja
en gnutta salt
kakao och kakaonibs 
att rulla bollarna i.

Nougattryffelbollar
cirka 15 stycken
1 ½ dl pekannötter
1 ½ dl paranötter
¾ dl rå kakao
7–8 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
½ msk vatten
1 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
kakao och hackade nötter att rulla tryfflarna i.

Apelsinpraliner
12–15 stycken
¾ dl rå kakao
½ dl kakaosmör
¼ dl kokosolja
2 msk apelsinzest
1 msk lucuma
2 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
en gnutta salt

Gör så här

Fikabollar
Mixa alla ingredienser utom kokosflingorna i en matberedare. Blanda sedan ner kokosflingorna och rulla till bollar räcker till cirka 12–15 stycken. Om du använder torkade dadlar bör de blötläggas innan.

Mintig chokladboll à la Karin
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Forma till bollar räcker till mellan 8–10 stycken och rulla i kakao eller kakaonibs. Förvara i kyl eller frys.

Nougattryffelbollar
Mixa allt i en matberedare. Forma till små bollar (cirka 15 stycken) och rulla sedan nougat-tryffelbollarna i kakao eller i hackade nötter.

Apelsinpraliner
Gör kakaosmöret och kokosoljan flytande i ett vattenbad. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål. Rör om ordentligt och häll sedan upp blandningen i tryffelformar eller fina iskubsformar (blir cirka 15 bitar) eventuellt med lite apelsinzest i botten för fint mönster. Ställ i kylen tills de stelnat, det tar cirka 30–45 minuter. Ställ pralinerna i frysen du vill att de ska stelna fortare.

Av redaktionen

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons