Att försörja världens växande befolkning med kött går förstås inte. Och alla vill ju heller inte äta kött. Därför letar forskare nya källor till protein och ser sig om huruvida man kan ta protein från havet – som alger.
Kristoffer Stedt som är forskare vid Göteborgs universitet har undersökt alger som potentiell och framtida källa för protein. Han säger:
– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. Inom fem år tror jag att vi kommer att se många nya algprodukter på marknaden.
Kan öka proteinhalten
Det är fyra arter av alger som undersökt och alla har de tunna och mjuka blad som växer snabbt. Hur mycket protein dessa alger innehåller beror på var någonstans de växer, vilket betyder att man vid en odling av alger kan öka proteinhalten i dem genom sammansättningen av näring i vattnet där de odlas.
En så kallad havssallat som odlas på västkusten innehåller 15 procent protein. Men Kristoffer Stedt har visat att man kan höja proteinhalten till 37 procent vilket är nästan lika mycket som i sojabönor som har ett proteininnehåll på 40 procent.
Innehåller omega-3 och B12
Kristoffer Stedt menar att om vi odlar alger i Sverige och äter dem istället för sojabönor så skulle vi göra flera miljövinster genom att odlingen inte är på land och att algerna faktiskt bidrar med att reducera övergödningen i haven.
– I havssallat finns både fettlösliga och vattenlösliga proteiner. Det gör att det krävs flera steg för att extrahera dem. Forskarna på Chalmers arbetar nu för att ta fram en sådan tvåstegsprocess och har visat mycket positiva resultat, säger Kristoffer Stedt som också anser att de förädlade algerna kan bli ett bra komplement till sojafärs och köttfärs.
Algernas innehåller dessutom omega-3 och vitamin B12, vilket bland annat vegetarianer har nytta av.
Källa: forskning.se