Fira första advent med nyttiga godsaker | Kurera.se
fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

 


Ingredienser

Fikabollar
12–15 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
1 dl paranötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
12 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
1 msk kokosolja
1 msk honung
2 tsk vanilj
en gnutta salt

Mintig chokladboll à la Karin
8–10 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
3⁄4 dl solrosfrön
3⁄4 dl pumpafrön
10 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
2 msk kakao
1 msk kokosolja
1⁄2 tsk vanilj
4–5 droppar pepparmyntsolja
en gnutta salt
kakao och kakaonibs 
att rulla bollarna i.

Nougattryffelbollar
cirka 15 stycken
1 ½ dl pekannötter
1 ½ dl paranötter
¾ dl rå kakao
7–8 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
½ msk vatten
1 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
kakao och hackade nötter att rulla tryfflarna i.

Apelsinpraliner
12–15 stycken
¾ dl rå kakao
½ dl kakaosmör
¼ dl kokosolja
2 msk apelsinzest
1 msk lucuma
2 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
en gnutta salt

Gör så här

Fikabollar
Mixa alla ingredienser utom kokosflingorna i en matberedare. Blanda sedan ner kokosflingorna och rulla till bollar räcker till cirka 12–15 stycken. Om du använder torkade dadlar bör de blötläggas innan.

Mintig chokladboll à la Karin
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Forma till bollar räcker till mellan 8–10 stycken och rulla i kakao eller kakaonibs. Förvara i kyl eller frys.

Nougattryffelbollar
Mixa allt i en matberedare. Forma till små bollar (cirka 15 stycken) och rulla sedan nougat-tryffelbollarna i kakao eller i hackade nötter.

Apelsinpraliner
Gör kakaosmöret och kokosoljan flytande i ett vattenbad. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål. Rör om ordentligt och häll sedan upp blandningen i tryffelformar eller fina iskubsformar (blir cirka 15 bitar) eventuellt med lite apelsinzest i botten för fint mönster. Ställ i kylen tills de stelnat, det tar cirka 30–45 minuter. Ställ pralinerna i frysen du vill att de ska stelna fortare.

Av redaktionen

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Karin Haglunds bok Grönsakskärlek.
Kokböcker av Karin: Karins Gröna Värld, Grönsakskärlek samt Karins Frukost
Läs mer om Karin och hitta hennes böcker här.
Karin i sociala medier: Instagram och Facebook

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.