Forskare ville ta reda på hur mycket äldre personer svarar på styrketräning jämfört med yngre. De rekryterade tio äldre och tio yngre individer till studien.
Alla fick träna ett hårt styrkepass och efter träningen fick de dricka en proteinrik dryck.
Det togs prover på musklerna före och efter och resultatet visade att både de långsamma och de snabba muskelfibrerna visade på liknande mönster. Även mönstret hos de äldre var lika som hos de yngre, trots att de snabba musklerna oftast är mindre hos äldre.
Analysen av studien säger därför att det aldrig är för sent att börja träna.
LÄS OCKSÅ: Börja styrketräna – så mycket vinner din hälsa
Träning som sjukdomsförebyggande
Sebastian Edman, som är forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) menar att resultaten antyder att de olika muskelfibrernas förmåga att växa efter ett styrketräningspass kan upprätthållas när vi åldras.
Edman har i sin avhandling också tittat på om det finns skillnader i mitokondrierna, cellernas egna kärnkraftverk, i de långsamma och de snabba muskelfibrerna.
Forskningen vet sedan tidigare att de långsamma musklerna har fler mitokondrier än de snabba. Här drog han slutsatsen att de skiljer sig både i funktion som antal.
– De långsamma muskelfibrerna har en mitokondrie som prioriterar en resurseffektiv ämnesomsättning medan de snabba muskelfibrerna har en snabb, men mindre resurseffektiv ämnesomsättning. En skild ämnesomsättning i mitokondrierna hos de olika fibertyperna kan ha stor betydelse för hur vi framöver ser på träning i sjukdomsförebyggande arbete, säger Sebastian Edman i ett pressmeddelande.
Av Inger Palm
Källa: forskning.se
Läs avhandlingen här