Vår andning kan påverka allt från blodtryck, smärta, stress och sexliv till hur utseendet utvecklas. Den andra februari kommer konferenser i sex städer runtom i landet att belysa den senaste forskningen kring andning och hur andningen påverkar vår hälsa. Målet är att sprida kunskap om hur vi alla kan använda andningen och må lite bättre – redan i nästa andetag.
Få människor reflekterar över sin andning innan de får problem med den. Aktuell forskning om medveten andning visar tydliga effekter på bland annat hjärta, blodtryck, förmaksflimmer, sömn, smärta och stress. De allra flesta har en stor potential till att sänka sina stressnivåer och upplevelsen av smärta, sova bättre och stärka immunförsvaret, bara genom att andas mera medvetet.
Andningens dag
Den tredje februari firas Andningens dag. Därför arrangeras på söndagen den andra februari flera konferenser som presenterar etablerade föreläsare inom olika områden, de senaste rönen kring allt från hur andningen kan påverka ditt utseende till hur den utgör ett effektivt verktyg för att sänka stress bland barn- och ungdomar. Konferensen presenterar aktuell forskning kring andningen och ger deltagarna praktiska övningar för vardagen.
Medveten andning är ett begrepp som spridit sig inom svenskt näringsliv och sjukvård där över 70 vårdenheter använder sig av medveten andning på patienter och personal, en unik utveckling i Europa.
Konferenserna den 2 februari hålls på sex orter runtom i landet, alla med etablerade föreläsare från olika yrkesområden och erfarenhetsområden. I Stockholm hålls konferensen på Karolinska Institutet med plats för över 900 deltagare. Övriga städer är Göteborg, Malmö, Visby, Gävle och Karlstad.
Av Redaktionen