Annons

Allergisk eller ”bara” överkänslig?

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

Redaktionen

17 oktober, 2018
Allergisk eller ”bara” överkänslig?
Dela inlägget

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

Överkänslighet mot livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket man lider av eftersom symtomen ofta överlappar varandra – och en allergisk reaktionen kan vara akut eller fördröjd. Låt oss försöka reda ut vad som är vad. Vid en allergisk överkänslighet reagerar immunsystemet mot livsmedlet. Den allergiska överkänsligheten kan vara en akut allergi eller en dold/fördröjd allergi.

LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?

Akut eller dold allergi
Akut allergi känns igen på omedelbara symtom och att mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion. Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Vid en dold, eller fördröjd, allergi kan symtomen komma allt ifrån några timmar upp till ett par dagar senare. Du upptäcker inte en dold eller fördröjd allergi med ett pricktest, men kan göra ett IgG-test.

LÄS OCKSÅ: Perilla – den kinesiska växten lindrade Clas Görans pollenallergi

Annons

Celiaki – en allvarlig sjukdom
Det råder begreppsförvirring kring ämnet glutenintolerans. För en läkare är glutenintolerans en allvarlig sjukdom som kallas celiaki.
Om du har celiaki och äter gluten skapas en reaktion i immunsystemet som gör att tarmluddet bryts ner, vilket försämrar förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Symtomen på glutenintolerans kan vara: trötthet, viktminskning, depressioner. Magbesvär är vanliga, men varierar från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gaser i magen, medan andra saknar tydliga symtom från magen.
Diagnosen celiaki ställs av en läkare med hjälp av blodprov och/eller biopsi.
Bara cirka 1–5 procent av befolkningen lider av denna celiaki. Men många fler upplever problem med gluten. Varför?

LÄS OCKSÅ: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Problem med gluten
Faktum är att du kan ha besvär med gluten utan att vara glutenintolerant. Det kallas för “Non coeliac gluten intolerance” eller “Non coeliac gluten sensitivity”, förkortat NCGS. Även IBS (Irritated bowel syndrom) kan ge symtom som påminner om glutenintolerans.

Symtomen för NCGS liknar symtomen för celiaki, men det det finns en viktig skillnad: Vid NCGS bryts inte tarmluddet ner. Om du testar dig kommer din läkare att säga att du inte är glutenintolerant. För det är du inte. Men du kan fortfarande ha problem med gluten och mår bättre av att utesluta eller minska mängden av gluten i din kost. Och det kan du göra – men först efter att du har testat dig!

Annons

LÄS OCKSÅ: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Testa dig först
Om du upplever att du har problem med gluten ska du gå till läkaren och testa om du är glutenintolerant, det vill säga om du har celiaki, innan du börjar utesluta gluten ur din kost. Det är nämligen svårare att diagnosticera celiaki om redan du har tagit bort gluten ur maten. Och celiaki är en allvarlig sjukdom måste upptäckas och behandlas i tid. Om du har celiaki får du nämligen inte äta gluten alls! Har du däremot NCGS så kan du fuska ibland eftersom du är inte glutenintolerant. Du har ”bara” en överkänslighet mot gluten. Det är en väldigt viktig skillnad.

LÄS OCKSÅ: Är svårt allergisk – hur stärker jag mitt immunförsvar?

Överexponerade för gluten
Problem med gluten har ökat de senaste åren, hur kan det komma sig?
– Anledningen till att många har problem med gluten utan att vara glutenintoleranta beror på flera samverkande faktorer som leder till en överbelastning, säger Inger Erland Tångring, specialist på Holistic.
– Det beror bland annat på att vi exponeras mot gluten på ett sätt som saknar motstycke i historien, eftersom spannmål innehåller mer gluten i dag. Dessutom tillsätts extra gluten i till exempel bröd för att göra det mera fluffigt. Det finns också gluten i produkter som godis, såser och buljonger, livsmedel som många äter mer av i dag än tidigare. Vår tarmflora har dessutom blivit alltmer utarmad på grund av läkemedel, ökad exponering för miljögifter, stress, socker och ensidig kost.

Problemet med allergier och överkänslighet har ökat rent generellt i västvärlden de senaste åren. Ännu har vi inte hela bilden av orsaken till detta. Men faktorer som sannolikt kan påverka är ökad användning av processad mat, miljö, ökad stress och för lite kontakt med bakterier och andra mikroorganismer.

Av Maria Eriksson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Testa dig

Ett positivt pricktest hos läkaren visar att du har akut allergi.
Dold/fördröjd allergi kan däremot inte upptäckas via ett pricktest. Du kan istället göra ett IgG-test för födoämnesintolerans, exempelvis här: http://www.amodomedical.se
/analyser

Fakta

Akut allergi: IgE
• Omedelbara symtom
• Positivt pricktest
• Få allergen
• Mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion
• Symtom på hud och slemhinnor
• Vanligt hos barn
• Man vet ofta utan att testa
• Man känner motstånd mot allergenet
• Oftast permanent
• 1–2 % av vuxna och 2–8% av barnen har det

Dold/fördröjd allergi: IgG
• Fördröjda symtom
• Negativt pricktest
• Kan orsakas av många allergen
• Dosberoende
• Påverkar alla vävnader
• Drabbar både vuxna och barn
• Ofta ej upptäckt
• Ofta är det mat man uppskattar
• Kan försvinna
• Över 50 % av befolkningen har det

Annons