fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.


Ingredienser

Fikabollar
12–15 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
1 dl paranötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
12 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
1 msk kokosolja
1 msk honung
2 tsk vanilj
en gnutta salt

Mintig chokladboll à la Karin
8–10 stycken
1 1⁄2 dl kokosflingor
3⁄4 dl solrosfrön
3⁄4 dl pumpafrön
10 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
2 msk kakao
1 msk kokosolja
1⁄2 tsk vanilj
4–5 droppar pepparmyntsolja
en gnutta salt
kakao och kakaonibs 
att rulla bollarna i.

Nougattryffelbollar
cirka 15 stycken
1 ½ dl pekannötter
1 ½ dl paranötter
¾ dl rå kakao
7–8 dadlar (urkärnade medjooldadlar eller liknande)
½ msk vatten
1 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
kakao och hackade nötter att rulla tryfflarna i.

Apelsinpraliner
12–15 stycken
¾ dl rå kakao
½ dl kakaosmör
¼ dl kokosolja
2 msk apelsinzest
1 msk lucuma
2 tsk yaconsirap
½ tsk vanilj
en gnutta salt

Gör så här

Fikabollar
Mixa alla ingredienser utom kokosflingorna i en matberedare. Blanda sedan ner kokosflingorna och rulla till bollar räcker till cirka 12–15 stycken. Om du använder torkade dadlar bör de blötläggas innan.

Mintig chokladboll à la Karin
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Forma till bollar räcker till mellan 8–10 stycken och rulla i kakao eller kakaonibs. Förvara i kyl eller frys.

Nougattryffelbollar
Mixa allt i en matberedare. Forma till små bollar (cirka 15 stycken) och rulla sedan nougat-tryffelbollarna i kakao eller i hackade nötter.

Apelsinpraliner
Gör kakaosmöret och kokosoljan flytande i ett vattenbad. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål. Rör om ordentligt och häll sedan upp blandningen i tryffelformar eller fina iskubsformar (blir cirka 15 bitar) eventuellt med lite apelsinzest i botten för fint mönster. Ställ i kylen tills de stelnat, det tar cirka 30–45 minuter. Ställ pralinerna i frysen du vill att de ska stelna fortare.

Av redaktionen

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Karin Haglunds bok Grönsakskärlek.
Kokböcker av Karin: Karins Gröna Värld, Grönsakskärlek samt Karins Frukost
Läs mer om Karin och hitta hennes böcker här.
Karin i sociala medier: Instagram och Facebook

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.